Registeren Inloggen

Voedselkeuzelogo Nutri-Score komt in onze supermarkten

Staatssecretaris Blokhuis heeft de knoop doorgehakt. Nederland krijgt in 2021 het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Het logo laat zien hoe gezond een product is. De Consumentenbond hoopt dat mensen door het logo gezondere keuzes maken.

Een nieuw logo

Tot 2018 stond het ‘Ik kies bewust’ vinkje op verpakkingen van producten. Dit vinkje maakt een product dat gezonder was dan soortgelijke producten herkenbaar. Een nadeel van dit logo was dat niet elk product een logo kreeg. Het kabinet gaat vanaf 2018 op zoek naar een nieuw voedingslogo. De keuze gaat tussen 3 opties: de Nutri-Score, het stoplichtlogo en het Keyhole-systeem.

de Nutri-Score, het stoplichtlogo en het Keyhole-systeem

 

Het kabinet heeft besloten

Het kabinet kiest voor de Nutri-Score, omdat dit logo het duidelijkst is. Het label komt vanaf 2021 op alle producten. Onder andere de Consumentenbond steunt dit besluit. De bond voerde campagne voor de Nutri-Score omdat het logo niet op enkele producten staat maar op allemaal. Het is duidelijk zichtbaar op de voorkant en begrijpelijk voor iedereen. Welk product welk logo krijgt bepaalt een onafhankelijke instantie.

De Nutri-Score

De Nutri-Score geeft producten een score tussen A, B, C, D of E. De letter A staat voor gezond en is groen gekleurd. De E staat voor ongezond en is rood gekleurd. Door deze kleuren is het label overzichtelijk. Mensen kunnen snel zien of ze een gezonde keuze maken.

Het logo heeft effect

Het Franse logo Nutri-Score wordt al gebruikt in Frankrijk en België. Daar heeft het effect, uit onderzoek blijkt dat mensen gezonder zijn gaan eten. De Consumentenbond hoopt dat dit ook in Nederland gebeurt.

HAK past het al toe

Op 4 september 2019 maakt groentefabrikant HAK als eerste de overstap naar het nieuwe logo.

Bron: NOS, de Consumentenbond

Geef een reactie