Registeren Inloggen

Meldpunt vergelijkt streamingsdiensten. Netflix, Amazon Prime of NLZIET?

Lekker een avondje tv kijken? Via een streamingdienst zoals Netflix of Videoland heeft u keuze uit een groot aanbod series en films. Maar er zijn steeds meer videodiensten waar u een abonnement op kunt nemen. Welke past bij u? Vergelijk 8 grote aanbieders in dit artikel.

Prijs, aanbod, apparaat

In dit artikel vergelijken we 8 populaire streamingsdiensten. Namelijk Netflix, Apple TV+, Videoland, NLZIET, Ziggo Movies & Series XL (HBO), Disney+, Amazon Prime Video en NPO Start Plus. We vergelijken de prijs, leggen uit op welke apparaten de dienst beschikbaar is en bespreken het video-aanbod en de voor- en nadelen van de dienst. We beginnen met de bekendste en populairste: Netflix.

Netflix

Prijs: €7,99 tot €15,99 per maand (afhankelijk van het aantal schermen waarop u tegelijk wilt kijken)

Aanbod: Op Netflix staan in de VS in juni 2020 3781 films, en 1940 series. Per land verschilt het aanbod wat betreft de selectie en de hoeveelheid video. De dienst heeft een indrukwekkend aantal hoog aangeschreven eigen series zoals The Crown, The Queen’s Gambit en Narcos. Netflix investeert hier veel geld in. U vindt er ook veel Britse en een selectie van Nederlandse video. Ook voor kinderen is er een breed aanbod. Maar films die net uit de bioscoop zijn hoeft u niet te verwachten.

Benodigd apparaat: Netflix werkt op een Apple TV, met een Google Chromecast en op een smart tv. Verder kunt u ook Netflix kijken op een computer, laptop, tablet of telefoon. U kunt een account delen met meerdere familieleden of vrienden.

Voordelen: De dienst stelt vaak een complete serie of een compleet seizoen van een serie in één keer beschikbaar. U kunt dan meerdere afleveringen of een heel seizoen achter elkaar kijken. Met Netflix kunt u ook films en series downloaden zodat u ze zonder wifi kunt kijken.  Iedere gebruiker heeft een eigen profiel, met verschillende instellingen voor volwassenen of kinderen. U maakt lijstjes van de video’s die u nog wilt kijken en Netflix geeft adviezen op basis van uw kijkgedrag. Er zijn drie abonnementen: Basic (1 apparaat in SD-kwaliteit), Standaard (2 apparaten in HD) en Premium (4 apparaten in HD en Ultra HD).

Nadelen: Het duurt soms even voordat een nieuw seizoen van een serie op Netflix komt.

Disney+

Prijs: €8,99 per maand of €89,90 per jaar.

Aanbod: Disney+ biedt veel films en series van filmproducenten Disney, Pixar, Marvel, Star Wars en National Geographic. U kunt de klassiekers zien zoals Sneeuwwitje en Assepoester. Maar Disney+ heeft ook een paar nieuwe films en series die exclusief te zien zijn via deze streamingdienst. Daarnaast heeft Disney+ ook nog Star. Daardoor zijn ook bekende series zoals Greys Anatomy, New Girl en Modern Family te zien.

Benodigd apparaat: Disney+ is beschikbaar op de Apple TV, de Google Chromecast en op een computer, laptop, tablet of telefoon.

Voordelen: U kunt op 4 schermen tegelijk kijken en uw abonnement dus delen. Ook kunt u films en series downloaden om ze onderweg te kijken zonder internetverbinding. Het is mogelijk om 7 profielen aan te maken waarop u een eigen kijklijst kunt samenstellen. Naast alle films en series biedt de streamingdienst ook bonusmateriaal zoals een kijkje op de set, verwijderde scènes en ‘behind the scenes’ video’s.

Nadelen: Als Disney+ een serie online zet, komt er maar één aflevering per week. In tegenstelling tot Netflix, die meestal een heel seizoen in één keer online zet.

Videoland

Prijs: €4,99 tot  €9,99 per maand (afhankelijk van het aantal schermen en het downloaden voor onderweg).

