Registeren Inloggen

Mag ik zomaar een boom in mijn tuin planten?

Wilt u een boom in uw tuin? Dan is het goed om te weten wat er wel en niet mag op dit gebied. Bomen kunnen hoog worden en daardoor ook de lichtinval bij uw buren belemmeren. Om overlast te voorkomen is het goed om te weten dat er regels zijn over bomen in de tuin waar iedereen in Nederland zich aan moet houden.

Boom op 2 meter afstand

Allereerst moet er goed naar de erfgrens gekeken worden. Bomen dienen in veel gevallen 2 meter van de erfgrens te worden geplaatst; dichterbij mag niet. Als u zich hier niet aan houdt en u wordt hierop aangesproken dan kan dit betekenen dat u de boom moet verplaatsen.

Uitzonderingen

Er zijn echter wel uitzonderingen. Volgens het Juridisch Loket, een onafhankelijke instantie voor juridisch advies, kan het zijn dat de gemeente waar u woont er eigen regels op nahoudt waardoor bomen mogelijk wel dichterbij de erfgrens geplaatst mogen worden. Dit dient u altijd na te vragen bij de gemeente voordat u tot actie over gaat.

Bent u er niet zeker van waar de erfgrens precies ligt? U kunt dit navragen bij het kadaster. Als de erfgrens niet nader te bepalen is, kunt u de erfgrens opnieuw laten vaststellen, maar dit kost wel behoorlijk wat geld.

Zelf last van een boom?

Gaat u niet zelf een boom planten, maar uw buren wel? Dan kunt u bovenstaande informatie met hen delen als u het idee heeft dat zij deze te dicht bij de erfgrens neerzetten. Als u recent bent verhuisd en de boom van de buren u hindert, is het verstandig om altijd na te gaan hoe lang deze hier al staat. Dit kunt u doen door luchtfoto’s op te vragen bij het kadaster. Tussen 1927 en 2012 is elk stukje van Nederland nauwkeurig vanuit de lucht gefotografeerd waardoor u gemakkelijk kunt zien hoe lang de boom die u hindert er al staat. Is dit langer dan 20 jaar? Dan kunt u geen bezwaar meer maken. Volgens het Juridisch Loket verjaart de verplichting om de boom te verplaatsen of te kappen na 2 decennia.

Conclusie

In principe mag iedereen die dit wil een boom in de tuin plaatsen, zolang u deze maar op minimaal 2 meter van de erfgrens plaatst. Sommige gemeenten hanteren een andere minimale afstand. Als u de boom niet juist plaatst en uw buren gaan klagen, bent u doorgaans verplicht deze te verwijderen. Staat ‘ie er al 20 jaar of langer, dan hoeft dit niet.

“De boom van de gemeente hangt in mijn tuin”

(Bron: Archief, Juridisch Loket. Foto: MAX)

Geef een reactie