Registeren Inloggen

Deze schoonmaakmiddelen moet u absoluut niet samen gebruiken

Een flinke schoonmaakbeurt op zijn tijd is zeker niet verkeerd. Let tijdens het schoonmaken echter wel goed op welke schoonmaakmiddelen u gebruikt. Sommige middelen kunt u namelijk beter niet mengen voor uw eigen veiligheid.

Verschillende schoonmaakmiddelen

De meeste mensen hebben meerdere schoonmaakmiddelen in huis. Van kant en klare flessen, tot ‘natuurlijkere’ middelen zoals azijn of baking soda. Hoewel ze allemaal hetzelfde doel hebben, namelijk uw huis schoon krijgen, zorgt het mengen van middelen er niet altijd voor dat het schoonmaken nóg beter lukt. Integendeel, door bepaalde producten te mengen kunnen gevaarlijke dampen of gassen ontstaan. En dat wilt u natuurlijk voorkomen. Lees daarom van tevoren goed wat er in uw schoonmaakproducten zit en meng onderstaande middelen absoluut niet met elkaar.

Azijn en baking soda

We noemden ze hierboven al even, maar het mengen van azijn en baking soda is zeer onverstandig. Wanneer u het mengsel hiervan in een afgesloten bakje of flesje bewaart, kan het namelijk exploderen. Bovendien krijgt u door de producten te combineren geen beter schoonmaakmiddel, maar voornamelijk water.

Bleek en ammoniak

Ook het mengen van bleek en ammoniak is geen goed idee. Hierdoor ontstaat een giftig gas genaamd chloramine, wat kortademigheid en pijn in de borst kan veroorzaken. Let goed op, in veel glasreinigers zit ammoniak. Meng dus ook dit absoluut niet met bleek.

Bleek en azijn

Deze 2 middelen vormen, indien gecombineerd, eveneens een gevaarlijk gas. Chloorgas kan zorgen voor hoesten, ademhalingsproblemen en brandende ogen. Hou de middelen dus goed uit elkaar.

Bleek en ontsmettingsalcohol

De laatste onverstandige combinatie met bleek, wat dit artikel betreft: bleek en ontsmettingsalcohol. Door dit te mengen, krijgt u chloroform. Dit kan giftig en irriterend zijn. Om gevaarlijke stoffen en eventuele gezondheidsproblemen te voorkomen, kunt u bleek sowieso het beste met niets anders mengen dan water.

Waterstofperoxide en azijn

Stop deze middelen niet samen in een flesje of bakje, want dan ontstaat er perazijnzuur. Dit kan giftig zijn, waardoor u last kunt krijgen van geïrriteerde ogen, luchtwegen en huid.

Gootsteenontstoppers niet samen

Gebruik geen 2 verschillende gootsteenontstoppers tegelijkertijd of direct na elkaar. Doet u dit wel, dan kan er een explosie ontstaan. Gebruik daarom maar 1 merk gootontstopper en bel een professional als u merkt dat dit niet werkt.

Meng nooit zomaar schoonmaakmiddelen

Bovenstaande middelen moet u dus zeer zeker niet met elkaar mengen. Dit betekent echter niet dat u alle andere schoonmaakmiddelen wel kunt combineren tijdens uw schoonmaakbeurt of om zelf een middeltje te maken. Lees daarom van tevoren de gebruiksaanwijzing goed door en let goed op welke stoffen er in verschillende producten zitten.

Zelf de schoorsteen schoonmaken: mag dat wel?

(Bron: MAX Vandaag, RTL Nieuws, Margriet, Foto: Shutterstock)

Geef een reactie