Registeren Inloggen

HAK voert als eerste in Nederland voedingslogo Nutri-Score in

Na het afschaffen van het ‘Ik Kies Bewust’- vinkje, is Nederland voedingslogoloos. Groentefabrikant HAK brengt hier op 4 september 2019 verandering in door als eerste het Franse Nutri-Score-label mee te geven aan hun producten. Dit geeft aan hoe gezond of ongezond het is. Het aanbrengen van de Nutri-Score is een solo-actie van het bedrijf, want de overheid heeft nog niet beslist over een nieuw voedingslogo.

Vervanging van het vinkje

In 2020 moet er een nieuw voedingslogo zijn in Nederland. Dat staat in het Nationale Preventieakkoord dat eind 2018 wordt opgesteld door de Rijksoverheid en organisaties uit het werkveld. Een van de logo’s die meedingt is de Nutri-Score. Dit logo is afkomstig uit Frankrijk en krijgt onder meer de steun van de Consumentenbond. De bond meent dat het veel transparanter is dan het ‘Ik Kies Bewust-vinkje dat tot 2018 op verpakkingen in Nederlandse supermarkten prijkt. Ook voedselwaakhond Foodwatch steunt het voorstel om Nutri-Score in te voeren in Nederland. Het logo gebruiken ze al in Frankrijk en België, daar heeft het effect. Mensen zijn hier iets gezonder gaan eten door het label, dat aangeeft of iets gezond (A) of juist ongezond (E) is.

Politiek heeft nog niet beslist

Dat HAK de Nutri-Score gebruikt, is een beslissing die niet per se gesteund door de overheid. Staatssecretaris Paul Blokhuis beslist uiterlijk eind 2019 over de het nieuwe voedingslogo. De ‘strijd’ gaat tussen de Nutri-Score, het Keyhole-systeem uit Scandinavië en het Engelse stoplichtlogo.

Keyhole-sytseem

In Scandinavië wordt het Keyhole-systeem gebruikt.

Stoplicht-systeem

In Groot-Brittannië gebruikt men het stoplichtlogo.

HAK wil niet wachten

Op 27 augustus 2019 laat een woordvoerder van de staatssecretaris aan Trouw weten dat hij nog geen beslissing heeft gemaakt. Omdat de besluitvorming HAK niet snel genoeg gaat, besluit het bedrijf om alvast te beginnen met de Nutri-Score. “Wij willen, gezien de urgentie van het probleem van de achterblijvende groenteconsumptie, niet langer wachten op een beslissing die mogelijk pas volgend jaar genomen wordt en gaan nu als eerste fabrikant de Nutri-Score-systematiek invoeren”, laat HAK-directeur Timo Hoogeboom in mei 2019 weten op de website van het merk.

Naast HAK, heeft ook Iglo al laten weten de Nutri-Score te gaan gebruiken. Vanaf eind oktober 2019 liggen er producten van Iglo in de winkel met dit logo erop. Supermarktketen Albert Heijn heeft ook al toegezegd producten te gaan verkopen met het logo erop.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie

Reactie

    En weer worden kleurenblinden gediscrimineerd!!