Registeren Inloggen

NVWA legt ‘Roombeter’ waarschuwing op

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) legt aan de producent van Blue Band Roombeter een waarschuwing op. De NVWA vindt de naam van dit product en de verpakking teveel lijken op ‘roomboter’ en daarom misleidend voor de consument. Dat heeft de NVWA aan het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX laten weten, dat vanavond te zien is om 19.50 uur op NPO 2. 

Roombeter is geen roomboter

Verschillende consumenten klaagden de afgelopen maanden bij Meldpunt over misleiding door de producent. De nieuwe pakjes Roombeter zien eruit als roomboter, maar bevatten alleen plantaardige ingrediënten. In de supermarkt zijn ze nauwelijks te onderscheiden van roomboter, was de klacht. Ook op sociale media werd de afgelopen maanden flink geklaagd over Roombeter. Een klant diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie. Op 5 september 2023 bepaalde de Commissie dat de verpakking van Roombeter niet misleidend is. Ondanks deze uitspraak onderzocht de NVWA nog verschillende meldingen van consumenten over Roombeter. De NVWA schreef aan Meldpunt in oktober: “De Reclame Code Commissie is geen rechter. Dit betekent dat we geen rekening hoeven te houden met deze uitspraak. We kunnen ons eigen plan trekken en bijvoorbeeld handhavend optreden.”

Herinspectie

Het onderzoek van de NVWA is nu afgerond. Een woordvoerder laat weten: “We hebben het bedrijf een waarschuwing opgelegd. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over het opheffen van de overtreding. We gaan niet inhoudelijk in op deze afspraken. In 2024 zal een herinspectie plaatsvinden.” Over de exacte aard van de waarschuwing en wat de producent moet doen om de overtreding op te heffen, doet de NVWA verder geen uitspraak.

Upfield

Het Nederlandse voedingsbedrijf Upfield is de producent van Blue Band Roombeter. Upfield geeft geen inhoudelijk commentaar op de waarschuwing van de NVWA. Wel schrijven ze aan Meldpunt: “De NVWA zou via de formele kanalen te werk moeten gaan als zij dit verder willen bespreken.” Upfield liet in oktober weten volledig achter de verpakking van Roombeter te staan. Een woordvoerder schreef aan Meldpunt: “We hebben de naam ‘Roombeter’ gekozen om aan consumenten duidelijk te maken dat ons product dezelfde functie heeft als boter (smeren, koken en bakken) en een vergelijkbare smaak heeft, maar beter is voor de planeet, met minstens 75 procent minder klimaatimpact dan zuivelboter.”

Gouden Windei

Blue Band Roombeter is eveneens gekozen als meest misleidende voedselproduct van 2023. Actie-organisatie Foodwatch heeft de jaarlijkse prijs Het Gouden Windei op 18 december overhandigd aan producent Upfield. Maar liefst 45 procent van de consumenten stemde op Blue Band Roombeter. De voedselwaakhond zegt nog niet eerder zo veel klachten over een product te hebben gekregen in een jaar tijd.

Geef een reactie

Reacties (2)

    […] Artikel Maxmeldpunt.nl NVWA legt ‘Roombeter’ waarschuwing op […]

    […] Tot slot stuurt een meneer ons de melding dat hij de verpakking van Blue Band ‘Roombeter’ misleidend vindt. Hier zit namelijk geen roomboter in, maar plantaardige boter. Is de verpakking echt zo misleidend? En wat vindt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hiervan? […]