Registeren Inloggen

Checklist paspoortgegevens overnemen vliegticket

Is het rondje in mijn paspoortnummer een ‘nul’ of een ‘o’? Moet ik mijn meisjesnaam gebruiken of getrouwde naam? Heb ik een toestemmingsverklaring nodig voor mijn (klein)kind? Hier moet u op letten bij het boeken van vliegtickets en het overnemen van paspoortgegevens.

Reis valt in het water

Het zal u gebeuren: u staat op Schiphol, bepakt en bezakt, klaar voor een prachtige rondreis van enkele weken en dan blijkt dat er iets mis is met uw visum. In plaats van het cijfer nul heeft u de letter ‘O’ ingevuld. Slecht nieuws, want de grondstewardess mag u helaas niet doorlaten. U moet opnieuw een visum aanvragen. En dat gaat wel een paar dagen duren. Omdat u de heenvlucht niet hebt genomen wordt de terugvlucht automatisch ook geannuleerd. Daar gaat uw reis.

Is het een ‘o’ of een ‘nul’?

Een verkeerde interpretatie van uw paspoortnummer kan dus kostbare gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk de informatie op uw paspoort bij het boeken van een vlucht correct over te nemen. Goed om te weten, in het Nederlandse paspoort en op de identiteitskaart komt de letter ‘O’ niet voor. Doordat hier regelmatig fouten mee gemaakt worden, hebben nieuwe paspoorten sinds december 2019 ook het cijfer nul niet meer. Oudere paspoorten dus nog wel.

Let op deze veelgemaakte fouten

Als u op reis gaat, let dan op de volgende zaken.

  • De letter ‘O’ komt NIET voor in Nederlandse paspoorten en identiteitsbewijzen. Het betreft dus altijd de nul. Vanaf december 2019 komt ook de nul bij nieuwe paspoorten niet meer voor.
  • Boekt u een ticket, neem dan de namen uit het paspoort exact over.
  • Bent u getrouwd, gebruik uw oorspronkelijke naam.
  • Voor een flink aantal landen geldt dat je paspoort nog minimaal een half jaar geldig moet zijn om af te mogen reizen.
  • Kinderen, ook baby’s, hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig.
  • Wanneer kinderen met één van de ouders reizen, moet de ouder een toestemmingsverklaring hebben van de andere ouder. Ook grootouders moeten zo’n verklaring hebben wanneer zij met de kleinkinderen reizen. Meer informatie daarover leest u op de site van de overheid.

Omboeken is duur

Controleer goed wat u bij het boeken van het ticket invult. Omboeken of het wijzigen van gegevens kan u namelijk behoorlijke bedragen kosten. Soms wel honderden euro’s. En dit is gewoon legaal. Bij welke maatschappij u het meeste kans maakt op hoge omboekingskosten leest u hier.

Kenmerken écht paspoort

Het huidige paspoort is in gebruik sinds 2014. U kunt alle kenmerken van het document terugvinden op de website van de overheid.

Bij Victoria ging het fout

Victoria Erren vult bij het aanvragen van een visum bij paspoortnummer de letter ‘o’ in, terwijl er een nul staat. Pas op Schiphol komt ze achter haar fout. Ze mag het land niet in. Krijgt ze geld terug? Bekijk de video.

 

Geef een reactie