Registeren Inloggen

Corona gehad, maar test u positief? Dat heeft invloed op reis naar buitenland

Bent u van plan om naar het buitenland te gaan, maar heeft u kort geleden corona gehad? Weet dan dat dit mogelijk roet in het eten kan gooien. Wij leggen uit waarom. 

Negatieve test verplicht

De zomer komt eraan, de vaccinatiegraad stijgt en de coronacijfers dalen: voor velen genoeg reden om een buitenlandse reis te boeken. Om daadwerkelijk onbezorgd vakantie te kunnen vieren moet u in vrijwel alle landen bij binnenkomst een negatieve coronatest laten zien. Dat is voor mensen die recent corona hebben gehad niet altijd makkelijk, want zelfs na genezing kan de test nog positief uitslaan. Volgens een woordvoerder van de GGD, de organisatie die in Nederland een groot deel van het testen en vaccineren voor haar rekening neemt, kan het zelfs tot 8 weken duren voordat het virus niet meer detecteerbaar is in het lichaam. 

Obstakel

Dat kan betekenen dat u alsnog bepaalde landen niet in mag, ook als u al weken geleden hersteld bent. “Er zijn wel een paar landen waar een negatieve test niet verplicht is bij binnenkomst, maar dat zijn uitzonderingen”, vertelt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Bovendien stellen sommige landen als eis dat vakantiegangers op de terugreis ook een negatief testresultaat moeten laten zien. Voor mensen die kort geleden COVID-19 hebben gehad is dit mogelijk een extra obstakel, want het kan zo zijn dat de Nederlandse test negatief uitpakt, terwijl de test in het buitenland de restjes coronavirus wel waarneemt. “Het blijft een risico”, aldus de woordvoerder.

EU Digitaal Corona Certificaat

Het is overigens niet zeker hoe lang de hierboven beschreven situatie rondom buitenlandse reizen zo blijft. Zoals zoveel tijdens de coronacrisis kunnen ook de reisvoorschriften per dag verschillen. Bovendien wordt vanaf 1 juli 2021 het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) ingevoerd in Nederland. Dat is een digitaal bewijs waarmee EU-burgers kunnen aantonen of zij:

  • Gevaccineerd zijn met een door het Europees medicijnagentschap EMA goedgekeurd middel. Europeanen die geprikt zijn met het nog niet goedgekeurde, maar wel in Europa gebruikte Spoetnik-vaccin kunnen hun vaccinatiestatus dus niet laten opnemen in de DCC.
  • Hersteld zijn van corona.
  • Negatief getest zijn.

Haken en ogen

Het DCC moet reizen makkelijker maken, zeker voor mensen die recent corona hebben gehad. Toch is het systeem niet helemaal dichtgetimmerd, valt te lezen op de website van de Rijksoverheid. In een artikel over het DCC staat immers het volgende: “landen in Europa bepalen zelf welke van deze bewijzen worden geaccepteerd bij binnenkomst in het land en onder welke voorwaarden. Bijvoorbeeld welke type testen geaccepteerd worden en hoe oud een test mag zijn. Ook andere maatregelen, zoals quarantaine voor reizigers, bepalen de lidstaten zelf.”
Het kan dus voorkomen dat uw negatieve PCR-test van de GGD geen geldig testbewijs is in het vakantieland of dat u, ondanks dat u kunt bewijzen dat u de ziekte niet heeft en volledig gevaccineerd bent, toch eerst in quarantaine moet voordat u aan uw vakantie kunt beginnen.

Ook na de invoering van de DCC is het dus raadzaam om altijd eerst het reisadvies goed door te lezen, zodat u weet aan welke eisen u moet voldoen.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie