Registeren Inloggen

Wat is beter? Een papieren beker of een stenen mok

Op het werk drinken de meeste mensen veel koffie of thee. De een loopt rond met een stenen mok, de ander gebruikt papieren bekertjes. Wat is beter voor het milieu? Linda Nijenhuis, Milieu Centraal, beantwoordt deze vraag uit onze community.

Productieproces

“Een stenen mok bestaat uit klei en glazuur en moet verhit worden. Voor een papieren bekertje zijn bomen nodig. Ook zit er nog een plastic coating op om het waterdicht te maken”, vertelt Nijenhuis. “Het is moeilijk te zeggen welk productieproces het slechtste is voor het milieu.”

1.300 bekertjes per jaar

“Stel dat u voor iedere kop koffie of thee een nieuw bekertje pakt. Dan gebruikt u er ongeveer 6 per dag”, zegt Nijenhuis. “Als u 5 dagen in de week werkt, zijn dat ongeveer 30 papieren bekers in de week. Per maand zijn dit 130 bekers. En dat belandt allemaal in de vuilnisbak. Als u 1 jaar lang iedere dag nieuwe bekertjes pakt voor koffie of thee, gebruikt u 1.300 bekers.”

Een stenen mok

Een stenen mok gebruikt u het hele jaar door. “Dit geeft nauwelijks afval. Maar wat wel milieubelastend is, is het afwassen van de mok. Doe dat tussendoor zo min mogelijk”, adviseert Nijenhuis. “Als u het wel wilt doen, doe het dan met koud water. Aan het einde van de dag kunt u de mok in de vaatwasser zetten. Zet deze pas aan als die vol is.”

Wat is beter?

“U kunt het beste de stenen mok gebruiken. Wilt u toch een papieren beker gebruiken? Gebruik deze dan zo vaak mogelijk en zorg dat het bekertje gerecycled wordt.”

Geef een reactie

Reactie

  steen en alleen in noodgeval concessies.

  ik ben absoluut vóór steen! of het nu porselein of aardewerk is. alleen al omdat het bijdraagt aan de hele smaakbeleving. koffie of thee uit een kartonnen bekertje is niet prettig want het houdt niet goed vast, rs wankel / onevenwichtig, laat te veel warmte door en het gevoel van dat papier aan mijn mond is niet prettig en de smaak kan soms ook veranderen. wat met een stenen mok / kopje niet het geval is want die is altijd stabiel, heeft een oor, en geeft geen vreemde smaak af.
  nog erger is een plastic bekertje omdat de nadelen van karton versterkt worden.

  ik drink dan ook geen koffie of thee in een bedrijf of gebouw omdat ik vind dat er geen excuus is om niet een netjes verzorgd en goed smakende consumptie te leveren. bovendien stoort mij enorm dat men in kleine koffiecorners gerust €2,50 tot €3,50 voor 1
  kartonnen bekertje koffie durft te vragen??? dat maakt het nog viezer.

  tegenwoordig is het allemaal mode om over straat te lopen met waterflesjes of kartonnen koffiebekers (de laatste van buitenlandse bedrijven) ik gun het een horecaondernemer om een goed omzet te hebben voor kwaliteitsproducten. even zitten , iets drinken en een groet of kort praatje maakt een dag beter, voor iedereen.

  men wil helaas te vaak, te veel meedoen met wat op tv / film getoond wordt dat in de usa gewoonte is maar dat land is helemaal gebaseerd op geld. Nederland is meer ingericht op sociaal verkeer.

  als ik een lekker kopje koffie of thee wil drinken dan ook echt goed! thuis én ergens anders!

  ik doe alleen in noodgevallen concessies