Registeren Inloggen

Museumkaart of NS-abonnement tijdens corona, wat kan ik ermee?

Wat hebben musea, restaurants, sauna’s, bioscopen, pretparken en treinritjes met elkaar gemeen? U kunt er tijdens corona nauwelijks gebruik van maken. Wat moet u nu met uw keukenlade vol voordeelpassen, vervoersabonnementen en cadeaubonnen? Hoe gaan bedrijven hiermee om?

Financiële klappen

Tijdens de coronacrisis krijgen veel bedrijven financiële tegenslagen. Van OV-bedrijven tot theaters en musea, het virus slaat maar weinig sectoren over. Ook hun consumenten voelen dit in hun portemonnee. Veel abonnementen lopen door en sommige tegoedbonnen dreigen te verlopen. Hier hebben veel bedrijven een oplossing voor bedacht. We zetten er een paar voor u op een rij.

Museumkaart

Er zijn 1,4 miljoen Nederlanders met een Museumkaart. Normaal gesproken bezoekt u met deze kaart bijna ieder museum in Nederland, maar nu zijn musea tot 1 juni tijdelijk gesloten. De looptijd van de Museumkaart wordt tijdens de coronacrisis automatisch verlengd met het aantal dagen dat de musea gesloten zijn. Maar u kunt er ook voor kiezen om deze ‘extra looptijd’ om te zetten in een donatie aan de museumsector. Een sector die het op dit moment erg moeilijk heeft. Een woordvoerder van de Museumkaart vertelt dat 92% van de mensen die het formulier op de website invult, kiest voor een donatie. Zo’n donatie komt neer op ongeveer 15 euro per persoon die de Museumvereniging uitkeert aan de sector. Uiteraard is restitutie ook mogelijk. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Museumkaart.

NS-abonnementen en keuzedagen

Ook binnen het Openbaar Vervoer (OV) is het reizen helemaal veranderd. Veel mensen werken thuis, dus hebben ze hun NS-abonnement tijdelijk niet nodig. Daarnaast is treinreizen voor uitjes voorlopig nog niet de bedoeling. Het vervoersbedrijf drukt mensen op het hart om alleen met de trein te reizen als het strikt noodzakelijk is. Als voorbeeld noemen ze: mantelzorgers, zorgmedewerkers en vakkenvullers. Maar wat moet u nou met uw NS-abonnement en keuzedagen? 400.000 senioren hebben een Dalvoordeel abonnement met Keuzedagen. Als uw Keuzedagen tijdens corona dreigen te vervallen, kunt u ze inwisselen voor een coupon die u op een later moment kunt gebruiken. Voor de overige abonnementen geldt: u kunt uw abonnement wijzigen, stopzetten of uw geld terugvragen.

Cadeaubonnen

Ook bij veel cadeaubonnen die dreigen te verlopen, kunt u vaak uw geld terugkrijgen. Check altijd even bij de aanbieder wat de mogelijkheden zijn. Bij Diner Cadeau, een grote aanbieder van dinerbonnen, worden er 3 euro administratiekosten in rekening gebracht als u de looptijd van uw bon wilt verlengen. Het kan ook zijn dat u uw cadeaubon nog wel kunt gebruiken voor diensten of aankopen die nog wel mogelijk zijn. In dat geval kunt u niet altijd de looptijd verlengen.

Geef een reactie

Reacties (7)

    De bibliotheek alhier heeft de deuren nog steeds niet geopend.
    Het abonnement kan ik dus al vanaf 16 maart niet “gewoon” van mijn abonnement gebruik maken.
    Tsja die “service” die ze bieden heeft nogal wat haken en ogen: je mag alleen een genre kiezen, de wachttijd is ongeveer 5 tot 7 werkdagen en je kunt dan op maandag tot en met woensdag tussen 11.00 en 13.00 uur.
    Fijn als het OV maar 1x per uur rijdt en de bus in tegengestelde richting 5 minuten na mijn aankomst vertrekt.
    Fijn als blijkt dat jouw genre boeken oplevert die je al gelezen hebt of zo’n 15 jaar geleden uitgegeven zijn.
    Daarentegen kan eenieder gratis 100 e-books lezen.
    Maar vraag niet of jouw abonnrment opgeschort kan worden; je krijgt als antwoord de verhoogde rekening voor het komende jaar, 2 maanden voor vervaldatum én een onbeschoft mailtje dat je het hebt te slikken én je je geld op je pas bij opzegging simprlweg kwijt brnt. Geld dat er door de bieb op gestort is n.a.v. hun fouten.

    Neen, in Corona-tijd wordt menig vaste abonnementhouder een poot uitgedraaid door veel gesubsidieerde ondernemingen.

    Onderwerp: Open brief aan Roger van Boxtel

    Geachte heer van Boxtel, Mijn vrouw en ik (allebei 70+) hebben al jaren een abonnement bij de NS en maken hierbij ook gebruik van de zogenaamde keuzedagen. Op dit moment is het niet mogelijk om deze keuzedagen op te nemen vanwege de coronamaatregelen. Hiervoor hebben we natuurlijk begrip. Waar we minder begrip voor hebben is de omslachtige manier waarop wij (en waarschijnlijk vele duizenden 70-plussers) deze keuzedagen kunnen laten verschuiven naar een latere datum. Je moet bellen of chatten met de NS, wat erg veel tijd vraagt van de NS en van ons. De medewerker van de NS waar we contact mee hadden deelde mee dat het uitstellen van een keuzedag naar een latere datum pas kan gebeuren nadat deze keuzedag was verlopen. Toen ik de suggestie gaf dat de NS alle keuzedagen voor alle abonnementen toch veel eenvoudiger centraal kan verschuiven, gaf deze medewerker mij groot gelijk, maar ” Hij/zij ging hier niet over”.
    U gaat er wel over, mijnheer van Boxtel, kunt u dit niet gewoon even regelen? Het automatisch uitstellen van keuzedagen naar een latere datum bespaart enorm veel tijd en moeite voor zowel de NS ( ze zijn al overbelast) en voor de duizenden 70-plussers n Nederland. Of moeten we het zien als een bezigheidstherapie voor ons? Er zijn toch geen andere (financiële) redenen voor de NS om dit zo omslachtig te maken?
    Mijnheer van Boxtel, regelt u het even? Alvast vriendelijk bedankt, mede namens alle thuiszittende 70-plussers van Nederland, Tom Gruijters

      Tom Gruijters, u wordt op uw wenken bediend!

      14 mei 2020:

      Keuzedagen verlopen? Couponcode wellicht oplossing

      Wat te doen als je Keuzedag door de coronacrisis verlopen is? NS vermeldt op de website dat als je Keuzedag verlopen is, je via de klantenservice een couponcode toegestuurd krijgt, die je op een later moment dit jaar kan gebruiken voor een vrije reisdag. NS geeft aan op korte termijn met een oplossing te komen voor alle klanten met Keuzedagen. Je hoeft dan niet meer zelf contact op te nemen. ‘We komen dus op zeer korte termijn met een generieke oplossing voor alle klanten. Daarover verwacht ik mogelijk komende week al meer informatie, die zal ik ook met jullie delen’, vertelt Hessel Koster.

    Als aanvulling op mijn open brief aan Roger van Boxtel.
    Ik heb de laatste dagen verschillende keren geprobeerd om contact te krijgen met de klantenservice van de NS. Daarbij heb ik bewust verschillende tijden geprobeerd, variërend van 07.01 u tot 22.40 u. Het lukte nooit, tot vanmorgen 07.30 uur. Tot mijn verbazing vertelde deze medewerker weer iets anders. Je hoefde pas contact op te nemen nadat het NS treinverkeer weer toegankelijk was voor ‘iedereen’. Voor de verlopen keuzedagen krijg je een verzilvercode (of meerdere) die later in het jaar kunnen worden gebruikt.
    Waarom wordt dit niet duidelijk door NS gecommuniceerd? En ik ben bang, dat bij een volgende contact met de klantenservice er weer iets anders wordt gezegd.
    Mijnheer van Boxtel, kan dit nu echt niet goed geregeld worden en naar de klanten worden gecommuniceerd? Zo moeilijk kan het toch niet zijn om dit centraal te regelen? De keuzedagen in 2021 worden al allemaal geldig t/m 31-12, dus het kan wel. Ik hoop, mede namens vele duizenden nog steeds thuiszittende 70-plussers, dat er aan ons verzoek gehoor wordt gegeven.

      vervolg:
      Het stond op de website van Radar, dit was weggevallen.

    Zojuist een mail gehad van de NS, dat de geldigheid van alle komende keuzedagen automatisch is verlengd t/m 31 december 2020. Gelukkig! Hartelijk dank mede namens alle 70-plussers van Nederland! Dat scheelt zowel voor de NS als voor ons een heleboel tijd.

    Ik heb de NS gecontacteerd en gevraagd of zij de kosten van mijn NS abonnement van maart en april kunnen terug storten op mijn rekening, want sinds de Corona uitbraak maak ik niet meer gebruik van de trein. De NS betaald niets uit, enkel het abonnement omzetten naar flex en de kosten van mei kreeg ik gedeeltelijk terug. € 78 ipv € 105.
    Ik vind het echt schandalig.