Registeren Inloggen

Zo bereidt u een uitvaart goed voor

Niemand wil er over nadenken, maar wie het wel doet, bespaart nabestaanden een hoop verwarring en kosten. Uw uitvaart. Wij zetten op een rij waar u aan kunt denken bij het afsluiten van een verzekering, en het voorbereiden van de uitvaart zelf.

Voorbereiding

Het is geen makkelijk onderwerp om over te praten, uw uitvaart. Toch geven steeds meer mensen aan wat hun wensen zijn, welke muziek ze willen horen en waar de uitvaart moet plaatsvinden. Maar weten uw nabestaanden wel of en zo ja hoe u verzekerd bent? Het is belangrijk een uitvaart bij leven al voor te bereiden. Maar waar moet u allemaal aan denken?

Bespreek uw polis met uw familie

Welke polis heeft u? Bij een sommenpolis verzekert u zich voor een bepaald bedrag, dat bedrag kan bij overlijden besteed worden aan de uitvaart. Een naturapolis is een polis waarbij u van tevoren gekozen heeft voor een pakket aan diensten. Een kist, een volgauto, de catering, als u uw premie betaalt wordt de hele uitvaart voor u geregeld. Als u een naturapolis heeft, weet u dan precies welke diensten u krijgt tijdens de uitvaart? Het is slim om uw uitvaartverzekeraar te bellen en goed door te vragen. Bespreek uw polis met uw familie. Zo komen zij bij uw uitvaart niet voor vervelende verrassingen of extra kosten te staan.

Kist kiezen

Welke kist krijgt u precies? Hoe ziet die kist er eigenlijk uit en voldoet de kist nog aan uw eisen? In een naturapolis zit meestal een basiskist. Dit is een kist van spaanplaat met printfolie. Printfolie zit op de kist en is een foto van hout, dus geen echt hout. Laat aan uw familie weten wat u kiest. Er zijn namelijk uitvaartondernemers die een bonus krijgen als ze een duurdere kist verkopen. Als u voor een overledene de kist moet uitkiezen, laat u dan niet van de wijs brengen door praatjes als ‘dit is de laatste keer dat u uw man iets moois kunt geven’. U betaalt, dus u bepaalt.

Rouwkaarten

Hoeveel rouwkaarten zitten er in uw pakket? Meestal zijn het standaard 50 rouwkaarten inclusief verzending en verzendsets, maar is dat wel genoeg? U moet zich realiseren dat extra rouwkaarten bestellen erg prijzig is, omdat u per extra kaart betaalt. Spreek voordat u de rouwkaarten bestelt goed af wat de kosten zijn. Als u geen pakket heeft en zelf rouwkaarten moet kiezen, bedenk dan dat u ze ook zelf kunt maken. U bent niet verplicht om rouwkaarten af te nemen.

Catering

In het pakket zit vaak ook eenvoudige catering. Standaard catering is alleen een kopje koffie of thee en een plak cake of koek. Wilt u meer consumpties, dan betalen de nabestaanden al gauw behoorlijke bedragen extra.

Volgauto en dragers

Het kan zijn dat in uw pakket ook een volgauto zit. Tegenwoordig wil niet iedereen meer een volgauto, wellicht wil uw familie liever met een eigen auto rijden. Als de volgauto in uw pakket zit betaalt u ervoor. Maakt u er toch geen gebruik van, dan krijgt u weinig tot geen compensatie. De volgauto kost rond de 300 euro, de compensatie is slechts 50 of 75 euro. Hetzelfde geldt voor dragers. Als u dragers meeverzekerd heeft en de familie vindt het fijner om zelf te dragen, dan wordt dit amper gecompenseerd.

Laatste verzorging

In een naturapolis zit ook de laatste verzorging, het wassen en aankleden van de overledene. Ook hier geldt: als de familie dit zelf wil doen, dan wordt u hier niet of nauwelijks voor gecompenseerd. Als u een naturapolis afsluit, is het handig dit mee te nemen in uw overwegingen.

De kosten van uw uitvaart

Wat kost een uitvaart en welke uitvaart heeft u voor ogen? De prijzen verschillen enorm, en dit hoeft niet persé ten koste te gaan van de kwaliteit van de uitvaart. Meldpunt maakt op de sites van de drie grote uitvaartondernemers Dela, Monuta en Yarden een proefberekening. Bij Dela kost een gemiddelde crematie 7500 euro, bij Monuta en Yarden 7000 euro. Bij een kleine uitvaartorganisatie bent u meestal minder geld kwijt, gemiddeld kost dezelfde crematie tussen de 5000 en 5500 euro.

Goedkoper

Er zijn ook uitvaartorganisaties die alleen een aannametarief rekenen. Deze organisaties rekenen geen marge over de uitvaartproducten. Dat betekent dat zij geld vragen voor het werk om een uitvaart te organiseren, maar niet verdienen op o.a. de kist, de bloemen, de volgauto en de catering. Een uitvaartverzorger die zo werkt, vindt u via deze website.

