Registeren Inloggen

Een wintersportvakantie boeken in coronatijd, is dat verstandig?

Vakantie in coronatijd is erg onzeker. Tijdens corona gaan veel geboekte reizen niet door. Dat heeft getouwtrek over vouchers en terugbetalingen tot gevolg. Wat is nu verstandig om te doen? Boeken voor het najaar, of toch nog even wachten?

Afwachtend

Reisorganisaties zien een stuk minder boekingen binnenkomen dan vorig jaar. Vakantiegangers wachten af en dat is logisch, vertelt Petra Kok van reisorganisatie TUI. “Niet alleen reisadviezen die kunnen wijzigen spelen mee, maar ook zijn we nog in afwachting van de exacte maatregelen die de wintersportgebieden gaan toepassen.” Hoe de skigebieden omgaan met het toeristenseizoen, is nog onduidelijk.

Wat zijn de risico’s als ik boek?

Als u nu een wintersportvakantie boekt, is dat niet zonder risico. Het kan gebeuren dat landen over een paar maanden een negatief reisadvies krijgen of dat u als Nederlander niet mag afreizen. Zo’n negatief reisadvies kan ook ontstaan tijdens uw vakantie en dan wordt er aangeraden om zo snel mogelijk naar Nederland terug te keren. Dit kan hoge (onverwachte) kosten met zich meebrengen. En die kunt u niet altijd verhalen. Hoe dat voor uw situatie uitpakt, is afhankelijk van het soort reis dat u heeft geboekt.

Zelf boeken of een pakketreis?

Regelt u uw vakantie zelf, zonder reisbureau, dan loopt u meer risico. De meeste luchtvaartmaatschappijen zeggen momenteel bij Code Oranje: ‘het vliegtuig vliegt, dus u kunt gaan’. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben hun voorwaarden aangepast op corona-omstandigheden. Zo heeft KLM alle tickets flexibel gemaakt en kunnen passagiers omboeken. Ook bij Transavia kun je tot 31 oktober kosteloos omboeken. Kijk dus goed naar de voorwaarden als u een vliegticket boekt, want die verschillen per vliegtuigmaatschappij.

Terugreizen bij negatief reisadvies

Als u zelf boekt en het reisadvies verandert terwijl u op vakantie bent, moet u zelf regelen dat u terug naar Nederland komt. Aan het begin van de coronacrisis hielp de Nederlandse regering met het terughalen van vakantiegangers, maar dit is nu niet meer het geval. MAX Ombudsman Jeanine Janssen waarschuwt dat dat hoge kosten met zich mee kan brengen: “We hebben ten tijde van de vorige repatriëring gezien dat mensen wel 4 keer opnieuw een vlucht moesten boeken omdat hij telkens werd geannuleerd”. De schade kan oplopen tot in de duizenden euro’s. “Wilt u dus toch op deze manier boeken, zorg dan dat u de beschikking heeft over voldoende financiële middelen of creditcard waarmee u uzelf kunt redden”. Bij een pakketreis wordt de terugreis wel geregeld.

Pakketreizen en code oranje

Een pakketreis is een samengestelde reis die u boekt bij een reisorganisatie. Als er tijdens uw vakantie een negatief reisadvies wordt uitgegeven, moet de reisorganisatie zorgen voor repatriëring. Is er Code Oranje of Code Rood op uw vakantiebestemming, maar bent u nog niet vertrokken? Dan zal de reisorganisatie uw reis kort voor vertrek kosteloos annuleren en heeft u recht op uw geld terug. Dit zijn ze wettelijk verplicht omdat ze de reis bij een negatief reisadvies niet meer kunnen leveren zoals afgesproken. Vaak krijgt u een voucher aangeboden, maar deze hoeft u niet te accepteren.

Pakketreis, waar moet ik op letten?

Bij het boeken van een pakketreis moet u goed kijken of uw reisorganisatie is aangesloten bij de ANVR of een garantiefonds. Dit is niet bij alle reisorganisaties het geval. Wanneer dit wel zo is, krijgt u als consument de garantie dat ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo kunt u een klacht indienen bij de geschillencommissie als u er niet uitkomt met de organisatie en bent u beschermd tegen faillissement. Als de reisorganisatie failliet gaat, krijgt u via een garantiefonds toch nog het geld terug van uw reis. Het SGR-garantiefonds is het meest bekende fonds, maar er zijn ook kleinere zoals bijvoorbeeld GGTO. Een overzicht van deze fondsen, vindt u hier.

Dekt mijn annuleringsverzekering nog kosten?

Helaas, een annuleringsverzekering heeft als het om corona gaat, niet zoveel zin. “Annuleringsverzekeringen dekken niks meer nu de situatie niet meer onvoorzien is. Er zijn wel reisverzekeringen die eventueel extra kosten dekken bij corona of quarantaine. Dan moet je natuurlijk niet al vetrokken zijn naar een oranje gebied, want dan wist je al dat het risico erin zat”, vertelt Jeanine.

Wel of niet boeken?

Nou is de vraag: wat is wijsheid? Wel of niet boeken? Jeanine zegt er het volgende over: “We leven in een vrij land. Als er geen reisbeperkingen zijn naar een land, dan kan je ervoor kiezen om te gaan. Schat voordat je boekt alle risico’s in en maak op basis daarvan je beslissing.”

Geen geld terug?

Als geplande reizen niet doorgaan verplaatsen sommige reisorganisaties de reis naar een later tijdstip. Zo ook het bedrijf 60-plus reizen uit Groningen. Maar mag dit zomaar? En moet je daar als consument mee akkoord gaan? MAX Ombudsman Jeanine Janssen geeft uitleg in dit artikel.

Geef een reactie