Registeren Inloggen

Antwoord op meest gestelde vragen over vakantie in coronatijd

Al maanden stromen de vakantievragen binnen bij MAX Ombudsman. Door corona zijn veel vakantieplannen onzeker geworden. Jeanine Janssen geeft antwoord op de meest gestelde vragen over vakantie in coronatijd.

Ik durf niet meer op reis. Moét ik gaan?

Angst is geen reden om kosteloos te annuleren. Vanaf 15 juni zijn verschillende landen ‘geel’. U zou dan in feite mogen gaan. Heeft u geboekt voor vertrek in september, wacht dan nog even met annuleren. Als het virus opnieuw oplaait, zullen nieuwe annuleringen volgen vanuit de reisorganisatie. Dan maakt u geen kosten. Wilt u de rust voelen dat u niet meer hoeft, kijk dan in uw voorwaarden wat het kost om te annuleren. Ja, u heeft schade, maar de keuze is aan u.

Mijn reis kan niet uitgevoerd worden zoals ik hem heb geboekt. Kan ik er vanaf?

Dat hangt af van het type reis. Zou u een rondreis gaan maken met tien onderdelen waarvan er zes niet door kunnen gaan, dan is het echt een andere reis dan u mocht verwachten. Uw beroep daarop bij de geschillencommissie zal een grote kans van slagen hebben. Echter, heeft u alles op de vakantiebestemming en alleen de beperking dat u een mondkapje moet dragen, dan kunnen uw kaarten anders liggen. Overweeg dus goed welke keuze u maakt. Gaat u toch naar de geschillencommissie of de rechter? Wij ontvangen graag de uitspraak van u.

Mijn geboekte vakantie is naar een gebied dat ‘oranje’ blijft. Wat moet ik doen?

Afwachten. Als het gebied ‘oranje’ blijft, zal de reis naar alle waarschijnlijkheid worden geannuleerd als hij in de nabije toekomst ligt. Vindt de reis pas later plaats, kijk dan in de annuleringsvoorwaarden tot welke dag u de laagste annuleringskosten heeft en maak dan uw keuze.

Premier Rutte heeft gezegd dat we niet worden gerepatrieerd als we op vakantie gaan en we zouden door het virus weer terug moeten.

Dat is duidelijke taal. Op vakantie gaan is uw eigen risico. Nu het virus nog niet weg is, is het een risico om op vakantie te gaan. Boekt u een pakketreis, dan moet de reisorganisatie u wel repatriëren. Dat is hun plicht vanuit de wet op de reisovereenkomst. Wilt u dus per se op vakantie, boek dan een pakketreis. Mocht u onverhoopt in quarantaine moeten in dat land, reken er dan op dat het grootste deel van de kosten voor uw rekening zijn.

Ik boek altijd los van elkaar tickets en een huisje. Ik wil dat nu ook weer doen. Kan dat?

Ja, dat kan. Maar u bent dan aan uzelf overgeleverd; als u onverhoopt terug moet naar Nederland, moet u een commerciële vlucht regelen. We hebben ten tijde van de vorige repatriëring gezien dat mensen wel vier keer opnieuw een vlucht moesten boeken omdat hij telkens werd geannuleerd. Duizenden euro’s waren daarmee gemoeid. Wilt u dus toch op deze manier boeken, zorg dan dat u de beschikking heeft over voldoende financiële middelen of creditcard waarmee u uzelf kunt redden.

Nieuwe ontwikkelingen worden wekelijks besproken in MAX vakantieman, elke maandag om 20.30 op NPO 1. Leden kunnen natuurlijk dagelijks terecht in ons spreekuur. Het spreekuur van MAX Ombudsman is dagelijks tussen 10 en 12 te bereiken via nummer 035-677 55 11.

Bron: MAX Magazine

Geef een reactie

Reacties (2)

    hoi
    en als je nog niet heb betaald voor de reis ik heb de reisbureau bolderman .nl gebeld en die zeg wacht met betalen ik zou 27 juli naar rotsenburg voor 5 dagen kan ik dan annuleren of moet ik toch nog de kosten betalen dat was mij vraag

    wij hebben een boeking gedaan bij belvilla 300 euro vooruit betaald met een allrisk annulerings verzekering wel emails ontvangen dat dit 54 euro gaat kosten voorgesteld om de reis naar volgend jaar te doen hoor hier niets van we hebben gezien dat deze woning in Duitsland gewoon naar een ader is verhuurd en maar klagen dat het zo moeilijk is om het hoofd boven water te houden jaren bij hun geboekt klant is koning aan me hoela ik vind dit erg ook al dat zo,n bedrijf niet te bereiken is alleen als ze geld moeten hebben het is dan ook de laatste keer dat wij hierbij geboekt hebben