Aannametarief

Het aannametarief is het bedrag dat u sowieso kwijt bent aan de uitvaart. De hoogte varieert per uitvaartonderneming. Ook wat het bedrijf doet voor dit aannametarief verschilt. Meestal zitten in het aannametarief de kosten van de uitvaartverzorger, dus alles wat hij of zij doet om de uitvaart te regelen. Bij sommige uitvaartorganisaties hoort de laatste verzorging van de overledene er ook bij. Vraag vooraf om een specificatie van de kosten van het aannametarief.

Een dierbare overlijdt, wie bel ik?

Naturapolis
Als een dierbare is overleden, moet u eerst weten of hij of zij verzeker is of niet, en zo ja, wat voor soort verzekering. Als uw dierbare een naturapolis heeft dan belt u de verzekeraar van deze polis. Hun uitvaarttak regelt dan de uitvaart voor u. Mocht u de uitvaart liever laten uitvoeren door een ander bedrijf, dan betaalt u meestal extra kosten.

Anders / niet verzekerd
Als uw dierbare een sommenpolis heeft of niet verzekerd is dan kunt u het beste contact opnemen met de uitvaartonderneming van uw keuze. Verzekeraars die een eigen uitvaarttak hebben zoals Dela, Monuta en Yarden, verbinden u altijd door met hun eigen uitvaartverzorgers. Maar als u verzekerd bent bij Dela, hoeft u de uitvaart niet te laten doen door Dela. Dat bepaalt u zelf. U kunt uw uitvaart dus gerust laten uitvoeren door een klein plaatselijk uitvaartbedrijf, terwijl uw verzekeraar daarvan de kosten betaalt.

Wanneer ga ik betalen?

Als u een uitvaartverzorger belt voor een afspraak, vraag dan aan de telefoon wanneer hij begint met kosten berekenen. Meestal gaat de teller lopen zodra de uitvaartondernemer bij u aan de keukentafel zit. De uitvaartverzorger vraagt waar het lichaam van de overledene is en adviseert het lichaam te laten koelen, en/of te laten vervoeren naar een uitvaartcentrum of mortuarium. Als u daar ja tegen zegt, moet u hem daarvoor betalen, ook als u later kiest voor een andere uitvaartverzorger.

Lichaam wegbrengen niet verplicht

Belangrijk om te weten is dat u niet verplicht bent het lichaam te koelen. Het lichaam hoeft ook niet meteen weg uit een verpleeghuis, ziekenhuis of thuissituatie. U heeft genoeg tijd om eerst een begroting te bekijken en deze goed te keuren. Na goedkeuring van de offerte gaat de uitvaartondernemer van uw keuze aan de slag en zorgt hij voor het verplaatsen van de overledene en de koeling.

De begroting

Niemand heeft zin om over geld na te denken als een dierbare net is overleden. Daarom is het belangrijk dat u het gesprek over geld vóór uw overlijden voert. Hoe meer uw familie of vrienden weten, hoe minder ze als het moment daar is, hoeven na te denken over de kosten. Wees zo specifiek mogelijk. Als u geen dure auto of dure kist wilt, vertel dat dan aan uw familie, het bespaart hen ingewikkelde keuzes. ‘Uw moeder verdient toch een mooie kist’ is makkelijker weg te wuiven als u weet dat uw moeder een eenvoudige kist prima vindt.

Koffietafel thuis

Vraag bij alles: dragers, extra volgauto’s, bloemen, wat het kost. Hou er rekening mee dat u ook betaalt voor de huur van het crematorium of uitvaartcentrum, de kosten van medewerkers en van de catering. Als u in een restaurant een kopje koffie bestelt, is de huur van het restaurant inbegrepen. Bij een uitvaart werkt dit anders. Als u een klein budget heeft, is het voordelig om de koffietafel thuis te doen.

Verborgen kosten

Kijk uit voor verborgen of extra kosten. Als op de begroting de dienst in de aula of het crematorium staat, is dit dan inclusief muziek of een videoscherm? Als u een geschat bedrag heeft afgesproken voor de catering laat de uitvaartondernemer dan weten hoeveel er maximaal uitgegeven mag worden? Tijdens de uitvaart bent u niet bezig met hoeveel kopjes koffie iemand drinkt. Het is vervelend als u later geconfronteerd wordt met honderden euro’s extra kosten aan catering.

Meer weten over uitvaart voorbereiden

Journaliste Marieke Henselmans schreef er een handig boekje over de kosten die komen kijken bij een uitvaart. Dit is bruikbaar wanneer u graag een uitvaart goed voorbereidt. Het boekje heet: Laat je niet kisten door de commercie.

Hoe het mis kan gaan

Over uitvaartbedrijf Monuta komen veel klachten binnen bij Meldpunt. De kosten lopen veel te hoog op en de rekening is vooraf niet duidelijk. Bekijk onze video hierover op deze pagina.

 

Geef een reactie

Reactie

    […] bijvoorbeeld in het geval van een dodelijk ongeval. Daarom kan het raadzaam zijn om een eventuele uitvaartverzekering af te […]