Registeren Inloggen

D-reizen is failliet. Krijg ik mijn geld nog terug?

6 april spreekt de rechter het faillissement uit voor de DrT-groep, het moederbedrijf van D-reizen. Daarmee valt het doek voor alle 285 vestigingen in Nederland van het reisbureau. Door de coronacrisis werd zo goed als geen reis meer verkocht. MAX Ombudsman Jeanine Janssen zet op een rij wat dit betekent voor consumenten die hebben geboekt bij D-Reizen.

Gedekt

Gelukkig zijn de boekingen via SGR (de Stichting Garantiefonds Reisgelden) gedekt tegen faillissement. Zodra de SGR de klantgegevens krijgt van de curator gaan ze u actief benaderen. De vraag is dan ook om niet met z’n allen nu de SGR of reisorganisaties te gaan benaderen. U krijgt vanzelf bericht waarna u gevraagd wordt om uw gegevens door te geven.

Er zijn veel verschillende situaties in dit faillissement. Dat roept voor consumenten een boel vragen op.

Ik heb een reis geboekt via D-Reizen bij een andere reisorganisatie mét SGR dekking. Wat moet ik doen?
Het kan zijn dat de reisorganisatie waarmee u gaat uw klantgegevens niet heeft. De SGR gaat dit stroomlijnen. U krijgt bericht en de reisorganisatie zal de reis gewoon uitvoeren als dat mogelijk is. Anders krijgt u alsnog uw geld.

Ik heb een boeking via D-Reizen bij FTI Touristiek. Een Buitenlands bedrijf zonder SGR en ANVR dekking. Ik heb geen voucher gekregen. Wat moet ik doen?

Ook u wordt benaderd door de SGR. Check op uw overeenkomst of er op staat dat er een insolventieverzekering is. Wij denken dat dit in de meeste gevallen zo is. Na contact met FTI is ons verzekerd dat FTI de reis gaat uitvoeren als D-reizen failliet is. Gaat ook FTI failliet, dan treedt de verzekering in werking. Levert dit in de toekomst toch problemen op, laat het ons dan weten!

Ik had losse tickets geboekt. Die werden geannuleerd door D-reizen. Ik heb toen kunnen omboeken naar een pakketreis.

U hebt een bevestigde boeking bij een SGR deelnemer. Uw boeking is gedekt. Wacht op bericht van SGR.

Ik heb een SGR voucher van D-reizen.

Uw voucher is gedekt als het gaat om een geldige voucher. U kunt deze voucher uploaden zodra u bericht hebt ontvangen van SGR. Let op, er mochten geen vouchers worden uitgegeven voor losse tickets.

Ik heb losse tickets geboekt via D-reizen. Ik heb van de luchtvaartmaatschappij gehoord dat zij het geld terug hebben gegeven aan D-reizen. Ik heb het niet ontvangen en ik heb ook geen voucher.

U had dat geld al moeten hebben. Nu dat niet zo is, hebt u een zelfstandig recht richting luchtvaartmaatschappij. U schrijft de luchtvaartmaatschappij aan en zegt dat u binnen zeven dagen uw geld op uw rekening wilt ontvangen. Voeg een kopie van de tickets en de boeking bij. Krijgt u uw geld niet terug dan kunt u zich melden bij de ILT (inspectie luchtvaart en transport) en de ACM (Autoriteit Consument en Markt). Ook zal een rechtsbijstandsverzekeraar deze zaak voor u kunnen oppakken. Een claimbureau kan ook, maar dat kost u geld en is vooralsnog niet nodig.

Tenzing Travel is failliet gegaan. De SGR heeft dat faillissementsgeld aan D-reizen gestort, maar ik heb geen betaling ontvangen. Hoe zit dat?

D-reizen had dit geld meteen aan u moeten overmaken. Vlak voor het faillissement kwam ons ter ore dat deze gelden inmiddels zijn doorbetaald aan de consument. Is dit in uw geval niet zo, laat het ons dan weten.

U hebt al lang geduld moeten hebben en opnieuw wordt uw geduld op de proef gesteld. Dit is echter de laatste keer dat u moet wachten. Hierna ontvangt u uw geld. Mochten er toch problemen ontstaan, dan staat de MAX Ombudsman uiteraard voor u klaar. MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur via nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Wat gebeurt er met het geld van Ineke en Robert?

Ineke Aardewijn (79) zou vorig jaar naarVancouver vliegen om de diploma-uitreiking van haar kleindochter bij te wonen. Dit gaat vanwege corona niet door. Mevrouw weigert een voucher, en eist de 1500 euro terug die ze uitgaf aan haar losse KLM-ticket. Ziet zij haar geld nog terug? De reis van Robert van Boordt en zijn vrouw is eerder omgeboekt. Nu D-reizen failliet is, is ook hier de vraag of zij hun geld nog terug zien.

Geef een reactie

Reactie

    ik lees nog niets over giftcards ik heb er een van 500 euro
    gehad toen ik met pensioen ging
    wat kan ik hier mee ???

    gr.Henk