Aanbod: Videoland heeft een groot aanbod Nederlandse films en series die ooit door RTL zijn uitgezonden op televisie, of nog uitgezonden gaan worden. Ze hebben bijna 700 internationale films en bijna 300 internationale series. Ook voor kinderen is er een groot aanbod.

Benodigd apparaat: Videoland werkt met een Google Chromecast en op een smart tv. U kunt ook kijken op een computer, laptop, tablet of telefoon.

Voordelen: Op Videoland kunt u vooruit kijken. Series die RTL nog niet heeft uitgezonden, kunt u via Videoland al bekijken. Populaire series die RTL uitzendt kunt u na 7 dagen alleen via Videoland terugkijken. Op Videoland kunt u, naast het hoofdaccount, 4 accounts aanmaken. En u kunt met een premium account op 4 schermen tegelijk kijken. De films en series voor kinderen bevinden zich in een aparte kidsomgeving.

Nadelen: Het aanbod is beperkt tot wat RTL ooit heeft aangekocht of uitgezonden.

Amazon Prime Video

Prijs: €2,99 per maand

Aanbod: Amazon Prime biedt films en series aan die u gratis, gehuurd of gekocht kunt kijken. Daardoor zijn ook de nieuwere films uit de bioscoop hier te vinden. Dat neemt niet weg dat er genoeg klassiekers op staan, en Prime nog zelf films en series maakt. Ook voor kinderen is genoeg aanbod.

Benodigd apparaat: Amazon Prime Video is beschikbaar op Apple TV, de Google Chromecast, computers, laptops, tablets en telefoons en sommige smart tv’s.

Voordelen: U kunt op 3 schermen tegelijk kijken. Ook kunt u films en series downloaden om ze onderweg te bekijken zonder internetverbinding. Nieuwe films staan snel op Prime en er is een groot aanbod van films en series, voor een klein bedrag per maand.

Nadelen: Op Prime zijn niet alle films en series gratis te bekijken, sommigen moeten gehuurd of gekocht worden. Deze kosten komen bovenop de vaste kosten per maand.

NLZIET

Prijs: €7,95 per maand

Aanbod: Met de dienst kunt u alle programma’s van de Nederlandse televisie (terug)kijken. Dus niet alleen de publieke omroep maar ook bijvoorbeeld RTL, SBS, en Veronica. In totaal meer dan 30 zenders.

Benodigd apparaat: NLZIET werkt op de Apple TV, met een Google Chromecast en op een smart tv. U kunt ook kijken op een computer, laptop, tablet of telefoon.

Voordelen: Met deze dienst kunt u, net als met Videoland, vooruit kijken. Maar ook kunt  u live de programma’s volgen. Verder kunt u alle programma’s die uitgezonden zijn op de Nederlandse televisie onbeperkt terugkijken. NLZIET is perfect voor u als u van de Nederlandse televisie houdt en als u niet altijd live kunt kijken. Met deze dienst kunt u op 5 verschillende apparaten inloggen en u kunt op 2 schermen tegelijk kijken.

Nadelen: NLZIET biedt merendeels Nederlandse programma’s aan. De wereldwijd populairste series zoals New Girl of Friends zijn niet via NLZIET te bekijken. Daarvoor kunt u beter een andere streamingdienst kiezen.

NPO Start Plus

Prijs: Met €2,95 per maand de goedkoopste streamingdienst.

Aanbod: U kunt met deze dienst alle programma’s van de NPO, de Nederlandse Publieke Omroep (terug)kijken. Ook kunt u via NPO Start Plus films, series en documentaires terugkijken die de NPO ooit heeft aangekocht.

Benodigd apparaat: NPO Start Plus werkt op de Apple TV, met een Google Chromecast en op een smart tv. U kunt ook kijken op een computer, laptop, tablet of telefoon.

Voordelen: U kunt met deze dienst alles terugkijken wat op de NPO is geweest zonder reclame. Ook kunt u previews en eerdere seizoenen kijken. Ook kunt u live naar NPO 1, 2 of 3 kijken.

