Registeren Inloggen

Aantal gebruikers van voedselbank met 15 procent gestegen

De inflatie en vooral de energiecrisis leiden tot meer armoede in ons land. Het aantal mensen dat gebruik maakt van de voedselbank is met 15 procent toegenomen dit jaar. De linkse oppositie in de Tweede Kamer eist snelle actie van het kabinet.

3x zo dure energie

Leo Wijnbelt, voorzitter van koepelorganisatie Voedselbanken Nederland, bevestigt de cijfers. Ook hij bespeurt een toenemend aantal mensen dat in de knel raakt. De voedselbanken geven nu ongeveer 85.000 tot 90.000 personen te eten. Wijnbelt wijst één opvallende oorzaak van de toename aan. Dat is namelijk de beëindiging van lopende energiecontracten. Want een nieuw aanbod van de energieleveranciers is vaak 3x keer hoger.

Daarnaast zijn voedingsmiddelen in april 8,5 procent duurder dan vorig jaar. Zo is vlees 10,5 procent duurder dan 1 jaar geleden. Maar ook groenten, zuivelproducten, brood en granen zijn veel duurder nu.

“Werkende armen”

De voedselbanken merken dat de nieuwe gebruikers vaak werkende mensen zijn. Maar hun loon is simpelweg niet toereikend meer om hun gezin mee te onderhouden. Deze groep noemen ze de “werkende armen.” Ze zitten soms een stuk boven het minimuminkomen. Toch redden ze het niet. Hetzelfde zien de voedselbanken bij ouderen met een klein pensioen. Ook voor hen is het moeilijk met al die stijgende vaste lasten. En ook de boodschappen zijn duurder.

Armoedebestrijding

De PvdA en de SP eisen een daadkrachtigere bestrijding van armoede. Kamerlid Bart van Kent (SP) zegt dat in ieder geval snel het minimumloon verder omhoog moet. De gesprekken van de regering met alle partijen over de voorjaarsnota zijn daarvoor een uitstekende gelegenheid, vindt hij.

Minder leveringen

Ook het Nibud, het voorlichtingsinstituut dat alles weet van huishoudbudgetten, luidt de alarmklok. En dat is niet voor het eerst. De voedselbanken zeggen de extra klanten voorlopig goed aan te kunnen. Maar ze bespeuren dat hun leveranciers, de supermarkten en fabrikanten, minder voedsel aanleveren. Dat komt omdat ze bezig zijn om beter op voedselverspilling te letten. Zo blijft er minder over voor de hulpbehoevenden.

Bron en foto: ANP

Koopkracht gaat er gemiddeld 40 euro per maand op achteruit

Geef een reactie