Registeren Inloggen

De aanschaf van een warmtepomp is 1, een onderhoudscontract krijgen is 2: dit kunt u doen

Regelmatig onderhoud aan een warmtepomp is net zo belangrijk als aan een ouderwetse cv-ketel. Alles kan immers stuk gaan. Kopers van een warmtepomp hebben volgens een recent onderzoek van Vereniging Eigen Huis problemen om een onderhoudscontract af te sluiten. Wat kunnen zij doen?

Onderhoudscontracten voor warmtepompen: waarom, hoe vaak en hoe duur?

Onderhoud van warmtepompen is essentieel. Zo kunt u storingen voorkomen en rekenen op een optimale werking. Bovendien verlengt onderhoud de levensduur van het apparaat. Daarnaast stellen fabrikanten periodiek onderhoud vaak als garantievoorwaarde.

Voor lucht-water warmtepompen met buitenunit wordt jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud aanbevolen. Dat is nodig vanwege mogelijke vervuiling door herfstbladeren en stof. Bij bodemwarmtepompen is minder frequent onderhoud noodzakelijk. De kosten voor onderhoudscontracten variëren tussen 100-250 euro per jaar. Dat verschilt per merk.

Lees hier waarom onderhoud zo belangrijk is.

Waarom is het afsluiten van onderhoudscontracten zo problematisch?

Veel consumenten vinden geen installateur voor onderhoud, zo laat een recent ledenonderzoek van Vereniging Eigen Huis zien. Bijna 2.000 van hun leden hebben te maken met dit probleem.

Volledig elektrische warmtepompen

Bij volledig elektrische, all-electric, warmtepompen ligt het probleem deels in de plaatsing. Buitenunits staan vaak op moeilijk bereikbare plekken zoals daken. Dat bemoeilijkt het onderhoud en maakt het stukken duurder. Soms zijn er zelfs hoogwerkers bij nodig.

Hybride warmtepompen

Hybride warmtepompen, die naast de cv-ketel functioneren, brengen weer andere uitdagingen met zich mee. Cv-monteurs durven vaak geen onderhoud uit te voeren als een warmtepomp (van een niet ondersteund merk) door een ander bedrijf is geplaatst. Dit kan soms tot het opzeggen van cv-onderhoudscontracten leiden. Van zo’n eenzijdige opzegging, krijgt Meldpunt een melding:

“Wij hebben vorige maand een hybride apparaat van Quatt laten plaatsen. Al langer hadden wij een onderhoudscontract voor onze cv-ketel bij Feenstra, maar nu blijkt dat Feenstra het contract eenzijdig heeft opgezegd omdat zij geen onderhoud verrichten aan cv’s wanneer deze met bepaalde warmtepompen zijn gekoppeld (waaronder dus Quatt). Dus moeten we nu noodgedwongen overstappen naar een nader te bepalen partij.”

Omgekeerd bieden specialistische warmtepompinstallateurs vaak weer geen cv-onderhoud aan.

Advies voor consumenten: let hierop bij aanschaf van warmtepomp

Bij aanschaf van een warmtepomp is het verstandig vooraf goede afspraken te maken over onderhoud. Erkende installateurs kunt u vinden bij brancheorganisatie Techniek Nederland of in het Centraal Register Techniek.

  • Vraag offertes aan bij meerdere partijen.
  • Informeer grondig naar onderhoudsvoorwaarden in handleidingen.
  • Kies een installateur die ook onderhoud aanbiedt.
  • Zorg dat de warmtepomp op een toegankelijke plek wordt geplaatst.

Verbeteringen voor de branche

Het tekort aan geschoolde vakmensen speelt een grote rol. Het onderhouden van warmtepompen vraagt specifieke vakkennis. Faillissementen van fabrikanten maken het vinden van onderhoudspartijen bovendien lastiger.

De installatiebranche zet in op meer allround monteurs. Techniek Nederland meldt in augustus 2023 dat duizenden warmtepompmonteurs worden opgeleid, waaronder actieve cv-monteurs en zij-instromers. Ook moeten er duidelijke richtlijnen komen over onderhoudsvereisten per type.

Bij nieuwbouwprojecten zijn betere afspraken over onderhoudscontracten nodig. Heldere overheidsregels over de plaatsing van zulke apparaten op bereikbare locaties zouden verder helpen.

Reactie van Techniek Nederland

Naar aanleiding van bovenstaande bevindingen, legt Meldpunt nog een aantal vragen voor aan Techniek Nederland.

Wat is de stand van zaken op het gebied van deze apparaten op dit moment?

“Allereerst: de markt voor warmtepompen is volop in ontwikkeling. Maar liefst 95 procent van de warmtepompbezitters is tevreden en raadt anderen de aanschaf van een warmtepomp aan. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).”

Is het inderdaad moeilijk om een onderhoudscontract voor een cv-ketel, een warmtepomp of een combinatie van beide te krijgen?

“Er is een groot tekort aan technische vakmensen. Daardoor kan het lastig zijn om een onderhoudscontact voor een cv-ketel of een warmtepomp te krijgen.”

Gasketelwet

“Door de invoering van de ‘Gasketelwet’ mogen alleen nog gecertificeerde bedrijven onderhoud aan cv-ketels verrichten. (Gecertificeerde bedrijven herken je aan het logo CO-VRIJ.) Het aantal gecertificeerde bedrijven neemt snel toe, dus wij verwachten dat de krapte bij het onderhoud van cv-ketels in de nabije toekomst zal afnemen. Voor warmtepompen geldt hetzelfde: er komen steeds meer bedrijven bij die warmtepompen kunnen plaatsen en onderhouden.”

Vóór de aanschaf afspraken maken over onderhoudscontract

“Woningbezitters doen er goed aan om vóór de aanschaf van een all-electric warmtepomp of een hybride installatie (pomp in combinatie met cv-ketel) eerst afspraken te maken over een onderhoudscontract van het toestel of van beide toestellen. Bij nieuwbouw vindt Techniek Nederland dat de aannemer of projectontwikkelaar standaard moet zorgen dat er een aanbod is voor een onderhoudscontract voor de warmtepomp.”

Eenzijdige opzegging

Klopt het dat het bij een combinatie cv-ketel – hybride warmtepomp voorkomt dat contracten eenzijdig worden opgezegd?

“Er zijn gevallen bekend dat dat gebeurt. Daarom is het belangrijk om vóór de aanschaf van een hybride warmtepomp afspraken te maken over het onderhoud van zowel de cv-ketel als de warmtepomp. De cv-ketel en de warmtepomp vormen samen het hybride verwarmingssysteem. Het is dus verreweg het beste als het onderhoud van beide toestellen door hetzelfde bedrijf gebeurt.”

“Inmiddels zijn er meer dan 100 merken warmtepompen. Het is onmogelijk voor installateurs om voor zoveel merken de kennis in huis te hebben om het onderhoud uit te voeren en service-onderdelen op voorraad te hebben. Ook daarom is het cruciaal om vóór aanschaf van een warmtepomp afspraken te maken over een onderhoudscontract.”

(Bron: Eigen Huis, Techniek Nederland, AD, MAX Vandaag, archief. Foto: ANP)

Warmtepomp wordt steeds populairder, ook in bestaande bouw, productie opgeschaald

 

Geef een reactie