Registeren Inloggen

Onbegrijpelijke brief? Stuur ‘m terug met deze sticker

Heeft u weleens een brief ontvangen waar u nauwelijks of zelfs niets van begreep? Dan bent u niet de enige. Speciaal hiervoor is een sticker ontwikkeld die u op de brief kunt plakken om deze retour te sturen en meteen duidelijk te maken dat u graag een makkelijkere brief teruggestuurd wilt krijgen.

Steffie

Organisatie Steffie.nl maakt zich hard voor maar liefst 2,5 miljoen mensen die beperkt zelfredzaam zijn. Vooral voor hen zijn brieven van bijvoorbeeld de belastingdienst en gemeente te ingewikkeld om te begrijpen. Ook kan de grootte van de letters te klein zijn. En dat moet, en kan, anders. Door middel van een retoursticker van ‘Steffie’. Plakt u deze op de envelop van een brief, dan weet de zender van de brief dat deze te ingewikkeld is. Op de sticker staat: ‘Retour afzender. Deze brief is te ingewikkeld voor mij. Stuur een versie in makkelijke taal.’  Via een QR-code kan de ontvanger lezen aan welke eisen de brief moet voldoen om wél begrijpelijk te zijn. Zorg er wel voor dat u een kopie heeft van de brief, voordat u deze retour stuurt.

Hoe kunt u stickers van Steffie krijgen?

Wilt u graag retourstickers van Steffie? Deze kunt u op de website van de organisatie gratis bestellen. Ze worden dan bij u thuis geleverd. Let op: u betaalt wel voor de verzendkosten.

Hoe zorgt u als organisatie of particulier voor een makkelijke brief?

Om een begrijpelijke brief te schrijven, kunt u een aantal punten als richtlijn aanhouden. Ervaringsdeskundigen van organisatie Steffie benoemen de volgende dingen:

 • Zorg ervoor dat het lettertype niet te klein en leesbaar is.
 • Schrijf de brief op B1 niveau, oftewel eenvoudig Nederlands. Dit betekent dat u het beste woorden kunt gebruiken die iedereen begrijpt.
 • Wilt u in de brief duidelijk maken dat de ontvanger actie moet ondernemen? Zorg er dan voor dat dit dikgedrukt of in een andere kleur te zien is, zodat dit zeker weten opvalt.
 • Maak gebruik van kopjes en witregels.
 • Hou de zinnen kort en bondig.
 • Om het eventueel nog duidelijker te maken, kunt u gebruik maken van afbeeldingen of pictogrammen.

Problemen met een bedrijf? Deze stappen kunt u nemen

(Bron: Steffie.nl, Binnenlands Bestuur. Foto: ANP)

Geef een reactie

Reactie

  Moet weer leuke , mooie actie lijken met zogenaamd gratis stickers.
  Maar er is helemaal niets gratis aan die stickers, 25 stickers waarvoor je 4, 65 aan verzenkosten moet betalen is zéér dik betaalt.

  Ik verstuur met regelmaat stickers naar mijn kleinkinderen en voor 25 stickers van ong. hand grootte in een enveloppe betaal ik altijd maar €2.02 aan postzegels .
  De stickers van steffie zijn een flink stuk kleiner en dus lichter en kunnen qua verzendkosten dus nooit € 4,65 kosten.

  Wordt je dus gewoon mee besodemieterd.

  Los daarvan, kun je ook gewoon zélf een onbegrijpelijk/onduidelijke brief terug sturen en gewoon zélf op de envelop vermelden dat je de inhoud niet begrijpt.

  Kost je niets; gewoon de envelop weer netjes dichtplakken en retour afzender sturen.