Registeren Inloggen

Minder zwerfafval: Coca-Cola maakt dop aan flesje vast

Het hoeft eigenlijk pas in 2024, maar marktleider Coca-Cola doet het nu al. Vanaf oktober 2022 komen alle kleine frisdrank flesjes met een dop die na opening aan het flesje blijft vastzitten. Zo moet de hoeveelheid zwerfafval verminderen. Aangezien het bedrijf ook andere merken produceert, zoals Fanta en Sprite, moet dat heel wat minder doppen in het straatbeeld opleveren.

Wettelijk pas verplicht in 2024

Pas in 2024 is dit systeem van de vastgeklonken doppen wettelijk verplicht. Maar wat is er op tegen om nu al, in oktober 2022, in actie te komen? Daarom is Coca-Cola 15 maanden eerder al begonnen met de kleinere frisdrank flesjes. Want het wil 1 van de koplopers zijn in de bestrijding van de ‘plastic soep’. De grotere flessen zullen later volgen.

Dop aan ringetje

Hoe moeten we ons de nieuwe doppen voorstellen, is het ’t ouderwetse beugelfles idee? Nee, het is wat anders. Eigenlijk is het precies zoals het altijd was. Maar het verschil is dat bij het opendraaien van de fles, de dop blijft hangen aan het ringetje dat er aan vastzit. Met geweld kunt u de dop nog wel lostrekken. Maar waarom zou u dat doen? Zo hoeft u namelijk ook niet de dop terug te zoeken als u uw flesje weer wilt afsluiten.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Inzameling

Voor wie nog vragen heeft: Coca-Cola laat in bovenstaande campagne zien hoe het precies werkt. Voordeel van fles en dop die bij elkaar blijven, is dat de inzameling ook tegelijk gaat. Het is niet direct de grootste maatregel tegen zwerfvuil. Dat weet de frisdrankproducent ook wel. Maar door de hoge verkoop van de 14 verschillende frisdrankmerken samen zijn de verwachtingen toch hooggespannen. Want miljoenen doppen vormen toch de ‘gehaktballetjes’ in de plastic soep.

Wereld zonder afval

Karlijn in ‘t Veld, Country Director bij Coca-Cola in Nederland, is positief. “We hopen dat geen dop achterblijft wanneer consumenten onze flessen inleveren. Het is een van de vele stappen die we nemen in onze wereldwijde inzet om elke fles die we verkopen ook weer in te zamelen, inclusief dop.” Het past in ieder geval binnen de ambitie naar een wereld zonder afval.

(Bron, foto en video: Coca-Cola Nederland)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Tsja…. Coca Cola en het milieu….. Leuk idee maar ik geloof werkelijk dat die dopjes niet losraken, er af gehaald worden (drinkt gemakkelijker) of dat de stripjes niet zouden breken. Waarom niet gewoon plastic verbieden? Ja, ik weet het, de lobby van de verpakkingsindustrie is sterken dan de politieke wil het goed op te lossen? Gemiste kans… we gaan het zien.

    Er is nog er veel te winnen op het gebied van verpakkingen maar ik ben bang dat bij veel bedrijven de wil ontbreekt. Er zou een aktie week moeten komen om meldingen door te geven en te verzamelen.