RegisterenInloggen

Hier moet u op letten bij aankoop airco

De Nederlandse zomers worden steeds warmer. Een airconditioning in huis geeft op hete dagen een heerlijke verkoeling. Maar welke airco is goed voor uw situatie? ‌ En bij wie moet u die kopen? ‌ In dit artikel leest u waar u op moet letten als u een airco koopt.

Verschillende soorten airco’s

U kunt kiezen uit een installatie aan de muur of een mobiele variant. Een mobiele airco kunt u makkelijk van locatie veranderen. Dat is handig als u verschillende ruimtes wilt koelen. Daarnaast kunt u deze airco ook tijdelijk opbergen. Een mobiele airco is vaak goedkoper, maar heeft het nadeel dat hij vaak een kleiner koelvermogen heeft. Daarbij maakt hij meer geluid en is hij gevoeliger voor storingen.  Kiest u voor een vaste installatie dan kiest u voor een systeem voor 1 ruimte (een single splitsysteem) of een systeem voor meerdere ruimtes (een multi splitsysteem). Dit soort systemen bestaan uit een binnen- en buitenonderdeel. Bij een multi splitsysteem gaat het om meerdere binnenonderdelen die aan één buitenonderdeel worden gekoppeld. De buitenunit wordt aan de buitenkant van uw huis geplaatst. Dat kan op de grond, of op het dak.

Let op functies en vermogen

Een airco heeft vaak meerdere functies. Zo kunt u de ruimte vaak verkoelen én verwarmen. Daarnaast kunnen sommige airco’s de kamer ook ventileren, zuiveren of ontvochtigen. Let bij de aankoop op het vermogen dat er nodig is. Is het vermogen niet voldoende, dan wordt de ruimte niet goed gekoeld. Tot slot heeft elke airco heeft een energielabel. Hiermee voorkomt u hoge elektriciteitskosten. Kijk daarom bij de aanschaf altijd naar het label van de installatie.

Zorg voor een veilige installatie

Installeer een airco nooit zelf, maar laat dit door een deskundige installateur doen. Die weet waar u de airco het beste kunt plaatsen. Van een airco kunt u ziek worden als die niet op tijd nagekeken of schoongemaakt wordt. Als het systeem verkeerd staat ingesteld, kan de binnentemperatuur sterk afwijken van de buitentemperatuur. En dat kan weer leiden tot hoofdpijn, keelpijn, hoesten en misselijkheid.

Let op het certificaat

In een airconditioning zit in de meeste gevallen een f-gas. F-gassen kunnen schadelijk zijn voor het milieu wanneer ze vrij komen in de atmosfeer. Daarom moet elke installateur beschikken over zowel een f-gassen persoonscertificering als een f-gassen bedrijfscertificering. Daarnaast is het handig als een onderneming lid is van de Geschillencommissie. Bedrijven die zijn aangesloten bij de branchevereniging NVKL of Techniek Nederland zijn dat automatisch. Hiervan is het voordeel dat u bij conflicten gebruik kunt maken van de geschillencommissie. Deze commissie adviseert en bemiddelt, of doet een uitspraak. Dus hoeft u niet naar de rechter. En de procedure is sneller en goedkoper.

Bij Lucie gaat het mis

Lucie van Cranenburgh koopt een airco bij Aircovoordeel.nl. Maar als de installatie het niet goed werkt, geeft het bedrijf geen garantie. MAX Ombudsman Jeanine Jansen haalt verhaal. Hier ziet u hoe dat afloopt.

Geef een reactie