Registeren Inloggen

Dit moet u weten over het doorgeven van de waterstand

Jurriaan wil zijn waterstand doorgeven en schrikt zich kapot. Hij heeft 10.000 liter water verbruikt. Dit komt door een lek in de leiding in zijn tuin. Hoe voorkomt u dat u net als Jurriaan door een lek plotseling duizenden euro’s kwijtraakt?

Lek

Ieder huishouden moet elk jaar zijn waterstanden doorgeven. Dus dat doet Jurriaan van der Kamp uit Bussum. Tot zijn grote schrik, ziet hij dat hij binnen 1 jaar 10.000 kubieke meter water verbruikt heeft. De oorzaak: een lek in zijn waterleiding.

Verantwoordelijk

De watermeter van Van der Kamp ligt buiten in zijn tuin. Bewoners zijn verantwoordelijk voor de leidingen stroomafwaarts van de watermeter. (Het water dat vanaf de meter naar, of verder het huis in stroomt.) Het drinkwaterbedrijf is verantwoordelijk voor het gedeelte stroomopwaarts van de meter. Van der Kamp draait op voor de kosten.

Niks gemerkt

Maar ziet een drinkwaterbedrijf niet dat er zoveel water weglekt? Helaas niet. Er zijn zoveel huizen aangesloten op een pompstation, dat een lek bij een huis niet opvalt. Alleen als per huis de waterstand wordt doorgegeven gaan er belletjes rinkelen. Drinkwaterbedrijven gebruiken meestal nog geen slimme meters.

Betalen

De rekening voor Van der Kamp bedraagt ruim 13.000 euro. Omdat zijn zaak voldoet aan de voorwaarden van de coulanceregeling van het drinkwaterbedrijf hoeft hij de helft hiervan niet te betalen. Maar dan nog blijft er een rekening over van ruim 6000 euro. Aankloppen bij zijn verzekering heeft geen zin. Uit een rondgang langs een aantal grote verzekeringsmaatschappijen blijkt dat je je in Nederland wel voor de gevolgschade kan verzekeren (bijvoorbeeld schade aan de woning) maar niet voor het weglekkende water zelf.

Voorkom dat u hetzelfde gebeurt

Hoe voorkomt u nu dat u net als Jurriaan plotseling met zo’n hoge rekening geconfronteerd wordt?

→ Controleer elke maand

Check regelmatig de watermeterstand op uw verbruik. Dus niet slechts eenmaal per jaar bij het doorgeven van de stand maar bijvoorbeeld elke maand. Zo signaleert u veel eerder dat u opvallend veel water verbruikt.

→ Staan de metertjes stil?

Wanneer alle machines en apparaten die water verbruiken uitstaan, moeten alle metertjes stilstaan. Draaien deze toch, dan is er iets mis. In dat geval moet u een loodgieter inschakelen omdat de binneninstallatie uw eigendom is.

→ Geef waterstand elk jaar door

Geef in ieder geval jaarlijks de watermeterstand door. Laat deze niet schatten door het drinkwaterbedrijf. PWN vermeldt dit sinds kort ook duidelijk op de meterstandenkaart. Mocht er bijvoorbeeld toch een lekkage zijn, dan wordt deze pas na jaren ontdekt en loopt de rekening al snel flink op. Bovendien, mocht het toch misgaan, is één van de voorwaarden van een eventuele coulanceregeling ook dat u uw meterstand elk jaar heeft doorgegeven. Anders komt u niet voor zo’n regeling in aanmerking.

→ Hulp

Bent u zelf niet in staat de watermeterstand op te nemen en heeft u niemand die dit voor u kan doen? Neem dan contact op met uw drinkwaterbedrijf.

→ Watermeter naar binnen

Mocht u ook nog een meter in de tuin hebben liggen, dan kunt u overwegen deze naar binnen te laten plaatsen door PWN zodat u makkelijker zicht heeft op de stand. De gemiddelde kosten die hiermee gemoeid zijn bedragen ongeveer 900 euro.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Wat als je een huurhuis hebt en er blijkt een lek onder de vloer te zitten?

    Er wordt gesproken over duizenden euro’s aan kosten als gevolg van dat waterlek. Maar 10.000 liter water kost € 8,50 in totaal, plu btwe en aansluitkosten. Waar komen die andere ‘duizenden euro’s’ dan vandaan?