Registeren Inloggen

Hier moet u op letten bij het stallen van uw caravan of camper

Wanneer u uw caravan of camper niet gebruikt, gaat hij op stal. Wie geen ruimte rondom het huis heeft, zoekt elders onderdak. Dit kan in een stalling in de buurt zijn, of op de vaste verblijfplek in het buitenland. Maar waar moet u op letten als u op zoek gaat naar een stalling? 

Geld, contracten en verzekering

Stalling van de vouwwagen, caravan of camper kan op verschillende manieren. Thuis, in een opslag in de buurt of in het buitenland, of in de buurt van de accommodatie waar u elk jaar naar toegaat. De prijzen voor stalling variëren en liggen doorgaans tussen de 150 en 500 euro per jaar. Waar moet u op letten bij de keuze van de stalling?

 • Vraag hoe het geregeld is met de verzekering. Zorg er in ieder geval voor dat u wagen doorlopend verzekerd is.
 • Heb uw schades in beeld. Maak eventueel voor u uw wagen in de stalling zet foto’s. Zo kan er geen misverstand ontstaan over het moment waarop schade aan de wagen is ontstaan.
 • Zorg voor een goed contract. Leg de afspraken die u maakt vast. De ANWB heeft een voorbeeldcontract opgesteld wat u kunt gebruiken (Pdf).
 • Weet wie waarvoor aansprakelijk is, bijvoorbeeld voor diefstal en schade.
 • Vergelijk de aanbieders.

De vouwwagen

Wie een vouwwagen heeft kan deze vaak relatief eenvoudig kwijt. De wagen neemt niet veel ruimte in en kunt u soms al kwijt in een garage of schuur. Sommige wagens zijn uitgerust met kantbeugels waardoor u hem zelfs op zijn kant weg kunt zetten. Kunt u hem niet bij uw huis kwijt, kies dan altijd voor een overdekte stalling. De wagen moet namelijk droog blijven.

Stallen voorbereiden

 • Maak de vouwwagen, en vooral het tentdoek, goed schoon en droog voor hij de stalling in gaat.
 • Blijft de wagen voor langere tijd in de opslag, pomp dan de banden een halve bar harder op dan normaal.
 • Haal eventueel kussens en gordijnen uit de wagen in verband met de vochtigheid in de stalling.
 • Mogen de gasflessen niet in de vouwwagen blijven, zet ze dan rechtop in een koele goed geventileerde ruimte neer.

De caravan

Voor de stalling van een caravan geldt veel hetzelfde als voor de vouwwagen. Zorg er in elk geval voor dat de caravan overdekt de winter door kan. De verschillende weersomstandigheden kunnen de caravanopbouw beschadigen en uv-straling is niet goed voor de rubbers en banden. Ook voor de opslag van de caravan geldt dat het goed is om hem eerst schoon te maken en afhankelijk van de opslag de kussens en gordijnen te verwijderen. Staat de caravan goed droog, dan kunt u deze zaken natuurlijk gewoon laten liggen. Wie een mover heeft, heeft ook een accu. Sommigen kunnen in de caravan blijven, maar het kan zijn dat u hem thuis aan de lader moet leggen. In de stalling kan dit niet altijd. Is er voor de gasflessen geen aparte ruimte bij de stalling, haal ze er dan uit en zet ze rechtop in een koele goed geventileerde ruimte. Pomp ook de banden van de caravan een halve barder harder op om te voorkomen dat ze aan het einde van de stallingsperiode leeg zijn. Zorg dat er nog ergens een luikje of raampje openstaat voor de ventilatie. Zorg ook dat de caravan regelmatig een onderhoudsbeurt krijgt. Zeker nadat hij een aantal maanden heeft stilgestaan.

De camper

De NKC meldt eind 2018 nog dat meer dan de helft van de camperbezitters de wagen stalt op het eigen terrein. Maar voor wie de camper elders moet plaatsen is een overdekte stalling aan te raden. Ook campers zijn gevoelig voor weersomstandigheden als ze stilstaan. Wanneer u de wagen voor langere tijd stalt is het aan te raden om een kleine beurt uit te laten voeren en de vloeistoffen te controleren. Dat geldt overigens ook voor als u de wagen na lange tijd uit de stalling haalt. Enkele andere tips zijn:

 • Maak de camper schoon.
 • Zorg dat de banden dezelfde spanning hebben als voor een volledig beladen camper.
 • Kan de camper in de stalling niet op het lichtnet worden aangesloten, haal dan de accu’s eruit en laad ze thuis op.
 • Leeg de watertank, de boiler, de leidingen het toilet en als u dat heeft het waterreservoir.
 • Ook hier geldt weer dat als de gasflessen niet in een aparte ruimte in de opslag kunnen, neem ze dan mee naar huis en zet ze dan rechtop op een koele goed geventileerde plek.
 • Laat iets open zodat de camper kan ventileren.
 • Heeft u horren in de camper, zet ze dan omhoog, dat spaart veren.
 • Zet kastdeurtjes en bankkasten open of op een kier. Zo kan alles goed ventileren.
 • De ANWB heeft nog een goede tip voor als de banden na de stallingsperiode ‘afgeplat’ zijn. Breng de banden op spanning en rijd enige kilometers over een slecht wegdek, bijvoorbeeld een klinkerweg. De beweging helpt de banden te herstellen.

Caravan gestolen

Bekijk deze video over caravanbezitters in Meppel. Zij dachten een mooie stalling te hebben gevonden voor hun trouwe reisgenoot, maar dat hebben ze mis. Campers verdwijnen en de motor van een gestalde boot raakt “kwijt”.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie