Registeren Inloggen

Tot hoe lang mag je nog nieuwjaar wensen?

Het zal niet al te veel gebeuren tijdens een lockdown met veel thuiswerken. Want er zijn geen nieuwjaarsrecepties of -borrels. Maar toch: tot hoe lang mag je nog nieuwjaar wensen? Bestaan daar eigenlijk regels over? En sommige mensen hebben de kerstboom nog staan. Wanneer moet die uiterlijk weg?

Kan dit nog wel?

Stel u de nieuwjaarsreceptie voor uit andere jaren. Het maakt niet uit of die van uw werk of van uw sportvereniging is. Heeft u weleens gedacht: “Dit kan toch eigenlijk niet meer? Het is al half januari.” U krijgt het gevoel alsof u voor gek staat met uw nieuwjaarswens. En die belegen oliebollen helpen ook niet echt mee. Er blijken geen echte regels voor te bestaan. Maar u heeft gelijk met uw gedachte dat u te laat bent.

De einddatum voor wensen

Er zit dus wel een bepaalde einddatum aan al die nieuwjaarswensen. De meeste mensen houden het op 15 januari. Voor die datum kan het nog, daarna bent u “over de datum”. Hoe komt dit zo? Er zijn nog behoorlijk veel mensen vrij direct na nieuwjaar. Daarom mag u ook in de tweede week van het jaar uw nieuwjaarswensen nog uitspreken. Maar daarna is het definitief voorbij.

Wanneer moet de boom weg?

Ook zijn er mensen die zeggen dat op 6 januari de slotdatum is voor wensen. Op die dag is het feest van Driekoningen. Dus op die datum moet de kerstboom het huis uit zijn. Ook moet alle kerstversiering dan worden opgeborgen. Loop eens een rondje door uw buurt: u zult zien dat de meeste kerstbomen dan verdwenen zijn. Veel mensen ruimen de boom al direct na kerstmis of op nieuwjaarsdag op. Dat doen vooral de mensen die de boom al vroeg in december opzetten. En ja, het gebeurt ook wel dat een enkele kerstboom nog staat eind januari. Maar dat is een zeldzaamheid.

Beetje houvast

Wie toch graag een beetje houvast wil hebben: noteer 6 januari als “houdbaarheidsdatum” voor de boom en 15 januari voor de wensen. Daar kan iedereen vrede mee hebben. Een dagje meer of minder maakt ook niet echt uit. Maar een gelukkig nieuwjaar wensen in februari? Dat kan echt niet meer.

Wie zoen je wel en wie niet?

Dan is er nog een lastige slotvraag. Hoe zit dat met al dat gezoen op nieuwjaarsrecepties of -borrels? Vrouwen kijken hier al vaak weken tegen op. De 3 Hollandse zoenen horen eigenlijk niet thuis op de werkvloer. Dat is meer iets voor familie en vrienden. Afschalen naar 2 zoenen of 1 is dus wat beter voor thuis en op het werk.

Misschien zorgt corona met online-vervangers van de vaste nieuwjaarsrecepties wel voor de oplossing. Er zijn voor- en tegenstanders van deze digitale feestjes. Wie tegen is mist het fysieke contact, wie vóór is, mist dat juist niet. Ze zijn eindelijk ”verlost van de gewoonte van de 3 Hollandse zoenen”. Wie weet: het kan zomaar een nieuwe traditie worden.

Geef een reactie