Registeren Inloggen

Helpt vitamine D tegen corona?

Het gebruik van vitamine D is op dit moment ongekend populair. Mensen hopen zo hun weerstand tegen corona te kunnen verhogen. Maar werkt dat wel? Experts in voeding professor Martijn Katan en Hanne van Ballegooijen waarschuwen voor te hoge verwachtingen van vitamime D. “De grootste winst haal je met een dagelijkse wandeling, genoeg groente en fruit, en een goede nachtrust.”

Favoriet supplement

Vitamine D staat deze week in de schijnwerpers. Het Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid, IVG, maakte bekend dat vitamine D het favoriete supplement van het jaar is. Zo’n 2500 mensen stemden. Ruim 70 procent van de deelnemers gaf aan vitamine D te gebruiken. Rinske van den Barg van IVG: ‘Het is een jaarlijkse verkiezing. Maar niet eerder won een supplement met zo’n grote marge. Mensen gebruiken het vooral om te werken aan een goede weerstand en het immuunsysteem.’

Werking

Vitamine D is nodig om calcium en fosfor uit voeding in het lichaam op te nemen. Het wordt als hormoon via de bloedsomloop naar lichaamsweefsels getransporteerd. Vitamine D zorgt onder meer voor de groei en het behoud van botten en tanden. Het werd vroeger succesvol ingezet in de strijd tegen Rachitis, een botziekte, ook wel de Engelse ziekte genoemd. Die kwam in de 18e en 19e eeuw veel voor en is door extra vitamine D praktisch uitgebannen.

Grote verwachtingen

Kinderen kregen vroeger levertraan om voldoende vitamine D binnen te krijgen, vertelt hoogleraar voedingsleer professor Martijn Katan. ‘De verwachtingen waren jarenlang hooggespannen dat vitamine D ook een gunstig effect zou hebben tegen allerlei kwalen zoals hypertensie, kanker, hartinfarct en griep.’ Maar na wetenschappelijk onderzoek bleef er weinig van die claims over, legt Katan uit. ‘Neem de laatste wetenschappelijke analyse van onder andere prof. Martineau. Het blijkt dat het effect van vitamine D bij griep jarenlang is overschat. En zo is het ook met andere gezondheidsclaims rondom vitamine D gegaan’, zegt Katan. ’Ik heb vitamine D daarom ook wel de vitamine van 12 ambachten, 13 ongelukken genoemd.’

Coronadebat

De laatste maanden wordt vitamine D ook genoemd als middel ter preventie van corona. In oktober 2020 opperden verschillende specialisten dat vitamine D de weerstand tegen het virus zou kunnen vergroten. De verkoop van supplementen steeg explosief. Op sociale media kwam een felle discussie op gang tussen voor- en tegenstanders. Voedingswetenschapper Hanne van Ballegooijen (verbonden aan Amsterdam UMC) heeft zich verbaasd over het debat. ‘COVID-19 is een verschrikkelijke ziekte. We zitten in een crisis. Maar iedereen verkondigt nu zijn mening over vitamine D, zonder een deugdelijke onderbouwing. Wetenschappelijk staat vast: Er zijn op dit moment nog onvoldoende baanbrekende studies die aantonen dat het vitamine D advies moet worden uitgebreid.’

Onderzoek

Er is veel meer onderzoek nodig, beaamt Martijn Katan. ‘Mensen die ziek worden van COVID-19 hebben te weinig vitamine D, dat klopt. Maar dat kan ook bijvoorbeeld door te veel vetweefsel komen. Er komt in mei 2021 een nieuwe wetenschappelijke studie naar het effect van vitamine D op COVID-19. Maar mijn verwachting is dat het niet zal werken als bescherming tegen het virus.’ De discussie rondom vitamine D is soms emotioneel, merkt Katan ook. ‘Emoties krijg je als gegevens tekort schieten. Mensen verlangen naar een oplossing. Dan worden de meest vreemde dingen geopperd. Van het drinken van koeienurine tot het eten van vulkanische as, als middel tegen corona.’

Richtlijn

De Gezondheidsraad geeft het belangrijkste advies over vitamine D. Bepaalde groepen mensen moeten extra slikken: Kinderen tot 4 jaar oud, 10 microgram per dag. Vrouwen van 50 tot 70 jaar dezelfde hoeveelheid, en vanaf 70 jaar zelfs 20 microgram. Zwangere vrouwen moeten ook extra vitamine D slikken. Voedingswetenschapper Hanne van Ballegooijen roept op om supplementen conform de richtlijn van de Gezondheidsraad te gebruiken. ‘Te veel vitamine kan op lange termijn zelfs schadelijk zijn.‘