Nadelen: Deze streamingdienst biedt alleen programma’s en films aan van de NPO. Heeft u liever toegang tot de programma’s van alle Nederlandse zenders en heeft u daar ook wat meer geld voor over? Dan kunt u beter kiezen voor NLZIET.

Apple TV+

Prijs: €4,99 per maand

Aanbod: Apple TV+ biedt alleen door Apple geproduceerde content, de zogeheten Apple Originals. Om kijkers te trekken werkt Apple samen met wereldberoemde acteurs en regisseurs. Zoals Oprah Winfrey, Steven Spielberg en Kate Winslet.

Benodigd apparaat: iPhone, iPad, Mac, Apple TV en sommige smart-tv’s zijn geschikt

Voordelen: De series zijn van hoge kwaliteit en allemaal in 4K te bekijken.

Nadelen: De dienst is vooralsnog voornamelijk gefocust op series en het aantal series is beperkt.

Ziggo Movies & Series XL (HBO)

Prijs: €11,95 per maand

Aanbod: Heeft u een  Ziggo tv-abonnement? Dan kunt u  een extra bundel afsluiten: Ziggo Movies & Series XL. Hiermee krijgt u toegang tot de bekende films en series van HBO. Er is keuze uit 1500 films en series die u onbeperkt kunt bekijken. Waaronder het immens populaire Game of Thrones.  Voor het bekijken van deze series heeft u de Ziggo Go-app nodig, die u op 3 apparaten gelijktijdig kunt gebruiken. De app biedt live-televisie voor meer dan 100 zenders, vaak in HD. Maar daar heeft u dus wel een Ziggo-abonnement en een Mijn Ziggo-account voor nodig. Verder moet u in het tv-meubel plaats inruimen voor de Mediabox.

Geschikte apparaten: Smartphone, tablet, computer, gewone tv’s en meer

Voordelen: Toegang tot veel populaire buitenlandse series, zoals Game of Thrones, Sex and the CityGrey’s Anatomy en Westworld. De Ziggo Go-app is ook voor andere diensten te gebruiken, zoals live tv en films huren.

Nadelen: Alleen voor klanten van Ziggo.

Welke dienst gebruikt u?

Heeft u een abonnement op een streamingdienst? Bevalt uw abonnement of twijfelt u om over te stappen naar een andere dienst? Laat het weten in de reacties.

Bron: de Consumentenbond, Netflix, NLZIET, Videoland, Disney+, Amazon Prime Video

Geef een reactie

Reacties (5)

  U vermeld niet de streamingsdienst van Amazon prime video. Heeft dit een reden?
  Is m.i. de goedkoopste.
  Na mijn verhuizing kan ik echter geen verbinding krijgen met Prime. Krijg steeds de melding dat ik inlog met VPN, wat niet zo is. Krijg geen oplossing hiervoor. Jammer. Nu weer bij Netflix en geen problemen.

   De reden dat we Amazon prime video niet hebben genoemd is omdat we niet de verwachting hadden dat veel mensen in Nederland deze dienst al gebruiken. Maar goed dat u dit noemt, als we dit artikel weer updaten nemen we deze dienst zeker mee!

  Ik heb geen smart tv, maar een gewone platte tv. Verder heb ik een Ziggo abonnement en de daarbij behorende mediabox. Volgens de site van Ziggo kan ik een abonnement op Netflix nemen, en heb dan geen smart tv nodig. Dit kan omdat ik een mediabox gebruik.
  Deze mogelijkheid noemt u niet. U noemt alleen HBO, dus vraag ik me af of dit inderdaad klopt ?

   Het klopt de Ziggo mediaboxen hebben apps hiervoor kanaal 150 is Netflix en 151 is Videoland

  Ook ik mis Amazon Prime voor de prijs goed aanbod. Ook eigen films en series, serie Picard is een topper.

  Bij Netflix vermeld u dat series in 1 keer op deze dienst gepubliceerd worden. Dat geld voor aangekochte series. Bij eigen producties is per week een nieuwe aflevering.