Registeren Inloggen

Biologische boeren houden zich niet aan de regels

Honderden producten worden in Nederland onterecht verkocht als biologisch. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat een op de tien biologische boeren zich niet aan de regels houdt.

Het gaat om producten van meer dan 200 boeren. Zij houden zich niet aan de regels op het gebied van dierenwelzijn, medicijngebruik en milieu. Volgens RTL houden de boeren hun dieren in smerige stallen of gebruiken ze bestrijdingsmiddelen en kunstmest die niet biologisch verantwoord zijn.

1500 rapporten

RTL baseert het onderzoek op ruim 1500 inspectierapporten van biologisch toezichthouder Skal. Deze toezichthouder maakt de namen van producten en bedrijven onleesbaar in het rapport. Hierdoor is het niet duidelijk om welke boeren en producten het gaat. Ook haalt Skal de producten die niet aan de eisen voldoen niet uit de winkel. Boeren krijgen een waarschuwing, maar mogen hun producten wel als biologisch blijven verkopen. ?

Honing, melk en yoghurt

In supermarkten vinden inspecteurs van Skal, volgens de rapporten, vleesproducten met het biologische logo, terwijl de producten niet biologisch zijn. Dat gebeurde ook met producten als honing, melk en yoghurt. Ook bij het telen van groente en fruit worden regels overtreden. Zo gebruiken zo’n twintig boeren kunstmest en meststoffen die niet biologisch zijn.

Wegkomen met overtreding

Skal is gemachtigd om het biologisch certificaat af te pakken wanneer er herhaalde overtredingen plaatsvinden. Toch blijkt uit het rapport dat meerdere bedrijven bijna een jaar lang wegkomen met dezelfde overtreding. Al die tijd mogen zij hun producten verkopen als biologisch.

“Schoolrapport”

Volgens Skal is het beeld dat RTL schetst “op meerdere punten onjuist en onvolledig.” Een biologische ondernemer wordt op meer dan vijftig aspecten beoordeeld. Zegt Skal-directeur Nicolette Klijn. “Het is net als wanneer je een rapport hebt op school: daar mogen af en toe onvoldoendes tussen zitten en dan ga je nog steeds over.”

Geef een reactie