Registeren Inloggen

Hier komt het Sint Maarten feest vandaan

11 november is de dag. Dan is het Sint Maarten. Niet overal is het kinderfeest even populair, maar in Noord-Holland en Limburg kan niemand er omheen. Kinderen met lampionnen bellen aan en zingen een liedje voor wie de deur openmaakt. Snoep of fruit is de beloning voor dit gezang. Maar heeft u wel op tijd snoep of mandarijntjes ingeslagen? Want nee verkopen aan de deur hoort er niet bij.

Achtergrond

De naam van het Sint Maarten feest komt van (soldaat) Martinus van Tours (461-490). Hij gaf het goede voorbeeld door de helft van zijn mantel af te snijden en weg te geven aan een bedelaar. Oorspronkelijk is Sint Maarten een bedelfeest voor arme kinderen, die zingend langs de huizen trekken. Een eeuw geleden is het wat breder getrokken naar kinderen in het algemeen.

Wanneer?

De viering valt op 11 november, de naamdag (gedenkdag) van deze heilige. In sommige streken vieren ze het een avondje eerder, namelijk op 10 november. Maar dat komt omdat dat toevallig de verjaardag is van Maarten Luther, de man achter de protestantse Reformatie. Die 2 data sluiten min of meer per ongeluk goed aaneen.

Hoe laat?

Het tijdstip waarop de kinderen ‘Sint Maarten lopen’ is van ongeveer half 6 ’s avonds tot een uurtje of 8. Qua leeftijd zijn ze tussen een jaar of 3 en maximaal 10 à 11 jaar oud. Natuurlijk ‘kapen’ sommige oudere kinderen dit feest of pikken ze het snoep in van de kleintjes. In sommige steden houden straatcoaches daarom een oogje in het zeil. Het moet namelijk wel een kinderfeest blijven.

Waar?

Het feest wordt niet in heel het land gevierd. Vooral in Noord-Holland en Limburg is het populair. Aanvankelijk komt het niet voor in Amsterdam. Maar dat is de laatste jaren veranderd. De oorspronkelijke religieuze oorsprong is compleet naar de achtergrond verdwenen. Want het is uitgegroeid tot een universeel kinderfeest.

Sint Maartenliedjes

Er is een groot repertoire van Sint Maarten-liedjes. De bekendste is waarschijnlijk 11 november is de dag, waarvan de tekst luidt:

Elf november is de dag. Dat mijn lichtje, dat mijn lichtje. Elf november is de dag. Dat mijn lichtje branden mag.

Goede nummer 2 qua populariteit is het liedje Sinte-Maarten mikmak:

Sinte-Maarten mikmak, m’n moeder is een dikzak, m’n vader is een dunnetje, geef me een pepermunnetje.

Snoep of fruit

In deze laatste tekstregels komt de kinderwens van snoep in het handje goed naar voren. Mandarijntjes doen het als seizoensfruit ook heel goed, voor wie iets gezonders of verantwoorders dan snoep wil uitdelen aan de kleine zangertjes en zangeresjes. Sla het wel op tijd in. Want niks geven of niet opendoen als ze aanbellen, is er eigenlijk niet bij. Stop het snoep vooraf in een mandje of schaaltje en zeg tegen de kinderen dat ze zelf iets mogen uitkiezen. Vergeet ook niet dat als u in een Sint Maarten-regio woont, dat het de eerste grote viering sinds corona is. Dus de toeloop zal dit jaar waarschijnlijk groter zijn.

Geef een reactie