Registeren Inloggen

Dat we van het gas af moeten geeft stress

Leden van het MAX Opinie Panel willen liever niet van het gas af. Ze zien op tegen de kosten, tegen het bouw- en installatiewerk in en om het huis en ze twijfelen of het eigenlijk wel nodig is om van het gas af te gaan. Ook weten velen niet hoe ze dit aan moeten pakken. Alleen het idee geeft al stress.

8 miljoen woningen zonder gas

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat onze woningen in 2050 allemaal van het aardgas af moeten zijn. In 2030 moeten al 1,5 miljoen van de in totaal 8 miljoen woningen in Nederland ‘aardgasvrij’ zijn. Maar heel veel mensen voelen er weinig voor om hun oude, vertrouwde cv-ketel eruit te gooien en over te stappen op een warmtepomp met zonnepanelen, infraroodpanelen, zonneboilers of andere apparatuur.

Huidige verwarming

De overgrote meerderheid, bijna negen op de tien, heeft voor stoken en/of koken nog gewoon een gasaansluiting. Ruim vier op de vijf verwarmt de woning met een centrale verwarming (cv) op aardgas. Verwarmingsoplossingen van de toekomst, zoals warmtepompen en infraroodpanelen, worden nog maar mondjesmaat gebruikt. Een klein groepje heeft al een hybride cv-ketel, die verwarmt op aardgas en elektriciteit.

Stoppen met aardgas?

Meer dan de helft vindt dat Nederland niet moet stoppen met aardgasgebruik in woningen. Mensen denken dat verwarmen en koken met aardgas helemaal niet zo slecht is voor het milieu. Ook wijzen mensen erop dat andere landen wel gewoon (blijven) stoken en koken op aardgas, of daar zelfs op overstappen. Zoals in Duitsland, dat mensen hiervoor subsidie geeft om van stoken op bruinkool af te komen. Ook willen mensen niet van het gas af omdat ze daarmee verwarmen en koken nou eenmaal vertrouwd en prettig vinden.

En hoe dan?

De overgrote meerderheid, negen op de tien, heeft nog geen idee niet hoe ze straks de woning gaan verwarmen zonder gas. Daarbij zeggen mensen vooral af te wachten op betere technieken dan de warmtepomp, plannen van hun gemeente af te wachten, en ook dat ze het geld niet hebben voor benodigde investeringen. En ook dat het hun tijd wel zal duren, en dat ze het toch niet meer meemaken. Een derde is wat minder relaxed en krijgt er stress van dat de overheid wil dat we gasloos gaan wonen. Zij horen bij de vele mensen in het onderzoek die zeggen dat ze zich gedwongen voelen van het gas af te moeten en daar van balen.

Mijn cv-ketel begeeft het, wat nu?

Maar wat als de oude, vertrouwde cv-ketel het binnenkort begeeft? Vier op de vijf weet nu al: gewoon weer een nieuwe cv-ketel op aardgas kopen. Een iets kleinere groep, bijna een op de drie, heeft echter nog geen flauw idee ze dan hun huis gaan verwarmen. De warmtepomp is in elk geval niet populair. Nog niet één op de vijftig mensen zal daar voor kiezen. Aanmerkelijk meer mensen, zo’n één op de acht, kiest liever voor een cv-ketel op gas en elektriciteit. En meer mensen zouden hun cv-installatie het liefst gewoon behouden, maar dan overstappen op een ander gas dan aardgas, zoals biogas. Opvallend is ook dat veel mensen liever even helemaal niks doen, omdat ze willen wachten tot ze met hun centrale verwarming kunnen overstappen op waterstof. Daar wordt nu al mee geëxperimenteerd, maar voorlopig is grootschalig huizen verwarmen met waterstof nog niet mogelijk.

Al behoorlijk geïsoleerd

Waar de huiver voor nieuwe verwarminsvormen groot is, is er wel al volop geïsoleerd in woningen om energie te besparen. Meer dan acht op de tien heeft al dubbel glas, zes op de tien heeft de muren geïsoleerd, en vijf op de tien het dak. De vloer is bij bijna vier op de tien geïsoleerd om warmteverlies te voorkomen.

Kosten en financiering

En dan natuurlijk nog de kosten. Meer dan de helft van de mensen heeft geen flauw idee wat het verduurzamen van een woning kost. En als ze dat moeten doen, heeft twee op de vijf geen flauw idee hoe ze de kosten moeten financieren. Een kwart denkt ook geen lening hiervoor te kunnen krijgen.

Geef een reactie

Reactie

    Sinds najaar heb ik luchtwarmtepomp en 32 panelen op platte dak. Bestaande woning, bouwjaar 2004, vloerverwarming, goed geïsoleerd. Woning is bewust NIET gasvrij gemaakt vanwege hoge kosten en onderstaande.
    – Onder 4 graden buitentemperatuur schakelt warmtepomp de CV (gas) in, rendement is dan te laag voor (hoge) warmtevraag. Warmtepomp draait vrijwel volledig op netstroom (winter, avond, nacht, ochtend) buiten het opwekvenster van zonnepanelen.
    – bij warmtepomp blijft oplossing nodig voor tapwater. Dat kan met zonnecollectoren en warmtevat / zonneboiler. Echter in winter is rendement daarvan laag (lauw water) en dus verwarmen met CV (gas) of netstroom.
    – Van verbruik (huishoudelijk + warmtepomp) is klein deel (25 tot 35%) van de eigen (32) panelen. 65 tot 75% is netstroom die op andere momenten wordt teruggeleverd. Dat komt door piekvraag hh apparaten, seizoenen, dag/nacht ritme. Per saldo is er bij 32 panelen uiteraard sprake van netto leverantie op jaarbasis, veel meer dan 0 op de meter.

    Ik heb geen spijt van de (grote) investering, klimaat mag geld kosten. Ik heb wel vragen bij effectiviteit voor bestaande woningen.
    – is een warmtepomp raadzaam in NL gezien extra verbruik van netstroom (1500 kWh/jaar) en verliezen bij centrale opwekking en in netwerken, ook al wordt het op jaarbasis gecompenseerd met panelen? Is het per saldo gunstig voor klimaat?
    – hoe werkt verwarming in gasvrij huis (bestaande woning) met luchtwarmtepomp onder 4 graden? Kan dat wel zonder dekens en truien bij koude die hopelijk weer komt?
    – wat betekent onbalans van eigen verbruik (25 tot 35%) en netstroom en terug levering (65 tot 75%) voor netbelasting en hoe pakt 0 op de meter uit bij afbouw saldering?
    – helpt opslag (waterstof, accu’s) op het niveau van woning gezien de onbalans van opwekking zomer/winter, of moet eerst balans gezocht worden op regio niveau met diverse bronnen (wind, zon) en diverse afnamepatronen (mobiele groene huisjes waar energie van zon en wind samenkomen).

    Nogmaals, ik heb geen spijt van (grote) investering, klimaatvraagstuk is urgent, wel heb ik vragen gezien de praktische werking.