Registeren Inloggen

Per Nederlander 18 meter minder bos. Dit kunt u doen om te helpen.

Nederland staat in de top 5 van Europese landen die bijdragen aan ontbossing. Dat staat in een rapport van het Wereld Natuur Fonds. Hoe laten we het bos verdwijnen? En welke keuzes kunnen consumenten maken om het bos te beschermen?

Bos wordt landbouwgrond

Bijna de helft van de oerbossen op aarde is al weg. Uit het onderzoek van het Wereld Natuur Fonds blijkt dat er tussen 2005 en 2017 elk jaar gemiddeld vijf miljoen hectare natuur is omgezet in landbouwgebied om grondstoffen op te kunnen verbouwen of voor de houtkap. Tropisch bos wordt bijvoorbeeld gekapt om soja te kunnen verbouwen. Soja wordt vervolgens geëxporteerd naar onder andere Nederland om er veevoer en visvoer van te maken. Nederland is namelijk een belangrijke exporteur van vlees en heeft dus veel soja nodig. Ons land is samen met Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk binnen de EU verantwoordelijk voor 80% van de import van grondstoffen gelinkt aan ontbossing.

Grondstoffen die bijdragen aan ontbossing

Dit zijn de grondstoffen die naar de EU worden geïmporteerd die het meest bijdragen aan tropische ontbossing:
1. Soja voor veevoer
2. Palmolie
3. Rundvlees
4. Houten producten
5. Cacao
6. Koffie

Ontbossing per Nederlander

Als het gaat om de hoeveelheid tropisch gebied dat ontbost wordt per hoofd van de Europese bevolking, staat Nederland op de eerste plaats volgens WNF. Gemiddeld is elke Nederlander verantwoordelijk voor 18 vierkante meter ontbossing. In andere Europese landen is dit 5 vierkante meter.

Bescherm het bos

Het belangrijkste is volgens milieu-organisaties dat er wetten komen die het bos beschermen. Bedrijven kunnen dan geen producten meer verkopen die bijdragen aan houtkap. Maar voordat die wetten er zijn kunt u als consument ook helpen. Met de volgende keuzes draagt u zo min mogelijk bij aan wereldwijde ontbossing.

1.Eet vaker plantaardig
2.Koop in Nederland (lokaal) verbouwde groenten en fruit
3.Gebruik alternatieven voor producten met palmolie
4.Koop geen gekweekte zalm maar vis uit de Noordzee
5.Koop hout met het FSC-keurmerk
6.Let op producten met keurmerken die iets zeggen over milieu, dieren en/of mens
7.Wees zuinig met papier

Als u vaker plantaardig eet dan weet u zeker dat er niet in tropische bossen wordt gekapt voor de teelt van soja. Dat is een makkelijke tip maar palmolie zit in heel veel producten zoals pindakaas, chocoladepasta, cosmetica en wasmiddel. Er bestaat wel een keurmerk voor duurzame palmolie maar het verhaal daarachter is nog best ingewikkeld. Het Wereld Natuur Fonds en verschillende milieuorganisaties pleiten voor een wet die ervoor zorgt dat er uitsluitend producten op de Europese markt komen die vrij zijn van ontbossing.

Keurmerken en meer informatie

Er zijn allerlei duurzame keurmerken voor producten uit ontwikkelingslanden. Zo kunt u als consument zien of er voor de productie van bij bijvoorbeeld koffie, thee of chocolade geen natuurgebied is vernietigd. Meer over deze keurmerken per product kunt u vinden op de website van Milieu Centraal.  Meer informatie over palmolie en slechte en goede alternatieven kunt u hier vinden.  Meer informatie over duurzaam hout lees u onder andere op de website van FSC.

Bron: WWF, Milieu Defensie, Milieu Centraal

Geef een reactie

Reactie

    Volkomen mee eens, maar het is en blijft (voorlopig, als er geen ingrijpende, principe beslissingen en maatregelen worden genomen) onnodig ingewikkeld. Immers, bijvoorbeeld ook aan de visserij (industriele vangsten voor Iglo e.d.) en plantaardig eten (ook verwoesting voor soja, thee, koffie, katoen e.d.) kleven bezwaren.