Registeren Inloggen

Verschil in invloed energielabels op huurprijzen in vrije en sociale sector

Uit een recent onderzoek door vastgoedadviseur Colliers in de vrije sector blijkt dat de verschillende energielabels weinig invloed hebben op de huurprijzen. Véél minder dan verwacht althans. In de sociale sector, die werkt met een puntensysteem, ligt dat anders, zegt de Woonbond in een reactie.

Vrije sector: anders voor (ver)kopers dan voor (ver)huurders

Terwijl koopwoningen in de private sector met een goed energielabel meer opbrengen dan die met een slecht energielabel, geldt dat niet voor huurwoningen. Waar u misschien een lagere huur zou verwachten bij de slechte energielabels (D, E, F of G), blijkt dat in de praktijk dus niet zo te zijn.

In het onderzoek zegt Colliers: voor huurwoningen met label A, B of C ligt de gemiddelde huurprijs tussen de 1.357 en 1.373 euro. En voor woningen met label D, E, F of G ligt de gemiddelde huur juist hoger, tussen de 1.440 en 1.498 euro.

Verschil tussen energielabels in centrum en stadsrand

Die slecht geïsoleerde huizen in de vrije sector bevinden zich vooral binnen de ring in de grote steden. In Amsterdam dus in het oude stadscentrum, maar niet in een nieuwbouwwijk zoals IJburg aan de stadsrand. Daar zijn alle energielabels van de hoogste categorie, namelijk A, B en C.

In de vrije sector is energie-efficiëntie nog niet relevant

Voor de vrije sector luidt de conclusie van Colliers onderzoek dan ook dat voor de hoogte van de huurprijzen de energie-efficiëntie nog niet relevant is. Dat is zelfs momenteel niet het geval met de explosief gestegen energiekosten. De lokale schaarste aan woningen is een belangrijke oorzaak, volgens de vastgoedadviseur. Voor woningzoekenden zijn er dan ook maar weinig alternatieven.

Urgentie voor verduurzaming ontbreekt

Een belangrijke conclusie in het rapport luidt: “Voor verhuurders ontbreekt de urgentie of (financiële) prikkel om de huurwoning te verduurzamen, aangezien dit geen invloed heeft op de verhuurbaarheid en hoogte van de huur.” Daarom is er meer concurrentie nodig aan de aanbodkant.

Relatie tussen energielabels en huurprijs in sociale huursector

Maar hoe ligt deze kwestie in de sociale huursector? Meldpunt legt de vraag voor aan de Woonbond, de landelijke vereniging voor huurders, die zich onder anderen bezighoudt met kwesties als huurprijzen en onderhoud. Persvoorlichter Mathijs ten Broeke: “In de vrije sector hangt de huurprijs weinig samen met de kwaliteit van de woning. Gelukkig is dat een iets ander verhaal in de sociale huur. Daar is er wel een verschil in de prijsbepaling. Dat komt door het gehanteerde puntensysteem, waar de energielabels onderdeel van uitmaken. Bij veel corporatiewoningen met een slecht energielabel is er wel degelijk een effect op de huurprijs. Maar omdat het energieverbruik in slecht geïsoleerde woningen hoger is, wordt die lagere huur in feite weer te niet gedaan. Daar schiet het verbruik vaak door het energieplafond.”

De woonbond kan niet zeggen wat dat in cijfers betekent op landelijk niveau, maar wijst wel op het bestaan van regionale kaartjes die zulke energiearmoede op postcodeniveau en per straat laten zien. “Op een kaart van de Metropoolregio Amsterdam is bijvoorbeeld goed te zien dat mensen in wijken met veel sociale huurwoningen toch torenhoge energierekeningen hebben.”

Woonbond noemt enkel glas onderhoudsgebrek en reden voor huurverlaging

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Wij hebben een woning met energielabel G. Geen isolatie, geen dubbel beglazing. Een tochtig en vochtigheid. Maar geen huur verlaging maar verhoging.

    […] een huurverhoging is aan allerlei regels gebonden. Een overzicht daarvan leest u hier. Lees ook dit artikel over het verschil in invloed van deze labels op de huurprijzen in de vrije en sociale […]