RegisterenInloggen

Heeft u een stoel vrij tijdens het kerstdiner?

Kerst komt er weer aan. Veel eenzame Nederlanders vieren kerst noodgedwongen alleen. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die zich hard maken voor deze mensen. Stoel Vrij is daar één van.

Verbinden

De droom van Stoel Vrij is dat eenzame mensen gewaardeerde, terugkerende gasten worden aan de kersttafel. Met het initiatief willen zij, mensen die een stoel vrij hebben aan hun kersttafel, verbinden met mensen die ongewild alleen zijn met kerst.

Ruimte over aan de kersttafel

Het initiatief wordt in 2017 bedacht door Daan Overeem uit het Gelderse Ede. Hij bedenkt zich dat hij eigenlijk best ruimte over heeft aan de kersttafel. Wanneer hij leest over eenzame inwoners van zijn woonplaats. Daarom biedt hij sindsdien, in samenwerking met welzijnsorganisatie Malkander, enkele stoelen aan zijn kersttafel aan. “Veel mensen, jong en oud, zijn eenzaam. Tijdens de kerstdagen is de eenzaamheid het meest schrijnend. Juist met de kerstdagen willen mensen meer nadruk leggen op zingeving en contact met de medemens, maar komen er vaak niet aan toe. Stoel Vrij helpt hierbij.”

Samen eten is gezellig

Eén van de mensen die kerst viert bij Daan is Sicco. Hij schuift aankomend kerstdiner voor de derde keer aan bij de familie Overeem. “Iemand wees me op Stoel Vrij en vroeg of ik het leuk zou vinden om met kerst ergens te eten. Ik zei dat ik dat wel vond en zo werd ik gekoppeld aan Daan. Ik vond het wel leuk om met Kerst daar te zitten, je praat wat. En of je nou echt helemaal Kerst viert dat niet, je eet gewoon samen en dat is gezellig,” vertelt Sicco. En het is niet alleen voor Sicco gezellig, ook Daan zelf beleeft gezellige kerstdagen door Stoel Vrij: “Het voelt goed om kerst te vieren met mensen die je eigenlijk niet kent. Het is leuk, je hoort andere verhalen en je leert andere mensen kennen. Als je dan een heerlijke kerst hebt is het voor beide partijen toch heel goed.”

Stoelen vrij in heel het land

Daan is niet de enige die stoelen aanbiedt. Tijdens de eerste editie van Stoel Vrij bieden 4 gezinnen meerdere stoelen aan. Stoel Vrij wordt nu alleen nog in Ede georganiseerd, maar omdat het initiatief de afgelopen 2 jaar zo’n succes is geweest, wil welzijnsorganisatie Malkander nu ook dat Stoel Vrij op meerdere plekken in Nederland wordt georganiseerd.

Meedoen

Wilt u ook een stoel aanbieden of bent u juist opzoek naar een stoel? Dan kunt u zich aanmelden via de website van Stoel Vrij. “We zijn nu vooral nog bezig in de omgeving van Ede, maar dat betekent niet dat we geen mensen kunnen helpen in Groningen of Limburg. We zijn nog bezig met groeien en als je je aanmeldt gaan wij via welzijnsorganisaties in de buurt op zoek naar mensen die een stoel vrij hebben,” vertelt Daan.

Hij snapt ook dat sommige mensen misschien een drempel over moeten om vreemden uit te nodigen met kerst, “maar juist met kerst is het toch extra fijn om iets voor de medemens te doen, het is toch heel fijn dat je je ergens welkom voelt. Het probleem van eenzaamheid los je er niet meteen mee op, maar wel voor eventjes.”

Bron: MAX Vandaag

Geef een antwoord