Registeren Inloggen

Besparen door hypotheek oversluiten? Kwart Nederlanders kijkt er niet naar

Bijna een kwart van de Nederlanders met een hypotheek heeft nog nooit gekeken of het gunstig is om deze hypotheek over te sluiten. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer. Dit terwijl maar liefst 59 procent van de ondervraagden zijn hypotheek vóór 2016 afsloot. In die tijd lagen de gemiddelde rentes veel hoger dan nu.

Rentes laag

Oversluiten van een hypotheek kan huiseigenaren tot duizenden euro’s besparen. Op dit moment liggen de laagste rentes al onder de één procent. Uit het onderzoek van Independer blijkt dat 68 procent van de Nederlanders met een hypotheek momenteel meer dan 2 procent rente betaalt over zijn lening. En 28 procent van hen betaalt zelfs meer dan 3 procent.

Duizenden euro’s besparen

‘Een flink deel van de mensen met zo’n ouderwets hoog rentepercentage heeft een besparingspotentieel dat kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar’, zegt Marga Lankreijer van Independer. “Maar lang niet iedereen realiseert zich dat er zoveel valt te besparen.’

Nooit bekeken

In het onderzoek zegt 23 procent van de ondervraagden nooit te hebben onderzocht of het aantrekkelijk was om de hypotheek over te sluiten. 22 procent zegt dit wél te hebben onderzocht en koos daarna ook voor oversluiten.

Hoe lang staat rente vast

Lankreijer: ‘Als je een oude hypotheek hebt is het vooral belangrijk om te kijken hoe lang de rente nog vast staat. Je betaalt bij het oversluiten namelijk een oversluitvergoeding (of boeterente). Dat is het bedrag dat jouw hypotheekverstrekker aan rente misloopt omdat jij je hypotheek oversluit. Wij horen vaak dat mensen niet oversluiten omdat ze menen dat dit de moeite niet waard is – vanwege die oversluitvergoeding. Ondanks de soms fors hoge oversluitvergoeding is het toch vaak wél de moeite waard. Die kosten zijn soms namelijk snel terugverdiend.’

Risico-opslag

Ook blijkt tweederde van de Nederlanders met een hypotheek niet op de hoogte van het begrip risico-opslag. Terwijl een aanvraag voor het verlagen van die opslag mensen met een aflossingsvrije, annuïtaire of lineaire hypotheek vaak ook nog eens veel geld kan opleveren.

Wanneer verlagen?

Bij het afsluiten van een hypotheek beoordeelt de bank het risico dat de klant zijn hypotheekschuld niet volledig kan terugbetalen en het huis gedwongen moet worden verkocht. Voor dat risico betaal je als klant extra rente bovenop je hypotheekrente (risico-opslag). Naarmate je meer aflost, verlagen veel hypotheekverstrekkers die opslag. Dit gebeurt ook als de waarde van je huis stijgt. Want hierdoor wordt het risico van de geldverstrekker kleiner. Het laten verlagen van de risico-opslag is meestal alleen verstandig bij annuïtaire, lineaire en aflossingsvrije hypotheken. Heb je een hypotheek met NHG? Dan heb je al de laagste rente die bij de aanbieder geldt. Je kunt dan de rente niet verder aanpassen.

Zelf lagere risico-opslag aanvragen

Lankreijer: ‘De aanvraag voor die verlaging moet je als klant zelf actief doen en er zijn ook verschillende voorwaarden. Maar uit ons onderzoek blijkt dat 74 procent van de mensen met een hypotheek nog nooit zo’n aanvraag heeft gedaan. Wij denken dat een deel van hen hierdoor geld misloopt. Voorbeeld: Als je met een hypotheek van 250.000 euro 0,3% verlaging krijgt, scheelt dat bruto 750 euro per jaar.’

Dit bespaart Diederik als hij oversluit

We rekenen dit voor met de hypotheek van Diederik. Hij heeft een hypotheek van 280.000 euro en betaalt hierover 3,25% rente. De rente staat nog 5 jaar vast. Bij oversluiten moet Diederik een oversluitvergoeding van zo’n 15.000 euro betalen. Doordat hij oversluit naar een nieuwe hypotheek met een rente van 1,6%, is hij ongeveer 375 euro (bruto) per maand goedkoper uit. Uiteraard moet Diederik de oversluitvergoeding wel in een keer betalen. Maar hij kan dit eventueel ook meefinancieren (waarover hij natuurlijk dan weer rente moet betalen). In ongeveer 3,5 jaar lagere rente betalen, verdient hij de kosten weer terug. Diederik krijgt na de betaling ook geld terug van belasting, want zowel de oversluitkosten als de boeterente zijn fiscaal aftrekbaar.

Heeft u uw hypotheek overgesloten?

Heeft u afgelopen maanden uw hypotheek overgesloten en leverde u dat een flinke besparing op dan komt de redactie van Meldpunt graag met u in contact. Ook wanneer u uw risico-opslag succesvol heeft verlaagd.
U kunt ons mailen of een berichtje achterlaten op ons forum.

Bron: Independer

Geef een reactie