Registeren Inloggen

Nemen we dit jaar een neppe of echte kerstboom?

Nemen we een echte kerstboom of eentje van kunststof? Bij het kiezen van een boom kunt u kijken naar milieu, gezelligheid of veiligheid. We vergelijken de verschillende opties in dit artikel.

Echte kerstboom

De voordelen van een echte kerstboom zijn bekend: hij brengt ouderwetse gezelligheid en hij ruikt heerlijk. Maar hij maakt ook een hoop rommel in huis. Denk aan de afgevallen dennennaalden. Een bijkomend nadeel is dat een echte kerstboom bij uitdroging brandgevaarlijk is.

De kerstverlichting kan voor brand zorgen. Bomen met een kluit eronder moeten dagelijks water krijgen tegen uitdroging. Dat heeft twee voordelen: de naalden blijven langer aan de boom én ze vliegen minder snel in brand.

Kunstkerstboom

Net als kunstgrasvelden zijn ook kunstkerstbomen sterk verbeterd in kwaliteit. Nepbomen zien er heel echt uit tegenwoordig. Maar ze geuren nog steeds niet. Dat kunt u verhelpen met geurkaarsjes. Het gevaar voor brand bestaat ook, maar niet door uitdroging. Kunststof brandt meestal tamelijk goed.

Welke kerstboom is goed voor het milieu?

Bij een keuze voor het milieu telt van hoe ver uw boom komt én hoe lang hij meegaat. Dit moet u daarbij weten:

  1. Een gewone kerstboom kost volgens NU.nl 3 kilo kooldioxide (CO2) per jaar. Een kunstkerstboom kost gemiddeld 48 kilo kooldioxide aan productiekosten en transport. Vaak komt zo’n ding helemaal uit Azië. Als die boom 16 jaar goed blijft, scoort hij hetzelfde jaarlijkse gemiddelde als een echte kerstboom. Er zijn ook onderzoeken die zeggen dat dat al bij 10 jaar het geval is.
  2. Elke kerstboom, nep of echt, heeft eenzelfde impact op het milieu als een autoritje van 25 kilometer.
  3. Koop daarom uw kerstboom dichtbij huis als u het milieu belangrijk vindt. Als u een kerstboom huurt, moet u hem ook weer terugbrengen. Dan zijn twee ritjes van 25 kilometer een dubbel zo zware aanslag op het milieu.
  4. Een boom met een kluit eronder, die in uw eigen tuin kan staan na afloop, en u het volgende jaar weer gebruikt, betekent de minste milieuschade.
  5. Als u iets direct tastbaars aan het milieu wil doen: kies dan voor ledlampjes die minder stroom gebruiken.
  6. Verbrand uw echte boom niet na afloop. Dat levert veel luchtvervuiling op. Een boom die in de afvalverwerking omgezet wordt tot compost of bodembedekking heeft dat probleem niet. Bij verwerking door de officiële afvalverwerker kan er ook nog elektriciteit mee worden opgewekt.

Zaag zelf een gratis boom

Een andere milieuvriendelijke optie is de ‘gratis zaagboom’ van Staatsbosbeheer. Op vier aangewezen dagen in december mogen mensen gratis een kerstboom komen omzagen. Op die manier helpt u de boswachter bij terreinbeheer. Door te veel stikstofneerslag groeien de bomen te snel en zijn ze met te veel. Zo gaan unieke stuifzandgronden verloren.

Wel moet u vooraf even een afspraak maken voor een tijdstip vanwege corona. Staatsbosbeheer staat op sommige plaatsen toe dat u twee bomen mag meenemen in plaats van een.

Kerstboom kopen? Lees dit eerst

Geef een reactie

Reactie

    Mijn motivatie om een kunstboom te gebruiken is, dat mijn man allergisch is voor naaldbomen. En met een echte boom is hij de hele kerstperiode ziek.