Registeren Inloggen

Zo schadelijk is het stoken van een houtkachel

Een haardvuurtje associëren veel mensen met warmte en gezelligheid. Toch blijkt het stoken van hout vervuilender dan we denken. De fijnstof die vrijkomt is schadelijk voor zowel omwonenden als voor de stoker zelf. De protesten tegen houtrook nemen toe. Maar kan je iemand verbieden om de open haard aan te steken?

Beter snelweg dan houtkachel

Uit onderzoek blijkt dat je beter pal naast een snelweg kan wonen dan in een wijk waarin veel hout wordt gestookt, stelt onderzoeker Lars Hein, hoogleraar Ecosysteemdiensten en Milieuveranderingen. Als in een woonwijk op meerdere plekken wordt gestookt, leidt houtstook tot 39 procent van de lokale fijnstofuitstoot.

Bob heeft last

Bob Sikkema heeft al tien jaar last van de rook uit houtkachels die zijn buren fanatiek stoken. Nu hij weet hoe schadelijk de fijnstof is die in houtrook zit, is hij helemaal klaar met het gestook. Een gesprek met de buren heeft weinig opgeleverd. Paula Dias heeft twee open haarden in huis die ze graag stookt. Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook omdat haardvuur een lekkerder warmte afgeeft dan centrale verwarming. Zij denkt dat het wel meevalt met het gevaar van houtrook, als je maar droog hout gebruikt.

Stookalert

Het RIVM heeft een stookalert ingevoerd. Bij weinig wind, vooral in combinatie met mist of lage bewolking, adviseren zij per provincie niet te stoken, zoals in Noord-Nederland afgelopen weekend. Maar een stookverbod is dat niet. Moeten er duidelijker regels komen voor het stoken van houtkachels en allesbranders? Of is dat overdreven? Longarts Hans in ’t Veen en Gert Kooij van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche geven hun mening in onze uitzending.

Dit kun je doen bij last

Heeft u veel last van de houtrook van uw buren, en weet u niet wat u hiertegen kunt doen? In dit artikel zetten we de mogelijkheden op een rij.

Last van houtrook van mijn buren, wat kan ik doen?

Geef een reactie

Reacties (10)

    Zolang er nog steeds mensen zijn met copd, longkanker, astma, bronchitis enz..enz..die blijven roken…stook ik mooi mijn houtkachel als niet roker.
    Zijn we hier gek geworden ofzo

      Even een paar voorbeelden: vuurwerk, vuurkorven, barbecue, paasvuren. Dit is ook onmogelijk gebleken om te verbieden, en dat geldt net zo goed voor houtkachels en openhaarden. Wie zou dit verbod moeten gaan handhaven? heeft iemand zich dit wel eens afgevraagd? De politie heeft wel andere dingen te doen lijkt me!

    Op Marktplaats wordt heel veel chemisch bewerkt hout aangeboden. Dat er ook Chroom-6 bij de verbranding vrijkomt is een publiek geheim. De politiek neemt dat niet zo serieus. Dat er doden zijn gevallen bij de Defensie in verband met Chroom-6? Daarop heeft de VVD een slap excuus aangeboden. Waarom noem ik dat een slap excuus? Omdat wij vele VVD’rs hebben gewaarschuwd voor Chroom-6 in geïmpregneerd hout en dit totaal niet serieus nemen. Er moet veel meer informatie beschikbaar worden gesteld over de zeer giftige stoffen. Handhaving kan mogelijk worden gemaakt door hier hoge boete’s tegen over te gaan stellen bij asociale stokers. Kijk ook eens op http://www.rookoverlast.wordpress.com en http://www.luchtfonds.nl

    Op Marktplaats wordt heel veel chemisch bewerkt hout aangeboden. Dat er ook Chroom-6 bij de verbranding vrijkomt is een publiek geheim. De politiek neemt dat niet zo serieus. Dat er doden zijn gevallen bij de Defensie in verband met Chroom-6? Daarop heeft de VVD een slap excuus aangeboden. Waarom noem ik dat een slap excuus? Omdat wij vele VVD’rs hebben gewaarschuwd voor Chroom-6 in geïmpregneerd hout en dit totaal niet serieus nemen. Er moet veel meer informatie beschikbaar worden gesteld over de zeer giftige stoffen. Handhaving kan mogelijk worden gemaakt door hier hoge boete’s tegen over te gaan stellen bij asociale stokers.

    Het is zo simpel op te lossen allemaal:

    1) Fabrikanten moeten er voor zorgen dat haarden niet meer gesmoord kunnen worden, dat is namelijk de nummer 1 oorzaak van veel overlast.
    Het is dus extreem tegenstrijdig dat leveranciers beweren mee te denken en vervolgens kachels verkopen die gesmoord kunnen worden waardoor extreem veel extra overlast wordt veroorzaakt.

    2) Stoken moet mogen.
    Dus elk jaar een stookvergunning aanvragen bij de gemeente net zoals een kapvergunning.
    Al die stokers die beweren geen overlast te veroorzaken hebben niets te vrezen, want uw buren zullen dus geen bezwaar maken tegen uw stookvergunning.
    Alle stokers die wel overlast veroorzaken krijgen terecht geen vergunning en stoken ze toch dan een boete per overtreding.
    In eerste instantie hebben mensen uiteraard recht op schone lucht, en pas in tweede instantie via de vergunning geven we akkoord voor de luchtverontreiniging.
    Als mensen verhuizen heb je elk jaar weer opnieuw de kans om een vergunning aan te vragen of bezwaar te maken tegen de vergunning van je buren.

      @WallyB Uitstekend plan, hoe simpel kan het zijn! Daarnaast zouden de stokers verplicht een luchtkwaliteits meter voor hun buren moeten aanschaffen: zowel de stoker als zijn buur krijgen een melding als het stoken overlast veroorzaakt en op deze manier zijn er tevens harde bewijzen als de buurman gaat klagen. Ik heb dit apparaat zelf aangeschaft omdat mijn asociale buren te beroerd en te egoistisch zijn om rekening met ons te houden, zelfs toen mijn vriendin in bed lag tijdens haar chemo behandelingen. Maar daar krijgen onze buren binnenkort nog de rekening van.

      Helaas is het niet zo simpel. Houtkachels worden niet voor de NL markt gemaakt maar met name voor de markt in Duitsland, Belgie, Frankrijk, Oostenrijk, Scandinavische landen etc.
      En de EU keurt deze kachels goed en mogen vervolgens in alle EU landen verkocht worden. NL mag deze kachels dus niet weren.
      Waarom is het probleem in NL zo groot?

      Omdat de overheid in NL niets heeft willen doen in regulering van houtstook zoals bijv in Duitsland wel in 2008 is gedaan.
      Er zijn geen normen, rook mag niet in het rookkanaal gemeten worden en de overheid heeft nagenoeg niets gedaan aan voorlichting.

      Longfonds vindt het zeer onwenselijk dat gemeenten stooktips geven laat staan stookcursussen gaan aanbieden.

      Veel stokers kunnen niet stoken en geven daardoor extreem meer dan nodig emissie waar met name mensen met longproblemen veel last van hebben. Stooktips en stookcursussen kunnen hier veel gaan helpen maar ja, dat vindt Longfonds niet goed,

      Samenvattend:
      Houtstook kan alleen in EU verband verboden worden
      Longfonds wil niet dat stokers geleerd wordt beter te stoken
      NL wil geen wetswijziging doorvoeren zodat handhaving, eindelijk, wel kan.

      Dus de oplossing is al niet makkelijk en met de houding van de overheid en longfonds bijna onmogelijk!

    Dit is voor een flink deel gewoon bangmakerij. Ja er kan extra fijnstof en verbrandingsgassen in huis komen. Dit is een gevolg van slechte en/of goedkope houtkachels die de verbrandingsruimte niet goed afsluiten. In principe is ook een goede houtkachel een afgesloten systeem. Open haarden is een ander verhaal.
    Daarnaast verstoken veel mensen afvalhout met resten van verf en andere chemische bedekkingsmiddelen er op en zelfs spaanplaat met bijvoorbeeld melamine.
    Kortom, goede houtkachel met schoon droog hout en heet stoken levert geen problemen op.

    Ik heb het in een ander topic al vaker gezegd, hoe schadelijk houtrook is hangt in extreme mate af van hoe goed (of slecht) er gestookt wordt.
    De hoeveelheid schadelijke gassen zoals PAK’s, dioxines, benzeen, fenol kan maar zo een factor 1000 (!) verschillen tussen een slecht gestookte open haard en een goed gestookte, goede houtkachel!
    Mensen met COPD problemen krijgen juist van deze gassen extra prikkels en vervolgens klachten. Het spreekt voor zich dat 1000 keer minder van deze gassen een enorme verminderen zullen geven op het ontstaan van die prikkels.

    De invloed van de stoker is dus extreem groot.

    Dat het waar is dat heel veel stokers slecht stoken is , helaas, waar en de oplossing is, op papier, nogal simpel: leer stokers beter te stoken.

    Nu gaan er een aantal dingen mis.
    De overheid weigert normen vast te stellen die gemeten kunnen worden AAN/IN het rookkanaal. In Duitsland is dit al sinds 2008 ingevoerd. Hierdoor is in Duitsland sinds 2008 handhaving mogelijk en is er in Nederland nauwelijks te handhaven.

    Longfonds adviseert gemeenten (recent in Apeldoorn) GEEN stooktips te geven en al helemaal geen stookcursussen te gaan orgnaiseren.

    Samenvattend, de overheid weigert normen in te voeren die gemeten kunnen worden waardoor handhaving mogelijk wordt.

    Longfonds wil niet dat stokers beter leren stoken.

    De houtkachel mag niets eens verboden worden (EU product en dus mag NL de verkoop niet verbieden).
    Goed stoken levert een enorme winst op qua verminderen overlast en gezondheidsproblemen.

    EN nu? Met z’n allen blijven klagen over iets wat niet verboden mag worden , waar niet op gehandhaafd kan worden maar , we geen stooktips geven, laat staan stookcursussen willen organiseren gaat zeer zeker niets oplossen!

    Als reactie op het filmpje nog even dit, ik ben door omroep Max benaderd voor het programma. Dan bellen ze je een dag voor de opnames of ik iemand weet die mijn aanpak volgt en dus volgens mij goed stookt. En dus de volgende dag naar Hilversum kan komen….Dat lukte dus niet meer.

    Ze vinden dan zelf deze mevrouw uit De Haag die zegt goed te kunnen stoken, zo goed zelfs dat ze de open haard dan niet aansteekt.
    Ik zeg tegen de redactie “open haard, die kun je niet goed stoken”. Redactie, ze zegt dat ze heel goed stookt, droog hout, stookalert respecteert etc.

    Mijn opmerking was “door een open haard heel goed te stoken wordt hij van heel slecht maximaal slecht”. Oh, dat wisten we niet.

    Ik zeg “ik wil ook wel komen” en kreeg als reactie “nee, u weet er teveel van”. Ik sta niet vaak met mijn mond vol tanden maar hier wel.

    Omroep max wilde een sensatie uitzending en wilde helemaal geen uitzending die kijkt naar mogelijke oplossingen.