Registeren Inloggen

6 tips voor verantwoord sporten in de hitte

Sporten tijdens een hittegolf: is het waanzin of prima te doen? De een kan beter tegen de hitte dan de andere. Dus het is belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert. Met deze tips kunt u verantwoord blijven bewegen, ook als het warm is.

1. Begin rustig

Ook al is het een warme zomer, volgens Olga Commandeur is het belangrijk om te blijven bewegen. Maar loop niet te hard van stapel.  ‘Als u nu gaat sporten of bewegen, begin heel rustig. Want je hartslag ligt al wat hoger dan normaal door de warmte. Wat heel belangrijk is: blijf naar je lichaam luisteren. Dus gaat uw hartslag te hoog, doe dan even een stapje terug’, vertelt Olga.

Ook is het belangrijk om genoeg tijd te nemen voor een warming-up en achteraf weer een cooling down. Vaak moet uw lichaam wennen aan de warmte. Zo kan het zijn dat u aan het begin van de zomer het sporten intensiever ervaart dan aan het eind van de zomer.

2. Sport op koelere tijden

Op een warme dag staan soms de zweetdruppeltjes op uw voorhoofd voordat u iets gedaan heeft. Als u dan nog wilt sporten, is het verstandig om dat niet op het heetste moment van de dag te doen. Vermijd intensief bewegen daarom tussen 12.00 en 16.00 uur. Oververhitting tijdens het sporten ligt dan het meest op de loer. U kunt beter vroeg in de ochtend of laat in de avond bewegen, als de temperatuur nog aangenaam is. Wie alsnog in de volle zon wil hardlopen: bereid u goed voor, drink voldoende en pas uw training aan.

3. Drink voldoende water

Op een normale dag is het gezond om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Tijdens hittegolven verliest u meer vocht en zult u extra moeten drinken. Het Voedingscentrum raadt aan: ieder uur 1 glaasje water. Voor ouderen is het extra belangrijk om veel te drinken omdat de nieren vaak minder goed werken. Ook heeft medicatie vaak invloed op de vochthuishouding. Als u gaat sporten is het verstanding om voor, tijdens en na de training goed te drinken.

Wanneer genoeg gedronken?

Het is soms lastig aan te voelen of u genoeg heeft gedronken. Hoeveel u precies nodig heeft is afhankelijk hoe intensief u sport. Als u tijdens het sporten dorst krijgt, heeft u eigenlijk al te weinig gedronken. Een andere graadmeter is de kleur van uw urine. Is uw urine licht van kleur, dan heeft u genoeg gedronken. Is het donkergeel, dan moet u meer drinken.

4. Sportdrank

Als u intensief gaat sporten, verliest u natuurlijk meer vocht en mineralen. Sportdrankjes kunnen helpen om de tekorten aan te vullen. Denk bij intensief sporten aan: langer dan een uur, of een sport waar u erg van gaat zweten. Bijvoorbeeld: hardlopen of wielrennen. Sportdrankjes bevatten meestal koolhydraten in de vorm van suikers. Als u een sportdrankje wilt nemen, kunt het beste kiezen voor een hyptone of isotone drank. Dit staat vermeld op het etiket. De samenstelling van deze drankjes zorgt ervoor dat de vochtbalans in het lichaam beter wordt aangevuld. Bedenk wel dat de sportdrankjes relatief veel calorieën bevatten, dus als u niet intensief sport, is water drinken voldoende.

5. Zout

Tijdens het zweten verliest u veel zout. Maar omdat in ons westerse eetpatroon al (te) veel zout zit, is het volgens het Voedingscentrum niet nodig om uw zoutgehalte op warme dagen aan te vullen. De kans dat u een tekort aan zout heeft, is heel klein. U kunt uw tekorten beter aanvullen door een  gezonde maaltijd of tussendoortje

6. Smeren en luchtige kleding

Met de zon op uw gezicht kunt u snel verbranden. Smeer u daarom goed in met zonnebrand en zorg dat u luchtige kleding draagt. Ga niet sporten in een lange sportbroek, maar kies iets zomers. Ook het materiaal is erg belangrijk want dat moet ademend zijn. Een katoenen shirt is bijvoorbeeld geen goede keus, want die is binnen een mum van tijd doordrenkt van het zweet. Goede sportkleding is vaak licht, luchtig en droogt snel.

Extra tips van Olga Commandeur

Olga Commandeur heeft in deze video voor u  nog wat tips voor bewegen in het warme weer. Ook al is het nog zo warm, het is gezond om te blijven bewegen.

 

Bron: MAX Vandaag, Voedingscentrum

 

 

Geef een reactie