Registeren Inloggen

Huizenmarkt stagneert na jaren van groei

Het aantal woningverkopen neemt af en de woningprijzen stijgen minder snel. De betaalbaarheid verslechtert licht maar is nog steeds historisch goed

De huizenprijzen zijn in het laatste kwartaal van 2018 vrijwel gelijk gebleven en op sommige plekken zelfs gedaald. Dit is op te maken uit een onderzoek van databedrijf Calcasa. Op landelijk niveau zijn de woningprijzen in het afgelopen kwartaal met 1% omhoog gegaan. Dit is de laagste prijsstijging sinds begin 2016. Over het hele jaar gezien is er een stijging van 9,3% gemeten.

Gemeente

Op gemeenteniveau zijn er zelfs langzame dalingen te zien in de woningprijzen. Bij bijna één op de vijf gemeenten zijn de prijzen in het afgelopen kwartaal omlaag gegaan ten opzichte van het kwartaal ervoor. Vooral de provincies: Groningen, Utrecht en Limburg hebben te kampen met prijsdalingen.

Jaarlijkse terugval

Rogier van der Hijden van Calcasa laat aan het Financieel Dagblad weten dat de huizenprijzen in het vierde kwartaal altijd wel wat terugvallen. “Maar de afgelopen jaren gebeurde dat niet op deze schaal”.

Er zijn in 2018 ook minder huizen verkocht dan in 2017, en dat terwijl de huizenverkopen in de jaren ervoor juist toenamen.

Geef een reactie