Registeren Inloggen

Steeds meer kampeerplekken speciaal voor campers

Net als de camper zelf, zijn ook de speciale camperkampeerplekken bezig aan een opmars. Waar er in 2011 nog maar 628 van dit soort kampeerplekken in Nederland zijn, is dit aantal in 2019 opgelopen naar 1.755. Ook in andere Europese landen zijn camperkampeerplekken erg gewild.

Kampeerlevenssloop

“Vroeger was het zo dat heel veel mensen een bepaalde kampeerlevenssloop volgden. Ze begonnen met een tent, kochten later een vouwwagen en dan later misschien een camper. Inmiddels is dat veranderd. Je ziet nu dat er een groeiende groep mensen is die meteen een camper koopt zonder dat zij ooit eerder hebben gekampeerd”, aldus Rosanne Vriend van de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC). “Veel van deze mensen staan het liefst op speciale camperkampeerplekken, waardoor de vraag hiernaar dus stijgt”, gaat zij verder.

Camper ongekend populair

De populariteit van de camper en die van de speciaal hierop ingerichte kampeerplekken gaan volgens de NKC dus duidelijk hand in hand. Volgens de kampeerautoclub is dit niet alleen in ons land het geval, maar in heel Europa. Uit onderzoek van BOVAG blijkt dat de verkoop van kampeerauto’s (caravans en campers samen) in Duitsland bijvoorbeeld met ruim 8 procent is gestegen. In Groot-Brittannië is dit bijna 6 procent. Deze cijfers stammen uit 2017, maar ook in 2019 worden er naar alle waarschijnlijkheid nog steeds behoorlijk veel kampeervoertuigen verkocht op ons continent.

Meer camperkampeerplekken in Europa

Omdat de camper elders in Europa ook zo populair is, is ook hier veel vraag naar speciale camperkampeerplekken. Wie de website campercontact.com (onderdeel van de NKC) bezoekt, vindt een lijst van het aantal speciale camperkampeerplaatsen in de verschillende Europese landen. Nederland is met 1.755 stuks geen koploper. Deze titel gaat naar Frankrijk, waar camperaars kunnen kiezen uit maar liefst 7.004 plekken om te overnachten. In Duitsland zijn er 5.581 van dit soort camperplaatsen en in Italië 4.592.

In verhouding veel plek in Nederland

Deze landen zijn qua oppervlakte natuurlijk veel groter dan Nederland, waardoor het niet verwonderlijk is dat er meer camperplaatsen zijn. Als we specifiek kijken naar landen die ongeveer even groot zijn als Nederland, zien we dat er in ons land uitzonderlijk veel plek is voor camperaars. In Denemarken zijn er bijvoorbeeld nog geen 300 van dit soort plekken en in Zwitserland komt de teller niet boven de 369 uit.

Hoewel niet elk land evenveel ruimte biedt aan camperaars, is er volgens de NKC wel een duidelijke Europese groei te zien. In 2011 zijn er in heel Europa 12.312 camperkampeerplekken en in 2019 30.430. Dat is een stijging van meer dan 18.000 plekken in 8 jaar.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie