RegisterenInloggen

50-plussers vertellen ervaring met online daten. Kaalgeplukt of liefdesgeluk?

Tijdens corona is online daten toegenomen, maar het aantal gevallen van datingfraude ook. Is online daten wel veilig? Leden van het MAX-opiniepanel delen hun ervaringen. "Als iemand mij mailt met de vraag: wat is de maat van je bh? Dan denk ik: zoek het maar uit."

Online daten heeft succes

De laatste jaren is online daten steeds populairder geworden onder 50-plussers. Nu veel mensen tijdens corona binnen blijven, zien datingplatforms een toename van het aantal gebruikers. Uit het MAX-opiniepanel blijkt dat één op de vijf panelleden ervaring heeft met online daten. Van die ervaringsdeskundigen hebben veel mensen succes in de liefde. Maar liefst de helft kreeg door online daten een relatie. Aan de opiniepeiling doen 2320 mensen mee.

Daten tijdens corona

Nu veel openbare plekken dicht zijn door corona, is het lastig om nieuwe mensen te ontmoeten. Online daten kan een uitkomst zijn. Maar is het wel veilig? De Fraudehelpdesk meldt een grote toename in datingfraude sinds begin dit jaar. Op het internet weet u nooit precies wie er aan de andere kant zit en volgens het MAX-opiniepanel zijn er online veel rare vogels te vinden.

Engels sprekende mannen

Ans de Graauw (65) is actief op het datingplatform Ourtime van Lexa. Ze wordt regelmatig benaderd door Engels sprekende mannen. ‘Ze vragen binnen 5 minuten om je telefoonnummer. Dan kunnen ze met je whatsappen.’ Ans denkt dat deze mannen oplichters zijn, en waarschuwt mensen er niet in te trappen. ‘Het zijn vaak mannen tussen de 50 en 60 jaar, weduwnaar, een hoge opleiding en werkend op een universiteit’, vertelt Ans.

Melden

Wanneer u last heeft van een vervelende gebruiker, is het verstandig om dat te melden bij het platform. Ans vertelt dat ze de verdachte profielen van de Engels sprekende mannen doorgeeft bij de klantenservice. De profielen worden weggehaald, maar even laten ziet ze weer een andere foto verschijnen van dezelfde man. Ze voelt zich niet veilig op het platform. ‘Ik vind dat een datingsite beter moet controleren.’

Daten met kritische blik

70 procent van de Panelleden die wel eens online date, heeft een vervelende ervaring op een datingplatform gehad. Daar staat tegenover dat het merendeel  zich veilig voelt tijdens het online daten. Heleen Boonman (72) heeft sinds 2008 een relatie. Ze ontmoet haar partner op Relatieplanet. Ze is blij met haar huidige partner, maar vertelt dat er ook veel rare vogels rondlopen op het platform. ‘Als iemand mij mailt met de vraag: wat is de maat van je bh? Dan denk ik: zoek het maar uit!’ Heleen heeft succes gehad met online daten en vindt dat je dat prima kunt doen. ‘Maar wel met een kritische blik’, voegt ze eraan toe.

Moeder en dochter aan de man

Kort voordat de coronacrisis uitbreekt, ontmoet Ina de Weerd (67) haar huidige vriend op het platform Ourtime. Ze wil net haar abonnement stopzetten, maar dan ziet ze de foto van Evert. Ina stuurt hem een berichtje en met succes! Ze kennen elkaar nu een paar maanden. ‘We hebben het goed samen en dat is heel fijn om te ervaren’, vertelt Ina. Dat online daten een succes kan zijn, wist Ina al. Haar dochter van 46 heeft in 2018 haar vriend via een datingsite ontmoet. ‘Nu mijn zoon nog’, grapt ze.

Latrelatie tijdens corona

Veel oudere stellen hebben een latrelatie en tijdens corona is dat een uitdaging. Ina: ‘We zijn erg voorzichtig. Snotter ik, dan ga ik niet. Gelukkig hebben we nog de telefoon. Mijn dochter heeft mij leren videobellen en dat houden we er in.’ Ook voor meneer de jong (85), is videobellen met zijn vriendin een uitkomst. Ze kennen elkaar via een datingplatform en zijn nu 2,5 jaar samen. Ze kiezen ervoor elkaar niet op te zoeken tijdens corona. Maar ze hebben een vast schema waarop ze iedere dag met elkaar videobellend ontbijten, vervolgens achter de hometrainer kruipen, samen avondeten en ze geven elkaar een nachtzoen via de Ipad. ‘Je kunt elkaar niet voelen, maar het is toch heel fijn.’

Datingoplichter

Martha (82) en Nanne (84) vinden elkaar via online daten: ‘Deze tijd is een cadeautje’
De kenmerken en trucs van een dating-oplichter ontmaskerd
Danny opgelicht door Koreaanse dame van datingsite

Geef een reactie