Registeren Inloggen

4 tips om socialer te worden of relaties te versterken

Denkt u weleens dat u best wat socialer mag zijn? Of zou u graag uw relaties met uw partner, familie, buren of collega´s willen versterken? Lees dan deze 4 belangrijke tips van relatietherapeuten.

Allerlei relaties

We zitten in allerlei relaties met andere mensen. De ene keer lijkt het allemaal vanzelf te gaan. De andere keer loopt het juist vreselijk stroef. Dan is er werk aan de winkel. Er zijn grofweg vier vuistregels of tips. Natuurlijk is er nog meer. Maar dit zijn de belangrijkste waar u zelf invloed op kunt hebben.

1. Zorg voor open communicatie

Als iets u dwarszit, houd het dan niet voor u. Zoek een manier om het eerlijk te zeggen. Zorg dat de ander dat ook doet. Doe dat wel allebei zonder bot te worden. Wees dus open in de communicatie.

2. Check de feiten

Pas op dat u uw eigen mening als de waarheid ziet. U denkt bijvoorbeeld dat de ander arrogant is. Maar het kan heel goed iets anders zijn. U kunt het verkeerd zien. Check daarom de feiten. Neem uw eigen mening met een korreltje zout.

3. Bespreek elkaars verwachtingen

Elk mens heeft zo zijn of haar eigen verwachtingen. Neem daarom de tijd om de verwachtingen van elkaar goed te bespreken. Zo krijgt u niet te maken met onverwachte voorvallen in uw relatie. Bovendien kunt u elkaar zo ook minder snel teleurstellen.

4. Leer om te vergeven

Fouten maken is menselijk. Leer om te vergeven. Voor de ander geldt hetzelfde. Ze zeggen niet voor niets: er zijn twee mensen nodig om de tango te dansen. Zonder samenwerking gaat het niet.

Deze vier tips slaan op al onze relaties met anderen. Maar we gaan hieronder nog even in op enkele bijzondere relaties.

Partners in de liefde

Uw liefdesrelatie is waarschijnlijk uw belangrijkste. Daar moet u dan ook extra op letten. Het is belangrijk dat u leert van uzelf te houden. Want daardoor kunt u meer van anderen hebben. Maak tijd voor elkaar. Uw relatie met uw partner in de liefde is geen sluitpost. Liefde komt niet op de laatste plaats. Maak er een gewoonte van om elkaar dagelijks een compliment te maken. Let erop dat u het wel écht meent!

Familieleden, buren en collega’s

Ouders, kinderen, broers en zussen kunnen een geweldige band hebben. Maar ze kunnen ook veel ruzie maken. Focus u daarom op de intentie van de ander. Houd er verder rekening mee dat iedereen anders is. Er zijn stille mensen en luidruchtige mensen, serieuze en minder serieuze types. Het ene is niet beter dan het andere. Laat uw eigen mening eens los. Zie het mooie in van al die verschillen. Weet dat er altijd meer is bij de ander dan u ziet. Dat geldt ook voor de relaties met uw buren of uw collega’s.

Komt u er niet uit? Zoek dan een relatietherapeut of -coach om u te helpen. En mocht er ruzie zijn binnen uw familie, dan is de podcast ”We hebben ruzie” ook handig om te beluisteren.

Zo kun je eenzaamheid bij anderen herkennen en verzachten

Geef een reactie