Registeren Inloggen

Plofkip verdwijnt uit elke supermarkt

Alle verse kip in alle Nederlandse supermarkten zal uiterlijk eind 2023 ten minste één Beter Leven-ster dragen. Ook de laatste supermarktketen heeft toegezegd alleen nog dergelijke kip aan te bieden, meldt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier, doelend op Boni. De club is er erg blij mee.

Gezondere kippen met daglicht

“Beter Leven Kippen met één Beter Leven-ster zijn van een gezonder ras dat langzamer en in een gezonder tempo groeit. Ook hun leefomstandigheden zijn beter: ze krijgen daglicht in de stal, meer ruimte én ze krijgen een overdekte uitloop naar buiten.” Het Beter Leven-keurmerk is een keurmerk van de Dierenbescherming. Om dit keurmerk te bemachtigen, gaan veel boerenbedrijven veranderen. Zo krijgen honderden stallen een overdekte buitenuitloop.

Alle supermarkten doen mee

Boni heeft met de toezegging volgens Wakker Dier nu het voorbeeld gevolgd van Albert Heijn, Lidl, Jumbo, Plus, Aldi, Picnic, Coop, Dirk, Vomar, MCD, Boon’s Markt, DekaMarkt, Spar en Hoogvliet. “Wij weten nu dat onze leverancier daadwerkelijk kan gaan leveren volgens het één-ster-keurmerk. Wij hechten zeer aan het doen wat we zeggen richting onze klanten en hebben op die bevestiging gewacht”, licht Boni-directeur Frank Klören toe.

Door Beter Leven-ster ook geen flopkip meer

Wakker Dier is zeer content dat het laatste schaap over de dam is. “Eerder schrapten supermarkten de plofkip, maar zij legden er een ‘flopkip’ voor in de plaats. Een kip die het weliswaar ietsje beter heeft, maar nog altijd geen ster verdient. Deze kip ligt nu nog in de supermarkten, maar daar komt dus een einde aan “, aldus Wakker Dier, dat vol lof is over de winkels. De organisatie strijdt al negen jaar voor een minder droef kippenbestaan.

Toch verdwijnt de plofkip niet

De plofkip is echter nog niet uit Nederland verdwenen. De meeste kippen verkopen we aan het buitenland, en dat is nog altijd vaak kip zonder keurmerk. En ook al verkopen de Nederlandse supermarkten plofkip niet meer als verse kip, het zit nog wel in voedingsmiddelen verwerkt, zoals in maaltijdsalades, diepvriespizza of soep.

Wakker Dier: “De commitments die supermarkten over verwerkte kip hebben gedaan verschillen nog. De meeste kipvleeswaren hebben nu al een Beter Leven-ster. En sommige maaltijdsalades ook. In 2023 zullen veel supermarkten veranderingen doorvoeren op dit gebied. Als het zo ver is, zul je ook bij producten waar kip in verwerkt is een beter leven herkennen aan het keurmerk.” Dit geldt ook voor producten van buitenlandse A-merken. “Het Beter Leven-keurmerk is het enige dat gebruikt wordt. Of biologisch, maar dat tref je niet zo snel.”

Geef een reactie

Reactie

    Hoe is het gesteld met de 70.000 ton kippen en eieren, die de Oekraïne mag uitvoeren naar de EU. Zijn dat geen plofkippen? Controle door de EU. Vergeet het maar.
    EU gaf € 571 miljoen subsidie voor kippen farms in de Oekraïne.