Nieuw advies gezondheidsraad

De Gezondheidsraad laat ons weten dat er nog een nieuw advies komt of vitamine D ingezet moet worden tegen COVID-19. Een commissie van onafhankelijke deskundigen zal  hierover geraadpleegd worden. De verwachting is dat het advies in maart 2021 aan de minister wordt aangeboden. Martijn Katan: ‘Ik ben daar heel blij mee. ‘De Gezondheidsraad hoort dit soort dingen uit te zoeken. Dat is de geëigende weg. Anders krijg je alleen maar meningen in plaats van de feiten.’ Hanne van Ballegooijen sluit zich daar bij aan.  Maar zij benadrukt niet te hoge verwachtingen te hebben van vitamine D en op andere manieren aan gezondheid te werken. ‘De rol van vitamine D is heel beperkt in vergelijking met andere grote pilaren, zoals bewegen, slapen en gezond eten. De grootste winst is te behalen met een dagelijkse wandeling, voldoende groente en fruit, en een goede nachtrust’

Geef een reactie

Reacties (6)

    Ik maak me behoorlijk boos over het feit dat de effectiviteit van vitamine D eerst bewezen moet worden door middel van een groot onderzoek.
    Een tekort aan vitamine D heeft grote gevolgen en inderdaad moet je genoeg buiten komen om die vitamine D op een natuurlijke manier te krijgen, maar het is een feit dat corona vooral verpleeghuisbewoners trof die veel te weinig of vaak nooit buiten komen, ook donkere mensen of mensen die hun veel lagen kleding dragen wat je nogal eens ziet bij de allochtone vrouwen, liepen grotere risico’s en ook mensen met overgewicht omdat die minder goed vitamine D opnemen. Dus de bewijzen liggen er. Maar nee, eerst een onderzoek. Het effect van mondkapjes is ook nooit goed onderzocht, een vaccin wat alleen maar in zeer korte tijd op gezonde mensen is getest krijgen we ook zomaar in ons lijf gespoten. De overheid gaat tegen adviezen van de vaccin producenten in en wil eventueel de tijd tussen een 1e en 2e prik rekken. Adviezen om een van de vaccins niet toe te dienen aan 55 plussers, daar maken ze hier 65 plussers van. Allemaal zonder goed onderzoek. Maar het advies om vitamine D te slikken omdat dit je weerstand verhoogt, nee dat gaan ze zonder uitgebreid onderzoek niet adviseren.
    Ik slik in de winter extra vitamine D en ik laat me niet vaccineren. En voor dat laatste wordt ik als aso bestempeld.

      Onderzoekrapport van het cdc https://www.fda.gov/media/134922/download

      Ben het met u eens. Dat u als Aso bestempeld wordt zou ik maar als geuzen naam accepteren. U bent een volwassen zelf denkend mens. Het gros van de mensen is behebt met het PGC syndroom. Ingepompt door de kerkelijke macht onder het mom van geloof..
      Dat er eerst een onderzoek moet komen is een gevolg van scholing en opvoeding./karakter. Als ik voorlichting geef over een belangrijke maatschappelijke organisatie t.w. maatschappij kennis breed is me herhaaldelijk opgevallen dat in de zorg je de MBO studenten vraagt naar de problemen waar ze tegen aan lopen met stage ze praktisch handelen en een oplossing uitvoeren. Stel ik de zelfde problemen voor bij hogere opleidingen dan is het antwoord “daar moeten we eerst over vergaderen.”
      Je hebt een probleem. GVD. Dan los je dat op. Ben niet meer overal welkom.
      De mensen in de politiek kunnen geen verantwoordelijk dragen. worden daar niet op aangesproken. Heb veel verantwoordelijke banen gehad. Als jochie van 17 jaar een school geïnstalleerd op Vlieland in 1958. met een net afgezwaaide uit mil dienst .De laatste maal dat ik verantwoordelijkheid moest afleggen. De 5/8 plasticbuizen waren vermist. Het hele dorp liep met hoela hoepels. Dat ik bewust in 1969/1970 de waalhaven Centrale in Rotterdam heb platgelegd en heel Rotterdan Zuid. Niemand heeft mij daar op aangesproken. Ja de pensionhoudster. Het eten was niet klaar.
      Hoe hoger de functie, hoe minder verantwoordelijkheid je draagt is mijn ervaring.
      En in de politiek zitten overwegend mensen die de wind mee hebben gehad.
      DRS is een wetenschappelijke studie. Op basis van geheugen. Mentaal begrijpen is een paar deuren te ver als je daar niet je werk van maakt . Groet, Henk.

      justme58, wat ben ik het helemaal eens met u! Ik heb ook naast een besmet persoon gezeten en heb zelf helemaal geen klachten gehad. Ik slik ook vit.D (ik ben nu 64 jaar) en eet veel groenten en fruit, nagenoeg geen fastfood en niets uit pakjes of zakjes. Ben (gelukkig) nooit ziek of verkouden en ik denk ook zeker dat dat met een goed immuunsysteem heeft te maken. Maar ja, probeer dat de “geleerden” maar eens wijs te maken………

    Ik slik al lange tijd vit D3 , een vrij hoge dosis. Laat regelmatig bloed onderzoeken. Als ik klachten krijg , bv. pijn aan mijn polsen en mijn duim gewrichten ( aan beide handen een duimbrace gehad) slik ik vit D3, dit help en de duimbraces liggen in de kast.