RegisterenInloggen

Wordt uw cappuccino lekkerder van speciale opschuimmelk?

Drinkt u uw koffie thuis regelmatig met opgeschuimde melk? Dan heeft u vast weleens de zogenoemde speciale opschuimmelk voorbij zien komen in de supermarkt. Maar wat maakt deze melk anders dan gewone melk uit het vers-schap? En is deze melk nou echt zoveel geschikter om melkschuim mee te maken dan gewone volle melk?

Speciale opschuimmelk

Om thuis een cappuccino of lekkere latte te maken is het zaak om eerst wat melk op te schuimen. Verschillende melkmerken hebben daar handig op ingespeeld door speciale opschuimmelk op de markt te brengen. Er zijn tegenwoordig allerlei soorten verkrijgbaar: van een volle en romige variant voor cappuccino tot speciale, professionele baristamelk. Voor deze soorten melk betaalt u over het algemeen wel wat meer dan voor een gewoon pak verse, volle melk. Maar zijn die duurdere, speciale melken daadwerkelijk beter dan de goedkopere ‘gewone’ melk?

De verschillen

NPO 3-televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde toont aan dat opschuimmelk bijna 4 procent vet en 3,5 procent eiwit bevat. Daarnaast wordt er soms suiker toegevoegd aan deze melk, wat voor een zoetere smaak zorgt maar verder geen invloed heeft op de uiteindelijke kwaliteit van het melkschuim.

Ook de gewone volle melk blijkt 3,5 procent vet en eiwit te bevatten, wat maakt dat de ingrediënten van opschuimmelk en volle melk voor het grootste deel aan elkaar gelijk zijn.

barista melk schuim

Betere cappuccino?

Ook de kwaliteit van uw cappuccino wordt niet per se beter wanneer u de speciale opschuimmelk gebruikt. Gewone volle melk geeft, mits goed bereidt, hetzelfde resultaat. “In volle melk zitten 2 natuurlijke soorten eiwit: caseïne en serumeiwit. De caseïne bevordert de schuimvorming, het serumeiwit helpt om het schuim stabiel en stevig te houden” vertelt voedingstechnoloog Jappie de Jong in het televisieprogramma. Gewone volle melk is van nature dus al geschikt om er schuim voor uw cappuccino of latte van te kloppen, daar heeft u geen speciale opschuimmelk voor nodig.

Prijsverschil

Maar wat is dan het verschil tussen de speciale opschuimmelk en gewone volle melk? Het voornaamste verschil is de suiker die aan de opschuimmelk wordt toegevoegd. Verder zit het verschil hem in de prijs: voor een pak verse volle melk betaalt u ongeveer 95 eurocent en de gemiddelde prijs van een pak opschuimmelk is 1,75 euro.

De voordeligste keuze is dus de gewone volle melk. Alleen wanneer u houdt van een wat zoetere smaak, is de speciale opschuimmelk, vanwege de toegevoegde suiker, wellicht een goede keuze voor u. Zo niet kunt u behoorlijk wat geld besparen door uw cappuccino’s te maken met gewone volle melk.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. Geachte redaktie,
    Wij gebruiken de magere melk met max. 0,3% vet van de Lidl.
    Met stoom uit de de koffiemachine krijgen wij een stevig schuim.
    Door deze melk te verhitten en tegelijk op te kloppen wordt het een stevig schuim. En voor de prijs van € 0,77 krijg je lekkere cappuccino.

    Jan en Jannie Elsinga

  2. Ik heb het 1 keer gekocht. Flauwekul, volgens mij. Alleen maar duurder. Ik zag geen voordelen.