Registeren Inloggen

Column: “Neem ik het risico om een vakantie te boeken?”

Elles de Bruin en haar dochter willen dolgraag op vakantie. Maar er is nog zoveel onzekerheid rond vaccins, dat Elles niet weet of ze wel durft te boeken. “Kan ik het risico nemen?”

We willen dolgraag op vakantie

“Mam, gaan we deze zomer nog op vakantie?”, roept mijn dochter. Nou, mam wil wel, maar de vraag is of het kan. Ik zie met lichte jaloezie dat er testreizen worden gedaan naar mijn geliefde Griekenland, onder voorwaarde dat de deelnemers het geboekte resort niet uitkomen. Dat is niet echt mijn idee van vakantievieren, maar toch. Ze zitten daar wel lekker in de Griekse zon. Er waren ruim 25.000 gegadigden, uiteindelijk konden er maar 189 mensen mee. Zo graag willen we op reis.

Heb ik op tijd mijn vaccin voor vakantie?

Ik wil eigenlijk toch ook gaan boeken. Ik lees in allerlei schema’s die in kranten verschijnen, dat ik, 58 jaar, vermoedelijk eind mei mijn vaccinatie kan krijgen. Is dat op tijd om in juli met een gerust hart op vakantie te gaan? Heb ik dan mijn tweede prik al gehad? Of kan ik met de eerste prik ook al veilig weg? Ik heb er een hard hoofd in of iemand eind mei inderdaad een prik in mijn arm zet, gezien de inmiddels bizarre gang van zaken rondom de vaccinaties. Toch ga ik op onderzoek uit. Ik wil alleen een paar vliegtickets kopen en de rest zelf regelen. Zo doe ik dat al jaren.

Ga ik het risico nemen om te boeken?

Na een paar telefoontjes leer ik dat als ik tickets koop, ik die kosteloos mag wijzigen, ook naar een andere bestemming. Deze tickets zijn dan een jaar geldig. Als de reis tezijnertijd duurder is, moet ik het verschil in prijs wel bijbetalen. Een andere luchtvaartmaatschappij heeft de optie om tegen een tarief van negen euro per enkele reis een ‘flexoptie’ bij het ticket te kopen. Ik mag dan tot 48 uur voor vertrek de reis verschuiven. Dat kan tot een jaar na de aankoop van de tickets. Bij deze maatschappij moet ik dan wel kiezen voor dezelfde bestemming. En ook hier moet ik het eventuele verschil in kosten van het ticket op de nieuwe datum bijbetalen. Is dit een te overzien risico voor mij als consument? Ik slaap er nog een nachtje over. Durft u al een reis te boeken? Of wacht u nog op geld van uw reisorganisatie van een vorige boeking?

Geef een reactie

Reactie

    Misschien toch even wachten totdat die 600 miljoen aan vouchers zijn terugbetaald? En de gestolen 45 miljoen van D-reizen terug zijn? En of je je daadwerkelijk kunt verzekeren tegen dicht gegooide grenzen?