Registeren Inloggen

Zo maakt u uw dagelijkse wandeling leuker

Voor veel mensen is wandelen tijdens corona een vast onderdeel geworden van de dag. Wandelen naar de bakker, wandelen tijdens de lunchpauze of langere wandelingen om ondanks het thuiszitten aan genoeg beweging te komen. Maar na een jaar pandemie begint het standaard blokje om misschien te vervelen. Met deze tips houdt u het leuk!

Voordelen van wandelen

Wandelen is gezond voor lichaam en geest. Met een uur flink wandelen (5 kilometer per uur) verbrandt u ongeveer 240 kilocalorieën. Regelmatig wandelen zorgt voor sterkere spieren en botten. Tijdens het wandelen kunt u uw gedachten ordenen en negatieve gedachten op zij zetten. Het lichaam maakt tijdens het wandelen hormonen aan die een positief gevoel geven, zoals dopamine en endorfine.

5 tips voor afwisseling tijdens uw blokje om

De Koninklijke Wandel Bond Nederland merkt dat veel mensen dagelijks een wandeling maken. Niet iedereen heeft de tijd of mogelijkheid om wat verder van huis te gaan of de natuur op te zoeken voor een langere wandeling. Daarom een paar tips om ook een klein blokje om leuker te maken of anders te beleven.

1) Loop eens de andere kant op.

Heeft u een vast dagelijks rondje? Loop deze dan eens in tegengestelde richting. Of sta tijdens uw wandeling even stil en kijk achterom. Gegarandeerd ziet u zo weer andere dingen.

2) Wandel op een ander tijdstip.

Loopt u altijd tussen de middag? Of iedere avond na het eten? Wandel eens op een ander tijdstip of een andere dag. Vroeg in de ochtend hoort, ruikt en ziet u heel andere dingen. En doordeweeks komt u weer andere mensen tegen dan in het weekend.

3) Let eens heel bewust op uw omgeving

Als u uw zintuigen open zet dan beleeft u de wandeling heel anders. Let eens op wat u ruikt, hoort of ziet. Ruikt u voorjaarsbloeiers? Hoort u vogels fluiten? Of voelt u de wind langs uw gezicht strijken? Als u hier op let wordt wandelen een soort meditatieve oefening waardoor u weer kunt opladen.

4.Wandel met podcast, muziek, of juist niet

Om tijdens uw wandeling in een lekker loopritme te komen, kan het heel lekker zijn om naar muziek te luisteren. Of als u tijdens uw wandeling nieuwe dingen wilt leren of horen dan kunt u een podcast opzetten. Maar bent u al gewend om met muziek in uw oren te wandelen? Doe dat dan juist eens een keer niet! En ervaar hoe het is om de geluiden van uw omgeving te horen.

5. Wandel en maak een ander blij

Combineer uw wandeling eens met iets doen voor een ander. Schrijf bijvoorbeeld een kaartje en bezorg deze zelf bij iemand in de brievenbus. En heeft u al van happy stones gehoord? Tijdens de lock-down zijn overal mensen bezig steentjes te beschilderen met vrolijke afbeeldingen, om ze vervolgens achter te laten in de stad en de natuur. Zo verrassen ze de mensen die ze vinden.

Alternatieve wandeltochten

Voor veel wandelevenementen die vanwege de coronamaatregelen zijn afgelast worden (digitale) alternatieven georganiseerd. Zo kunt u op een zelfgekozen dag en tijdstip toch meedoen aan wandelingen waarbij bijvoorbeeld leuke pauze-opdrachten worden georganiseerd, of waarbij u onderweg ‘to go’ horecapunten tegenkomt.

Wilt u meer weten over alternatieve wandelevenementen of zoekt u een schema waarmee u het wandelen goed kunt opbouwen? Kijk dan op de wandelwebsite van de Koninklijke Wandel Bond Nederland. 

Bron: MAX Vandaag, Koninklijke Wandel Bond Nederland

Geef een reactie