Registeren Inloggen

Is uw koelkast koud genoeg? Zo kunt u dit controleren

In veel huishoudens is de koelkast koud genoeg, en bijna 1 op de 3 Nederlanders weet dat 4 °C de ideale koelkasttemperatuur is, blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. Er zijn meer jongvolwassenen dan ouderen die weten wat de ideale koelkasttemperatuur is. Bij 4 °C groeien ziekmakende bacteriën nauwelijks en blijven eten en drinken langer goed.

Temperatuur controleren is een koud kunstje

Weet u hoe koud het in uw koelkast is? Of uw koelkast nu een draaiknop heeft of een digitale instelling, het is altijd belangrijk om de temperatuur te controleren met een losse koelkastthermometer. Alleen daarmee kunt u zien of uw koelkast écht koud genoeg is. Koop er een voor een paar euro bij een huishoud- of kookwinkel.”

Volgens Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid van het Voedingscentrum, komt een thermometer goed van pas als je dit zeker wilt weten. “De meeste koelkasten hebben een draaiknop met standen. Daaraan kun je niet zien hoe koud het echt is. Dit geldt eigenlijk voor alle koelkasten, hoe modern dan ook. Meten is weten.”

Hoe controleren respondenten van het onderzoek van het Voedingscentrum de temperatuur in hun koelkast?

Voorkom voedselvergiftiging en verspilling

Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller ziekmakers kunnen groeien. “Met enkele graden verschil groeien sommige bacteriën al 2 tot 3 keer zo snel. Daar kun je een voedselvergiftiging van krijgen. Daarom is het belangrijk dat het 4 °C is in je koelkast”, zegt Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid van het Voedingscentrum.

Niet alleen het risico op voedselvergiftiging wordt kleiner bij een juiste koelkasttemperatuur. Ook helpt een juiste afstelling van je koelkast bij het tegengaan van voedselverspilling. Producten blijven langer goed bij de juiste koelkasttemperatuur. Een echte win-winsituatie dus.

Temperatuur meten gaat zo

Zo gebruik je een koelkastthermometer
• Zet de thermometer in het glas water in het midden van de onderste plank in je koelkast.
• Laat de thermometer een nacht liggen.
• Geeft de thermometer aan dat het warmer is dan 4 °C? Stel dan de temperatuur van je koelkast bij. Bij een draaiknop stel je een hoger getal in om het kouder te maken, dus bijvoorbeeld op 4 als hij eerst op 3 stond.
• Controleer daarna nog een keer of de temperatuur 4 °C is.

Extra tips om te voorkomen dat je ziek wordt

Natuurlijk is de temperatuur belangrijk, maar Van der Vossen heeft nog meer tips voor je om goed te koelen:
• Sluit de deur van de koelkast snel na het openen en zet producten na gebruik weer snel terug.
• Leg vlees en vis onder in de koelkast. Dat is de koudste plek, en zo kunnen er bovendien geen sappen uit vlees of vis op andere producten lekken. Ook restjes kun je het beste onderin bewaren.
• Bewaar eieren in de koelkast om ze langer vers te houden. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze nog langer goed.

VIDEO: Welke producten moeten in de koelkast?

Geef een reactie

Reactie

    […] thema bezig bent: eieren bewaart u het best in het doosje in de koelkast (niet in de deur!), die u op de juiste temperatuur afstelt (4⁰C). Want zo blijven ze langer […]