Registeren Inloggen

Gouden tips voor een zuiniger energielabel

Huizenbezitters willen graag een zo hoog mogelijk energielabel. Per 1 januari 2024 wordt dat nog belangrijker, omdat potentiële kopers meer hypotheek krijgen voor een energiezuinige woning. Hoe kan u het huis slim verduurzamen en een zuinig label krijgen? Drie specialisten geven waardevolle tips.

Winstwaarschuwing bij verduurzaming van uw woning

Een winstwaarschuwing vooraf: niet iedere cent die u in verduurzaming steekt (voor een hoger energielabel), haalt u er ook uit bij de verkoop van een huis. “Een investering in verduurzaming kan leiden tot hoger wooncomfort en een lagere energierekening. Maar de verkoopprijs wordt er niet automatisch hoger door,” zegt Hans André de La Porte van Vereniging Eigen Huis.

Kater als investering in verduurzaming niet het gehoopte energielabel oplevert

Hooggespannen verwachtingen kunnen leiden tot een kater. Dat overkomt mevrouw Hes uit Tiel. Ze investeert 20.000 euro, in de hoop een energielabel A te krijgen. Maar in 2020 krijgt haar woning een energielabel B. “Het voelt alsof ik in de maling word genomen,” klaagt de 80-jarige woningbezitter in Meldpunt, op 8 december 2023.

“Het gaat om de totaliteit van de verduurzaming,” zegt Suzanne Hoogers van Milieu Centraal, de praktische gids voor duurzame tips en adviezen. “De berekening van een energielabel is een complex gegeven. Het is niet simpel aan woningbezitters uit te leggen.”

De werkwijze van een energieadviseur

Een energieadviseur heeft gemiddeld ongeveer een uur nodig om een huis te bemeten. De gegevens, bijvoorbeeld de afmetingen van het huis, het type Cv-installatie, muurisolatie, dakbedekking, zonnepanelen enz. worden in een computersysteem ingevoerd. Software rekent vervolgens het energielabel uit. NB: lees ook dit artikel, dat gaat over de situatie van energielabels voor huurders en waarin de werkwijze van de energieadviseur ook aan de orde komt.

Plan van aanpak bij verduurzaming voor hoger energielabel: isolatie eerst

Wie slim wil verduurzamen moet eerst een plan van aanpak opstellen. De volgorde van verduurzaming doet er zeker toe, zegt Hugo Breuers, bestuurslid van branchevereniging van energieadviseurs FedEC. “Begin met de isolatie van de woning, en wel met het dak. Pak daarna de gevel aan, dan het glas en ten slotte de vloer. In deze volgorde behaal je de meeste besparing.”

Suzanne Hoogers beaamt dat via het dak het meeste warmteverlies plaatsvindt. Maar ze benadrukt over de volgorde van verduurzaming: “De praktijk is weerbarstig. Als jouw kozijnen net aan vervanging toe zijn, dan wil je dat toch eerst aanpassen en niet een dak.”

De specialisten in energielabels hameren op het belang van isolatie. Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis: “Eerst investeren in zonnepanelen heeft geen zin. Dan ben je alsnog voor de mussen aan het stoken. Zonnepanelen hebben pas zin als het huis goed geïsoleerd is.”

Ook Hugo Breuers ziet dat vaak mis gaan. “Mensen vinden het mooi om op een feestje te kunnen vertellen dat ze zonnepanelen op het dak hebben laten leggen. Dat is sexy. Isolatie vinden mensen niet sexy, maar wel het belangrijkste dat je kan doen.”

Zonnepanelen en warmtepompen komen pas ná isolatie

Zonnepanelen of de aanschaf van een warmtepomp hebben niet de eerste prioriteit. Breuers verwacht dat de prijs van isolatiemateriaal de komende jaren niet heel veel zal zakken. In tegenstelling tot de prijs van warmtepompen. Die zullen naar verwachting een stuk goedkoper worden. En daar moet u rekening mee houden, in een degelijk plan van aanpak.

Breuers: “Als je nog een paar jaar wacht met een warmtepomp dan hoef je waarschijnlijk minder geld uit te geven. En als de woning inmiddels goed geïsoleerd is, dan heb je ook een minder krachtige warmtepomp nodig.”

Volgens Suzanne Hoogers kan een hybride warmtepomp wel geïnstalleerd worden in een nog niet helemaal geïsoleerd huis. “Die kan gewoon naast de bestaande cv geplaatst worden als die niet ouder is dan 5 jaar. En daarmee kun je gelijk al 60% op je gasrekening besparen.”

Stappenplan van verduurzaming naar hoger energielabel

Wie aan verduurzaming begint doet er ook goed aan de Trias Energetica te volgen, dat is een strategie in een stappenplan van verduurzaming, zo adviseert Hugo Breuers. Kortgezegd komt de Trias Energetica hierop neer: 1) gebruik zo min mogelijk energie, 2) gebruik duurzame energie. En 3) als laatste stap: gebruik energie van fossiele bronnen zo slim mogelijk. “Het is een prachtig model, uitgevonden in Delft, dat een leidraad zou moeten zijn bij een slimme verduurzaming,” aldus Breuers van FedEC.

Let bij alle verduurzamingstappen vooral op de kwaliteit van uitvoering. Suzanne Hoogers benadrukt: “Alleen maar vinkjes zetten heeft geen zin. Pak het goed aan: ga voor kwaliteit.” Milieu Centraal heeft een handige online tool voor verduurzaming.

Maatwerkadvies over verduurzaming

U kan ook een maatwerkadvies over verduurzaming aanvragen, bij een speciaal daarvoor opgeleide specialist. De branchevereniging FedEC heeft vakbekwame maatwerkadviseurs online op een rij gezet.

Als u uiteindelijk een nieuw energielabel laat opstellen, let dan goed op. “Certificering van de opsteller van het energielabel is heel belangrijk,” zegt Suzanne Hoogers. De kwaliteit van de branche is de laatste jaren vooruitgegaan, maar toch moet u blijven opletten. Lees hier mee hierover.

Demissionair minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening De Jonge kondigde dit jaar aan dat er scherper gelet gaat worden op de betrouwbaarheid van energieadviseurs. De foutenmarge bij het opstellen van een energielabel moet verminderen. Hans André de La Porte waarschuwt nog wel: “Het opstellen van het label blijft mensenwerk. Er blijven fouten bij het opstellen mogelijk.” Suzanne Hoogers hierover: “Heeft u vragen over een label dat is vastgesteld? Ga dan gewoon in gesprek met de adviseur. Zonde om daarmee te blijven zitten!”

(Foto: MAX)

Wat als ik mijn energielabel niet vertrouw?

Geef een reactie