Registeren Inloggen

Boekingen voor verre reizen trekken weer aan

Het is alsof de versoepelingen in eigen land de reislust hebben opgewekt. Want reisorganisaties zoals Voja Travel en Vliegtickets.nl zien de boekingen weer toenemen. Brancheorganisatie ANVR merkt het ook. Ze constateren een groter vertrouwen voor verre reizen buiten Europa. Toch zijn er nog veel negatieve reisadviezen. Maar code oranje schrikt niemand meer af.

Niet bang meer voor code oranje

Code oranje betekent: liever niet reizen. Tenzij de reis noodzakelijk is. De meeste mensen zien daar geen belemmering meer in. De toename van boekingen begon al eind 2021. Maar met minder restricties is het nu echt zichtbaar. Er zijn recordboekingen naar bijvoorbeeld Kaapverdië, merkt Voja Travel. Eigenaar Joshua van Eijndhoven bevestigt dat de boekingsangst is verdwenen. Maar voor Nieuw-Zeeland en Australië verwacht hij nog niet veel boekingen. Want daar zijn de coronaregels strenger.

Reizen naar Turkije

Intussen meldt het Turkse statistiekbureau dat het toerisme daar weer aantrekt. Dat was vorig jaar al zo. Maar de cijfers komen nog niet in de buurt van 2019. Want in het laatste jaar voor corona waren er 52 miljoen bezoekers tegen 29 miljoen in 2021.

5 keer zoveel verre reizen

Vliegtickets.nl ziet deze maand 5 keer zoveel intercontinentale vluchten voor juli en augustus. Dat is in vergelijking met dezelfde maand in 2021. De populairste verre reizen zijn naar de Verenigde Staten, de Verenigde Arabische Emiraten en de Nederlandse Antillen. Maar ook Zuid-Afrika en Mexico doen het goed. KLM ziet ook de boekingen voor verre reizen aantrekken. Maar deze vliegmaatschappij noemt geen bestemmingen.

“Leven met Covid” in Thailand

Reisorganisator Koning Aap noemt wél bestemmingen: het Midden-Oosten, Latijns-Amerika, Nepal en Sri Lanka. Traditionele vakantiebestemmingen zoals Thailand, Indonesië en Vietnam blijven door reisbeperkingen nog achter. Maar de mensen zetten ze nu wel hun belangstelling om in boekingen.

Intussen begint Thailand (code oranje) nu wel werk te maken van een terugkeer van de toeristen. Want het land voert een nieuw ‘leven met Covid’-beleid. Bezoekers van over de hele wereld kunnen een aanvraag indienen voor toegang tot dat land. Dat gebeurt dan zonder quarantaine. Maar ze moeten wel volledig zijn gevaccineerd.

Meer vertrouwen

ANVR-directeur Frank Oostdam ziet in de toename van de boekingen ook groeiend consumentenvertrouwen. De mensen kijken weer naar de lange termijn. Maar beperkingen buiten Europa zijn nog wel een “belangrijke hindernis”. Het Turkse toerisme komt weer goed op gang. Niet alleen door vakantiegangers maar ook door familiebezoekers. Veel daarvan komen uit Nederland. De cijfers tonen het belang aan voor de Turkse economie. Want de inkomsten bedroegen vorig jaar 22 miljard euro, tegen 10,7 miljard euro in 2020. In 2019 was dat nog 30 miljard euro.

Laatste waarschuwing

Voor alle vroege boekers van verre reizen herhalen we hier nog een waarschuwing van MAX ombudsman Jeanine Janssen: “Zorg dat als je nu iets boekt dat je dat op het laatste moment nog kan afzeggen.”

Bron: ANP en diverse reisorganisaties

Is het verstandig nu al een zomervakantie te boeken?

Geef een reactie

Reactie

    Verre reizen? Ben al blij dat ik al mijn rekeningen kan betalen,het droog en warm kan houden en boodschappen kan doen. ( gezonde dan hè, beter minder dan troep) Dit is al een verre reis aan het worden!