Registeren Inloggen

COLUMN: Elles voelt zich kuddedier in de file voor bezienswaardigheid

Elles bezoekt op vakantie een prachtige stad die zwart ziet van de toeristen. Is het zo nog wel leuk om een bezienswaardigheid te bekijken? Mogen steden toeristen weigeren of heeft iedereen recht op het bezoeken van een mooie plek?

Beeldschoon

“Als ik tijdens mijn vakantie in Kroatië de historische stad Dubrovnik binnenloop, valt mijn mond open van verbazing. Wat een beeldschone stad; volledig ommuurd, vol met paleizen en roodgedakte patriciërshuizen. Dubrovnik wordt niet voor niets de parel van de Adriatische zee genoemd en staat ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Zwart

Dat er veel mensen op af komen, net als ik, begrijp ik. Maar al snel zie ik dat de stad overspoeld wordt door toeristen. Het ziet zwart van de mensen. Gevolg: de 17e-eeuwse stad staat vol met plastic stoeltjes en in zo goed als ieder pand is een toeristenwinkeltje of restaurantje ondergebracht. In een file van mensen loop ik over de middeleeuwse stadsmuur. Later hoor ik dat op een drukke dag 10.000 toeristen de stad bezoeken.

File op de Mount Everest

Het scenario Dubrovnik geldt voor veel steden. Barcelona, Venetië, Amsterdam, ze worstelen met het toenemende toerisme. Dit voorjaar zagen we zelfs filevorming op de Mount Everest en deze zomer gebeurde hetzelfde in de Chinese Kumtagwoestijn; honderden toeristen trekken per kameel over het zand van de Zijderoute.

Minder cruiseschepen

Inmiddels heeft het stadsbestuur van Dubrovnik maatregelen getroffen om de toeloop te verminderen; het aantal cruiseschepen moet omlaag en met behulp van camera’s wordt, als het te druk wordt in de ommuurde stad, de toestroom gestopt. Het is een enorm dilemma; ik gun iedereen zijn vakantie en gelukkig is dat inmiddels betaalbaar voor de grote massa. Maar als sommige steden zijn gaan lijken op een pretpark, gaat er wel wat mis. Hoe kunnen we dat in goede banen leiden? Mogen steden toeristen weigeren? Iedereen wil nu eenmaal de mooiste plekjes zien; kun je dat verbieden?

Is het zo nog leuk?

Misschien moeten we beginnen bij onszelf. Is het leuk om in een file door Dubrovnik te lopen? Of hutjemutje door een museum? Genieten we daarvan? Of is een mens nu eenmaal een kuddedier en moeten we dat, ook op vakantie, eenvoudigweg accepteren? Ik worstel daarmee. Wat vindt u? Reageren kan op ons forum.”

Stelling: Het is goed dat ze mooie plekken (deels) afsluiten voor toeristen, ook als ik daar zelf last van heb

Geef een reactie

Reacties (2)

    Het woord toerist zegt het al.
    En toeristische evenementen of bouwwerken etc. zijn nu eenmaal trekpleisters.
    Optie zou het bezoeken in de nacht zijn….maar dan is het – meestal – donker. Met het gevolg dat er ook “gespuis” rondlopen…
    Ook overdags is dat zo. Bovendien bent u vrij in het bezoeken van minder toeristische zaken. Worstel u los van de reisleiding en stap een deurtje verder in al het moois. Kenmerkend is al te zien hoeveel touringcars er staan. Ja…daar is het druk.
    Maar…geniet er van. Liever met teveel mensen dan nooit…ook dat is een optie.
    Sterkte….
    Bedoel het goed hoor. En spreek uit ervaring. Reisleiders vinden deze acties niet leuk…maar ook hij gaat er aan wennen.

    Het is niet het kuddegedrag wat hier het probleem is maar veel meer de gevolgen van de overbevolking. Je merkt het overal: files op de snelwegen, openbaar vervoer wat nauwelijks de drukte nog aan kan, en inderdaad overvolle toeristische trekpleisters. De grenzen zijn bereikt of nog erger overschreden. In een recordtempo is de wereldbevolking alle natuurlijke reserves van de aarde aan het plunderen. De klimaatverandering is hier een duidelijk gevolg van. En dan staat ons, in de nabije toekomst, nog een gigantische bevolkingsexplosie in Afrika en Azië te wachten. Allemaal monden die gevoed moeten worden en die (geef ze eens ongelijk) een westers welvaartsniveau nastreven. Het voorspelbare scenario is voedsel- en watertekorten en oorlogen om de laatste reserves. Het is een zeer onpopulaire boodschap en voor vele zelfs een taboe onderwerp, maar wil de mensheid op den duur overleven dan zal er toch echt nagedacht moeten worden over een verstandige bevolkingspolitiek. Het alternatief is een (voor de mens) onbewoonbare planeet. Een troost: de aarde redt zich ook zonder de mensheid wel.