Registeren Inloggen

Dit zijn 7 woonvormen voor senioren met een zorgvraag

De komende tijd zal het aantal senioren in Nederland enorm toenemen. Om te voorzien in hun wensen en behoeften, met uiteenlopende zorgvragen, zijn er diverse woonvormen. Maar welke zijn er allemaal? En wat zijn de voor- en nadelen? Wij zetten een aantal woonvormen op een rij. 

2,5 miljoen senioren

Dat het aantal 75-plussers zal toenemen, blijkt uit cijfers van de Rijksoverheid. In 2018 waren er bijvoorbeeld 1,3 miljoen mensen ouder dan 75 jaar in Nederland. In 2040 zijn dit er maar liefst 2,5 miljoen. Al deze mensen hebben een passende woning nodig, met eventuele zorg. Welke mogelijkheden zijn er? 

1. Zelfstandig thuis wonen

De overheid verlangt dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijft wonen. Dit kan over het algemeen goed met behulp van de thuiszorg. Maar daarbij spelen mantelzorgers wel een steeds belangrijke rol in de ondersteuning.  

  • Voordeel: u kunt in uw eigen huis blijven wonen. 
  • Nadeel: er is niet 24-uur per dag iemand beschikbaar voor zorg of hulp.  

 2. Aanleunwoningen

U kunt ook zelfstandig blijven wonen in een aanleunwoning. Deze zijn geplaatst nabij een verpleeghuis voor ouderen en u kunt gebruik maken van bepaalde voorzieningen van de zorginstelling. Wanneer u een indicatie heeft kunt u extra zorg aanvragen. 

  • Voordeel: dicht in de buurt van een zorginstelling.
  • Nadeel: lange wachttijden.

 3. Mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning kan geplaatst worden op uw terrein en is bedoeld voor de persoon die u verzorgt. Maar u kunt ook zelf in een mantelzorgwoning gaan wonen, bij bijvoorbeeld een familielid die de zorg voor u op zich neemt. 

 4. Zorgvilla

In een zorgvilla huurt u een kamer in een groot pand, waar u zelfstandig woont. Inbegrepen in de maandelijkse kosten zijn: zorg, maaltijden, schoonmaken en het wassen van de kleding.  

  • Voordeel: er bestaan kamers voor echtparen en kortere wachttijden 
  • Nadeel: zorgvilla’s zijn veel duurder dan reguliere zorg in een verpleeghuis. Wonen in een zorgvilla kost gemiddeld 3.000 tot 6.000 euro per maand.

5. Hofje

U woont zelfstandig in een eigen woning, maar kiest bewust voor het sociale aspect van het wonen in een hof. Het hofje biedt een beschutte, gemeenschappelijke binnentuin waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Deze woningen zijn levensloopbestendig gebouwd. 

  • Voordeel: in een hof kunt u makkelijk contact maken met andere bewoners en op elkaar letten. De woningen bij een hofje zijn beschikbaar voor sociale huur, vrije sector of u kunt zulke woningen kopen. 
  • Nadeel: de kosten zijn relatief hoog, waardoor een hof exclusief voor welgestelde bewoners beschikbaar is.  

6. Serviceflats/Wooncomplex

Dit zijn appartementencomplexen speciaal voor senioren, met gemiddeld 20 tot 300 woningen. Dit kan gaan om sociale huur, vrije sector of koopwoningen. U woont in grote mate zelfstandig en vaak is er een ruimte waar men samen kan komen voor activiteiten.  

  • Voordeel: u woont met mensen die in dezelfde levensfase zitten waardoor het makkelijker is om contact te leggen.  
  • Nadeel: doordat u vooral met leeftijdsgenoten omgaat, komt u minder in contact met jongeren.

7. Verpleeghuis

Wanneer u in een verpleeghuis komt te wonen, heeft u intensieve zorg of toezicht nodig. Daarnaast is het verpleeghuis ook geschikt als u moet revalideren na een operatie of ziekte. In het verpleeghuis ontvangt u de juiste zorg en zijn er 24 uur per dag verpleegkundigen in de buurt.  

  • Voordeel: er is altijd zorg aanwezig en u woont met gelijkgestemden. 
  • Nadeel: de wachtlijsten zijn op dit moment erg lang. 

(Bron: Rijksoverheid, Actiz, ZorgSaamWoon, IkWoonLeefZorg.nl. Foto: Shutterstock) 

Geef een reactie

Reacties (2)

    Hallo, wat nu als je geen Zorgvilla kunt veroorloven, en ook niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Hoe zit het dan

    Ja ik zou ook wel eens weten hoe het met de minderbedeelde gaat. Die hebben toch nergens recht op??? Zoals gewoonlijk. Discriminatie. De minderbedeelde zijn meestal mensen die altijd hard hebben moeten werken. Altijd onderbetaald en als ze met pensioen zijn , zijn weer de klos