Registeren Inloggen

Wat is de beste periode om uw huis te schilderen?

Het is geen overbodige luxe om eens in de zoveel tijd het houtwerk van uw woning te (laten) schilderen. Hierdoor blijven kozijnen en deuren in goede conditie en gaat u houtrot tegen. In welke tijd van het jaar u deze schilderklus het best kunt klaren? Wij vertellen het u.

Luchtvochtigheid

Het succes van schilderen hangt af van allerlei factoren. Dit geldt voor zowel binnen- en buitenschilderwerk. Als u weleens aan de slag bent gegaan met rollers, verf en kwasten, weet u misschien dat verf niet zo goed droogt als de luchtvochtigheid boven de 80 procent is.

Te koud of te warm

De luchtvochtigheid is vaak hoog als het buiten kouder is, waardoor het door huizenbezitters-vereniging Eigen Huis wordt afgeraden om na oktober de woning van een nieuwe verflaag te voorzien. Het vocht kan dan in de verf trekken, waardoor dit minder goed droogt.

Ook schilderen bij te warm weer is geen aanrader, weet Eigen Huis. Als de temperaturen boven de 25 graden komen, droogt verf juist te snel en kunnen er blaasjes ontstaan. Om deze reden is het ter hand nemen van de verfkwast op een vochtige, hete zomerdag ook niet per se het beste idee van de wereld. Afgezien van dit soort dagen is de zomer op zich wel een goede periode om deze klus aan te pakken, mits de zon niet te fel schijnt. Door de zon kan verf ook te snel drogen. De lente – indien warm genoeg – wordt ook aangemerkt als goed schilderseizoen.

Bekijk het weerbericht

Naast luchtvochtigheid, zonkracht en temperatuur, heeft ook neerslag invloed op het eindresultaat. Regen kan bultjes in verse verf veroorzaken, waardoor een schilder daarna opnieuw kan beginnen.

Als u het werk uitbesteedt zal de schilder het risico op nadelige weersomstandigheden inschatten, maar als u het zelf doet moet u dus goed het weerbericht in de gaten houden. Ga er vanuit dat u zeker meerdere dagen bezig bent. Hoe ver u vooruit moet kijken hangt af van de weersomstandigheden en hoe snel de verf die u gebruikt onder ideale omstandigheden droogt. Dit wordt altijd vermeld op de verpakking.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie