RegisterenInloggen

Houtkachels schadelijker dan gedacht

Een haardvuurtje associëren veel mensen met warmte en gezelligheid. Toch blijkt het stoken van hout vervuilender dan we denken. De fijnstof die vrijkomt is schadelijk voor zowel omwonenden als voor de stoker zelf. De protesten tegen houtrook nemen toe. Maar kan je iemand verbieden om de open haard aan te steken?

Beter snelweg dan houtkachel

Uit onderzoek blijkt dat je beter pal naast een snelweg kan wonen dan in een wijk waarin veel hout wordt gestookt, stelt onderzoeker Lars Hein, hoogleraar Ecosysteemdiensten en Milieuveranderingen. Als in een woonwijk op meerdere plekken wordt gestookt, leidt houtstook tot 39 procent van de lokale fijnstofuitstoot.

Bob heeft last

Bob Sikkema heeft al tien jaar last van de rook uit houtkachels die zijn buren fanatiek stoken. Nu hij weet hoe schadelijk de fijnstof is die in houtrook zit, is hij helemaal klaar met het gestook. Een gesprek met de buren heeft weinig opgeleverd. Paula Dias heeft twee open haarden in huis die ze graag stookt. Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook omdat haardvuur een lekkerder warmte afgeeft dan centrale verwarming. Zij denkt dat het wel meevalt met het gevaar van houtrook, als je maar droog hout gebruikt.

Stookalert

Het RIVM heeft dit jaar de stookalert ingevoerd. Bij weinig wind, vooral in combinatie met mist of lage bewolking, adviseren zij per provincie niet te stoken, zoals in Noord-Nederland afgelopen weekend. Maar een stookverbod is dat niet. Moeten er duidelijker regels komen voor het stoken van houtkachels en allesbranders? Of is dat overdreven? Longarts Hans in ’t Veen en Gert Kooij van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche geven hun mening in onze uitzending.

Dit kun je doen bij last

Heeft u veel last van de houtrook van uw buren, en weet u niet wat u hiertegen kunt doen? In dit artikel zetten we de mogelijkheden op een rij.

Geef een reactie

Reacties (7)

 1. Zolang er nog steeds mensen zijn met copd, longkanker, astma, bronchitis enz..enz..die blijven roken…stook ik mooi mijn houtkachel als niet roker.
  Zijn we hier gek geworden ofzo

  1. Even een paar voorbeelden: vuurwerk, vuurkorven, barbecue, paasvuren. Dit is ook onmogelijk gebleken om te verbieden, en dat geldt net zo goed voor houtkachels en openhaarden. Wie zou dit verbod moeten gaan handhaven? heeft iemand zich dit wel eens afgevraagd? De politie heeft wel andere dingen te doen lijkt me!

 2. Op Marktplaats wordt heel veel chemisch bewerkt hout aangeboden. Dat er ook Chroom-6 bij de verbranding vrijkomt is een publiek geheim. De politiek neemt dat niet zo serieus. Dat er doden zijn gevallen bij de Defensie in verband met Chroom-6? Daarop heeft de VVD een slap excuus aangeboden. Waarom noem ik dat een slap excuus? Omdat wij vele VVD’rs hebben gewaarschuwd voor Chroom-6 in geïmpregneerd hout en dit totaal niet serieus nemen. Er moet veel meer informatie beschikbaar worden gesteld over de zeer giftige stoffen. Handhaving kan mogelijk worden gemaakt door hier hoge boete’s tegen over te gaan stellen bij asociale stokers. Kijk ook eens op http://www.rookoverlast.wordpress.com en http://www.luchtfonds.nl

 3. Op Marktplaats wordt heel veel chemisch bewerkt hout aangeboden. Dat er ook Chroom-6 bij de verbranding vrijkomt is een publiek geheim. De politiek neemt dat niet zo serieus. Dat er doden zijn gevallen bij de Defensie in verband met Chroom-6? Daarop heeft de VVD een slap excuus aangeboden. Waarom noem ik dat een slap excuus? Omdat wij vele VVD’rs hebben gewaarschuwd voor Chroom-6 in geïmpregneerd hout en dit totaal niet serieus nemen. Er moet veel meer informatie beschikbaar worden gesteld over de zeer giftige stoffen. Handhaving kan mogelijk worden gemaakt door hier hoge boete’s tegen over te gaan stellen bij asociale stokers.

 4. Het is zo simpel op te lossen allemaal:

  1) Fabrikanten moeten er voor zorgen dat haarden niet meer gesmoord kunnen worden, dat is namelijk de nummer 1 oorzaak van veel overlast.
  Het is dus extreem tegenstrijdig dat leveranciers beweren mee te denken en vervolgens kachels verkopen die gesmoord kunnen worden waardoor extreem veel extra overlast wordt veroorzaakt.

  2) Stoken moet mogen.
  Dus elk jaar een stookvergunning aanvragen bij de gemeente net zoals een kapvergunning.
  Al die stokers die beweren geen overlast te veroorzaken hebben niets te vrezen, want uw buren zullen dus geen bezwaar maken tegen uw stookvergunning.
  Alle stokers die wel overlast veroorzaken krijgen terecht geen vergunning en stoken ze toch dan een boete per overtreding.
  In eerste instantie hebben mensen uiteraard recht op schone lucht, en pas in tweede instantie via de vergunning geven we akkoord voor de luchtverontreiniging.
  Als mensen verhuizen heb je elk jaar weer opnieuw de kans om een vergunning aan te vragen of bezwaar te maken tegen de vergunning van je buren.

  1. @WallyB Uitstekend plan, hoe simpel kan het zijn! Daarnaast zouden de stokers verplicht een luchtkwaliteits meter voor hun buren moeten aanschaffen: zowel de stoker als zijn buur krijgen een melding als het stoken overlast veroorzaakt en op deze manier zijn er tevens harde bewijzen als de buurman gaat klagen. Ik heb dit apparaat zelf aangeschaft omdat mijn asociale buren te beroerd en te egoistisch zijn om rekening met ons te houden, zelfs toen mijn vriendin in bed lag tijdens haar chemo behandelingen. Maar daar krijgen onze buren binnenkort nog de rekening van.

 5. Dit is voor een flink deel gewoon bangmakerij. Ja er kan extra fijnstof en verbrandingsgassen in huis komen. Dit is een gevolg van slechte en/of goedkope houtkachels die de verbrandingsruimte niet goed afsluiten. In principe is ook een goede houtkachel een afgesloten systeem. Open haarden is een ander verhaal.
  Daarnaast verstoken veel mensen afvalhout met resten van verf en andere chemische bedekkingsmiddelen er op en zelfs spaanplaat met bijvoorbeeld melamine.
  Kortom, goede houtkachel met schoon droog hout en heet stoken levert geen problemen op.