Registeren Inloggen

Nederlanders willen minder snoepen, maar zien weinig gezond aanbod

Veel Nederlanders willen minder snoepen en snacken. Of ze zijn hier al mee bezig. Maar hoe moeilijk is dat? Mensen vinden dat er niet genoeg gezonde snacks te koop zijn bij onder andere sportclubs of in het bedrijfsrestaurant. En ze vinden het soms lastig om snoep en snacks te laten staan. Hoe kan dit doorbroken worden?

Minder snoepen

Veel Nederlanders willen minder snoepen en snacken. In totaal is 2 op de 3 daar al mee bezig of is van plan om actie te ondernemen. Een aantal Nederlanders is al begonnen om minder te snoepen en te snacken, namelijk 19 procent. Een deel, 27 procent, is dit binnenkort van plan. En 18 procent wil wel, maar start nog niet meteen.

Gezonder aanbod

In hoeverre maakt de omgeving minder snoepen en snacken makkelijker? Maar 22% van de Nederlanders vindt dat er genoeg gezond aanbod is in sportclubs, 28 procent geeft dit aan van tankstations en 31 procent van stations. Maar ook van schoolkantines en bedrijfsrestaurants vindt maar 37 procent dat er genoeg gezond aanbod is. De supermarkt scoort hoger. Daar vindt 78 procent dat er voldoende gezond aanbod is.

Omgeving is belangrijk

Liesbeth Velema, gedragsexpert van het Voedingscentrum, geeft aan waarom de omgeving van belang is.  “Het is bekend dat de omgeving mensen onbewust sterk beïnvloedt in het maken van keuzes rondom eten en drinken. Niemand is dus helemaal vrij om eigen keuzes te maken. Ze worden bijvoorbeeld verleid een ongezonde snack te kiezen omdat er zoveel van ligt. En het ziet er vaak aantrekkelijk uit. Daarom is het júist belangrijk dat er veel smakelijke gezonde keuzes zijn. Want dan kiezen mensen dat sneller. Daarmee krijgen al die Nederlanders die minder willen snoepen en snacken een steuntje in de rug.”

Dat het met al die ongezonde tussendoortjes wel wat minder mag, dat vinden Nederlanders ook. Meer dan de helft vindt dat in de verschillende eetomgevingen minder ongezonde tussendoortjes te koop moeten zijn. Voor de supermarkt vindt 39 procent dat er minder ongezonde tussendoortjes in de schappen zou moeten liggen.

Gewoonte en emoties

Bijna 4 op de 10 mensen die minder willen snacken en snoepen vinden dat moeilijk. Waarom? Omdat het te lekker is bijvoorbeeld. Of omdat het een gewoonte is. Maar ook emoties spelen een rol en sommigen vinden het lastig om nee te zeggen als ze snoep en snacks aangeboden krijgen.

Opvallend is dat mannen vaker aangeven dat het moeilijk is om minder te snoepen en snacken omdat het een gewoonte is. Namelijk 44 procent van de mannen versus 32 procent van de vrouwen. En vrouwen vinden vaker dat emoties het moeilijker maken. Namelijk 31 procent van de vrouwen tegenover 14 procent van de mannen.

Wil jij minder snoepen of snacken?

Liesbeth Velema heeft nog wel een paar tips voor iedereen die wat minder wil snoepen en snacken. “Bedenk gezonde tussendoortjes die jij lekker vindt. En vermijd verleidingen. Zet bijvoorbeeld de snoeptrommel uit het zicht. En neem gezond eten mee voor onderweg en op je werk. Stel tot slot jezelf de vraag waarom je op sommige momenten snackt of snoept. En maak dan een plan. Bijvoorbeeld: Als ik met honger thuiskom van werk, dan neem ik een stuk fruit.”

Hele onderzoek

Bent u benieuwd geworden naar het hele onderzoek? Dan kunt u dat hier hier lezen. De vragen zijn beantwoord door 1.500 Nederlanders van 18 jaar en ouder. U kunt ook de infographic snacken en snoepen hier downloaden.

Geschiedenis van snacken en snoepen

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van 80 jaar voedingsvoorlichting. U kunt daarom ook het stuk over de geschiedenis van snoepen en snacken hier bekijken. 

Geef een reactie

Reactie

    Er is wel genoeg aanbod qua gezonde ‘snacks’ in de winkel maar dit aanbod is erg duur.
    Bemerk ook dat er in de (bedrijfs)kantines e.d. weinig aanbod en kennelijk weinig vraag naar gezonde ‘snacks’ is.