Registeren Inloggen

Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand

Brandweerkorpsen in het hele land hebben op strategische plekken wagens met een watervoorraad staan, omdat de natuur gortdroog is. In de veiligheidsregio Kennemerland hebben die wagens elk een voorraad van 15.000 liter water aan boord, zegt brandweerbevelvoerder Maurice Dorsman. Op de Veluwe staan grote tanks met water bij bos en hei. Daardoor is direct bluswater voorhanden, als ergens een natuurbrand uitbreekt.

Hoogste alarmfase natuurbranden

Voor heel Nederland geldt op dit moment de hoogste alarmfase als het gaat om natuurbranden. Het is weken erg droog en het waait flink. Voor de komende twee weken wordt geen regen van betekenis voorzien. De brandweer roept mensen op om direct alarm te slaan als ze ergens in de natuur rook en/of vuur zien of ruiken.

Laat sigaret en barbecue uit

“En natuurlijk zelf ook niet barbecue├źn, vuurkorven aansteken of roken in de natuur”, aldus Dorsman. Uit onderzoek is bekend dat veruit de meeste natuurbranden ontstaan door menselijk handelen. Het oplaten van een zogenoemde wensballon met een kaarsje is om die reden zeer ongewenst. Op Texel geldt sinds woensdag een verbod op roken binnen 30 meter afstand van de duinen.

Patrouillevliegtuig

Boven de Veluwe vliegt nu dagelijks een patrouillevliegtuig met een brandweerverkenner aan boord. Die speurt naar signalen van mogelijke brand. Brandweerkorpsen in moeilijk bereikbare gebieden, zoals de bossen en de duinen, beschikken over speciale voertuigen die op ruw terrein kunnen rijden. Nu het risico op natuurbrand groot is rukt de brandweer met meer eenheden dan normaal uit naar een vermoedelijke brandhaard. Dorsman: “Onze slagkracht is zo groot mogelijk. En als het nodig is kunnen we andere regio’s en zelfs de blushelikopters van Defensie te hulp roepen.”

Blushelikopters

Defensie vormt samen met de brandweer van de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland het zogenoemde Fire Bucket Operationsteam (FBO). Onder blushelikopters van Defensie hangt een grote waterzak. Daarin wordt water uit een waterwinplaats gehaald en getransporteerd naar de brandhaard. Op aanwijzing van brandweerlieden op de grond wordt de waterzak geleegd. Dinsdag dropte de blushelikopter nog circa 62.500 liter water boven een duinbrand bij de Brouwersdam.

Geef een reactie