Registeren Inloggen

Elles durft haar open haard niet aan te steken

In sommige huizen gaat ’s avonds de open haard al aan. Elles heeft er ook een, maar durft hem niet te stoken. Ze wil geen ruzie met de buren, en is geschrokken van het ‘smogalarm’.

Geuroverlast

“In ons kleine land met 17 miljoen inwoners ervaren we soms overlast van (vieze) luchtjes. We hebben de zomer met barbecuegeuren in de tuin achter ons gelaten. Maar de winter met de rook en geur van de open haard staat weer voor de deur. De redactie van Meldpunt ontvangt veel klachten van mensen die overlast ervaren van de rook van de open haard van hun buren. Bovendien is er steeds meer discussie of het stoken van een open haard niet heel slecht is, niet alleen voor het milieu maar ook voor de gezondheid.

Smogalarm

Dit houdt veel mensen bezig en daarom besteedden wij er vorig seizoen aandacht aan in een aflevering van Meldpunt. Daarvoor kwam een deskundige bij mijn eigen open haard in de woonkamer meten. En wat bleek: de uitstoot van schadelijke gassen was in mijn huiskamer hoger dan wat de deskundige even daarvoor had gemeten langs rijksweg A12 bij Zoetermeer. Ik was in shock en heb mijn open haard daarna bijna niet meer gestookt. Elke keer als ik er zin in had, zag ik die meters op dat kastje van de deskundige weer uitslaan en moest ik denken aan zijn mededeling dat er in mijn woonkamer eigenlijk een smogalarm was.

Discussie

Behalve de uitstoot in woonkamers vinden mensen het dus buiten ook enorm stinken, met soms burenruzies tot gevolg. En met de winter voor de deur zullen de klachten weer toenemen. En ik, ik twijfel of ik mijn open haard weer zal aansteken. Ervaart u klachten van de open haard of vindt u het allemaal onzin? Discussieer mee op ons forum.”

Zo schadelijk is het stoken van een houtkachel

Geef een reactie

Reacties (6)

    De R in de maand en 22 graden op de dag, helaas moet ik mijn ramen sluiten in de avond omdat buurman weer hout verbrand. Het is niet te harden van de stank in huis.

    Kan haast niet wachten tot ik de geur van openhaard hout weer ruik.
    Ik vind het heerlijk ruiken, een goed stukje hout in de kachel daar hou ik wel van.
    Zelf heb ik geen openhaard maar ga stee vast een blokje om de heerlijke lucht van openhaard te ruiken.

      Wat u schrijft weet u zelf wel dat dit even afreageren is op andere reacties van mensen de er last van hebben. Even bij de les blijven , veel mensen hebben er last van en stank in huis , u gaat naar binnen na uw heerlijke snuifrondje in een fris huis…………

    De geur van de open haarden uit de buurt komt bij ons door de kleinste kieren bij de voordeur naar binnen. Het stinkt. Heel vervelend.
    Maar nu iets minder vervelend: want dan kunnen we zeggen “we hebben nog geen COVID19 want we ruiken die stinkopenhaarden nog”.

    Houtkachels zouden zeker met mist niet mogen aangestoken worden en sommige pijpen voldoen niet aan de juiste hoogte, twee bungalows, ene buur heeft een houtkachel en een zeer lage pijp die vanuit de keuken van de andere bungalow niet eens te zien is maar wel de stank heeft in huis.Tot in de serre toe en verbrande bladeren aan de bomen door het stoken. Als je vriendelijk vraagt de pijp te verhogen krijg je commentaar dat ze last hebben van je bladeren in de winter. Tja niet iedereen heeft de juiste schedel inhoud. De gemeente zegt dat de kachelpijp de juiste hoogte heeft terwijl de verkoper van een winkel zegt nee de pijp moet netzo als het naast gelegen huis. En die is hoog ook aan de andere kant van mij. De rook blijft hangen dringt mijn slaapkamer in en maakt letterlijk de geur in huis onaangenaam. De pijp is nog nooit daar schoongemaakt. Mocht er brand uit breken daar, dan is het leed niet te overzien. Gemeente terneuzen weigerd na drie x melding gemaakt te hebben over de overlast, totaal niet mee, zeggen dat ze zijn wezen kijken en dat de pijp de juiste hoogte heeft. Wat dus volgens deskundige in de winkel tegen spreken. Maar zo blijf je met de stank zitten in huis en het gevaar van de vonken aan de omgeving. Als dit zo door kan gaan, wordt voor een ander zijn leefomgeving verknald door vieze roetaanslag en stank overlast.

    De oplossing is simpel.
    Geen houtstook verbod, iedereen mag stoken.
    Maar wel even bij je gemeente een (stook) milieuvergunning aanvragen, net zoals je een kapvergunning aanvraagt. De aanvraag wordt in het lokale krantje gemeld en buren kunnen bezwaar maken.
    Alle schone stokers en stokers in afgelegen gebieden krijgen die vergunning, want zij veroorzaken immers geen overlast.
    Alle vuile stokers in woonwijken krijgen waarschijnlijk, geheel terecht, geen vergunning omdat buurtbewoners bezwaar maken.
    Dit voorsteel heeft zoveel voordelen:
    – Voor de luchtverontreiniging van houtstoken is het geheel logisch en verklaarbaar dat men daar een milieuvergunning voor zou moeten hebben.
    – De politiek hoeft geen landelijk verbod in te voeren en geeft juist de burgers de middelen om probleemgevallen zelfstandig aan te pakken.
    – Ook stokers en de kachelbranche lobby moeten voorstander zijn van dit voorstel, want zij verzekeren dat je schoon en zonder overlast kan stoken en dus krijgen die stokers gewoon een vergunning.
    – De vergunning kost een paar euro waardoor alle kosten van deze regeling en handhaving zijn afgedekt.
    – De rollen worden omgedraaid. Als een stoker in een woonwijk toch wil stoken dan zal hij stook afspraken moeten maken met de buren. En hij zal zich daar gegarandeerd aan houden omdat hij anders geen vergunning krijgt. Dit werkt vele malen beter dan wanneer nu een rookslachtoffer bij de houtstoker moet gaan vragen of er afspraken gemaakt kunnen worden waar in 9 van de 10 gevallen negatief op wordt gereageerd omdat er nu toch geen consequenties voor de stoker aan vast hangen.

    Zegt het voort, verspreid dit soort ideeën, vraag het de politiek bij de aanstaande verkiezingen.
    Een vergunningsregeling zou de ideale oplossing zijn.